Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Dua
İmam-ı Şazeli Hizbü'ş-Şekva Duası Rahman ve Rahim Allah’ın adıyla Allahım! Yakarışımızın başında, sevip hoşnut olacağın şekilde Sana, en bereketli, en mübarek, en kutlu, en çok hamd ü senalarla hamd ediyor, Seyyidü'l-âlemîn ve Fahru'l-müslimîn Efendimiz Haz-reti Muhammed Mustafa'yı Senin rahmet, bereket ve selâmınla bir kere
1- Kuran ayetlerini inkar etmek Onlar, Rab’lerinin âyetlerini ve O’na kavuşacaklarını inkâr eden, böylece amelleri boşa çıkan, o yüzden de kıyamet gününde amelleri için bir terazi kurmayacağımız kimselerdir. (Kehf 105) 2- Haram – helal koymak, haramları önemsememek, haram olduğunu kabul ederse günahkar olur. Dilleriniz yalana alışageldiğinden
Reklam
Dünyaya ve yaşama artık eskisi gibi bakamıyorum. Eskiden, kitaplarda okuduğum ya da başkalarından duyduğum adaletsizlik ve kötülük hikâyelerine eski zamanlardan kalma masallar ya da uydurma musibetler gözüyle bakardım; en azından bize uzaktılar ve ruhumuzdan çok aklımıza sesleniyorlardı; ama şimdi felaket bizi de buldu ve insanlar bana birbirinin kanına susamış canavarlar gibi görünüyor.
Sayfa 133 - ALFAKitabı okudu
Musibetler üç kısımıdır- lar. Bir kısmı cezadırlar. Kuran-ı Kerim'de bunlara işaret edilerek şöyle buyurulmuştur: "Size isabet eden bir musibet, kendi yaptıklarınızın karşılığıdır. Allah, yaptıklarınızın çoğunu da affeder."85 "Allah, günahlardan dönmeleri için insanlara, yaptıklarıyla müstahak oldukları cezanın bir kısmını tattırır."86 Bir kısmı hata ve yanlışların sonuçlarıdır. Bunlar insanları bilgi edinmeye ve dikkatli davran­maya zorlarlar. Bu da İlmî gelişmelere ve terakkilere yol açar. Bir kısmı da günahların affına vesile olmak, cennete gitmek için gerekli olan sermayeyi tamamla­mak, aşırı dünya sevgisinden kurtulmak, nefsin taz­yik ve baskısını ortadan kaldırmak, kötülük yapmayı önlemek, âhiret için daha çok çalışmak, ölüm korku­sunu azaltmak, hatta bazen onu aratmak, ibret oluş­turmak, nimetlerin kıymetini ortaya çıkarmak gibi hikmet ve maslahatları temine yöneliktirler.
Allah,kulunu,onun imanını ve sabrını ölçmek için hayır ve şer,iyilik ve kötülük,nimetler,musibetler ve benzeri birçok şeyle imtihan edebilir. İnsanların bütün bu sayılan hususlara karşı sabırlı olması, feryâd u figan etmemesi gerekir.
Gazzâli, kötülüklerin aslında maskeli iyilikler olduğunu çok güzel bir hikâyeyle şöyle izah eder: İlâhi hükme rıza gösterme mertebesine yükselen bir adam, her halükarda "Allah'ın verdiği bütün hükümlerde bir iyilik vardır!" demeyi ådet haline getirmişti. O, ailesiyle birlikte ıssız bir çöldeydi ve yalnızca çadırını taşıyan bir eşeği, onları gözetleyen bir köpeği ve onları uyandıran bir horozu vardı. Bir tilki geldi ve horozu kaptı. Ailesi üzgündü, fakat o "Hayırdır inşallah" dedi. Ardından bir çakal gelip eșeği öldürdü. Ailesi üzgündü, ancak o "Hayırdır inşallah!" dedi. Sonra köpek vuruldu ve öldü, fakat o "Hayırdir inşallah dedi. Ailesi buna şaşırmıştı. Ancak sabahleyin civar bölgelerde bulunanların esir alınmış olduğunu ve çocuklarının kaçırıldığını öğrendiler. Onlardan bazılarının bulunduğu bölge, horozların ötmesi, diğerlerininki köpeklerin havlaması ve daha başkalarınınki de eşeklerin anırması yüzünden fark edilmişti. Bunun üzerine, o şöyle dedi: "(Şimdi) Allah'ın her hükmünde bir hayır olduğuna inandınız mı? Çünkü Allah, bu hayvanları ortadan kaldırmasaydı, siz de perişan olacaktınız."
Reklam
Uçsuz bucaksız evrenin, son derece üstün bir bilgelik ve ustalıkla düzenlenmiş olması, onun sonsuz bir bilgiye, iradeye, kudrete ve bilgeliğe sahip yüce bir yaratıcı tarafından var edildiğinin en somut göstergesidir. O halde yüksek bir bilgelik ve sanat eseri olan evren, boş yere değil, bir amaç için yaratılmış olmalıdır.
174 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
32 günde okudu
İnanç, ibadet ve ahlak semavi olsun veya olmasın hiçbir dinin vazgeçemeyeceği 3 temel kavramdır. İnsanın manevi alt yapısını ulu bir varlığa inanmak oluşturur. Ona inanmanın göstergesi olarak onun emirleri olduğu kabul edilen bazı ritüelleri yerine getirmek en basit örnektir. Bir de toplumun ayakta durabilmesini, daha doğrusu tüm canlılarda şuurlu ya da şuursuz bulunması gereken bir manevi altyapı olan ahlak vardır. Ahlak konusu içinde kötülük problemi birçok filozof ve kelamcının ele alınmıştır. Kötülük nedir, niye vardır, kaynağı nedir gibi birçok soruya cevap aranmıştır. Bu kitap da kafa karıştırıcı birçok detaydan hâlî bir şekilde İslam Ahlak kuralları içinde kötülük problemine cevap aramaktadır.
İlahi Adalet ve Rahmet Penceresinden Kötülük ve Musibetler
İlahi Adalet ve Rahmet Penceresinden Kötülük ve MusibetlerMetin Özdemir · Diyanet İşleri Başkanlığı · 201578 okunma
İlahi imtihan sürecinde Allah insana hem akıl hem de vahiy aracılığıyla rehberlikte bulunmaktadır.
Ne her şey tamamen insanın iradesine terk edilmiş ne de onun iradesi tamamen devre dışı bırakılmıştır...
Sayfa 119Kitabı okudu
189 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.