Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Küresel Jeopolitik ve Jeostratejik Etkenlere Reaksiyon
Küreselleşme de esasen jeopolitiğin dünya genelindeki bir jeostratejik uygulaması olarak ortaya çıkmaktadır.
Sayfa 148 - Devlet ve Ordu İlişkilerinde Küresel BağımlılıkKitabı okudu
Türkiye ne Avrupa Birliği'ne girerek Avrupalılaşmalı ne de Amerika'nın küreselleşme politikalarına alet olup Amerikanlaşmalıdır, o sadece özüne dönmeli ve özleşmelidir. Bu gerçeği bize Atatürk göstermiştir. Atatürk, batı toplumlarına özenmemiş, asla Batı'yı taklit etmemiştir. Atatürk'e göre Türkiye, Avrupalılaşarak ya da amerikanlaşarak kurtulmaz. Türkiye, emperyalist Batı'ya öykünmeyi terk edip kendi özüne dönerse, bağımsız ve özgür bir ülke olabilir.
Reklam
Küresel ve Bölgesel Güvenlik Yapılarına Entegrasyon İhtiyacı
Son dönemde gelişen güvenlik yaklaşımlarının artık yalnızca askeri temelli olmaması, devletin askeri nitelikli tehditler dışında gelişen çok farklı konulardaki tehditleri de dikkate almasını gerekli kılmıştır.
Sayfa 146 - Devlet ve Ordu İlişkilerinde Küresel BağımlılıkKitabı okudu
Küreselleşmiş bir dünyada yerel kalmak, toplumsal sefaletin ve alçalmanın bir göstergesidir.
Zenginlik küresel, sefalet ise yereldir.
Hareketliliğin Küresel HiyerarşisiKitabı okudu
Çatışma burun buruna, kavga göğüs göğüse yapılır. Adalet göze göz, dişe diştir. Görüşmelerde kalp kalbe karşıdır. Dayanışma omuz omuzadır, insanlar yüz yüzedir. Dostluk kol kola yürür. Ve değişim adım adım, yavaş yavaştır.
Hareket Özgürlüğü Ve Toplumların Kendilerini KurmalarıKitabı okudu
Reklam
Teknolojide, ekonomide küreselleşmeyi anlıyoruz; fakat kültürde küreselleşme bizi bir prestij kültürün gülünç taklitçisi durumuna düşürüyor. Bir tek prestij kültürün egemenliği, dünya bahçesinin bir tek çiçek çeşidiyle yeknesaklığa düşmesi demektir.
Birkaç yıldır, Fransa'da en yakın dostlarımdan bazılarında küreselleşmeden bir afetmiş gibi söz etme eğilimi gözlemliyorum. "Gezegen köyü"nden söz edilmesi onları fazla heyecanlandırmıyor, İnternet'e ve iletişim konusundaki en son gelişmelere mesafeli bir ilgi duyuyorlar. Çünkü onların gözünde küreselleşme Amerikanlaşma'yla eşanlamlı: kendi kendilerine, hızla tektipleşmeye doğru giden bu dünyada yarın Fransa'nın yerinin ne olacağını, diline, kültürüne, saygınlığına, parıltısına, yaşam biçimine neler olacağını soruyorlar; mahallelerine bir fast food açılınca sinirleniyor, Holly?ood'a, CNN'e, Disney'e ve Microsoft'a veryansın ediyor ve gazetelerde İngilizceden alındığı şüphesi uyandıran en küçük bir dil kullanımının peşine düşüyorlar.
Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Avrupa'da 18. asır sonunda machine made good , yani makine mamulü olan tekstiller ortaya çıkınca bizim pamuklu pazarı -halkın en çok kullandığı pazar- çöktü. Bütün şehirlerde bu işle uğraşan dokumacılar iflas etti. Mesela 1840'larda Üsküdardaki 5.000 dokumacı aç kaldı, işsiz kaldı. İngiliz kumaşları geldi. Sonra Amerikan bezi geldi, köylere kadar Amerikan bezi kullanılır oldu. Bütün bunları biz yerli üretimle yapıyorduk. Yerli dokuma sanayimiz vardı, bütün bunlar çöktü. Şehirlemizin harabisi, sefalet bundan sonra geldi. Bugün aynı açık politikayı gütmektedir devletimiz. Yani küreselleşme politikası içerisinde. Bence bunları ölçülü yapmak lazım. Bankalarımız, şirketlerimizi Batı'nın kontrolüne veriyoruz. Burada çok dikkat etmek lazım. 18. asırdaki felaketimizi daima düşünerek bugünkü durumumuzu iyice değerlendirmek lazım... Avrupa bizi istismar ediyor, 19. asırdaki gibi. Biz gümrük birliğinde, aynen kapitülasyon rejiminde olduğu gibi, gümrükleri kaldırmışız.
Son olarak, gençler oyun değiştirici bir segmenttir. Genellikle sorumsuz ve bencil davranışlarla özdeşleştirilirler. Ama son trendler onların çok daha erken olgunlaştıklarını gösteriyor. Çünkü gençler dünyada gerçekleşmekte olan küreselleşme ve teknolojik gelişmeler gibi değişimlere çabucak tepki veriyorlar. Artık çevrelerinde olan bitenlere ilgi gösteriyorlar. Aslında dünyadaki değişimin temel itici güçlerinden biri de gençler.
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.