Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Rus inkılâbı denen hâdisenin inkılâp gibi büyük bir kelimeye lâyık olduğuna aslâ inanmıyorum. Milovan Cilas'ın dediği gibi 1917'de Rusya'da bir saray inkılâbı oldu. Beyaz bir çarın yerini kızıl bir çar aldı.
Marx'ın bir ön görüsü çöpe gitti.
Marksizm' e göre, geçici bir "proletarya diktatörlüğü" aşamasından sonra, devlet yavaş yavaş yok olacak ve birey­lerin üzerindeki -devletten kaynaklanan-baskılar da ortadan kalkacağı için, gerçek bir özgürlük ortamı doğmuş olacaktı. Oysa bu konudaki en eski örneğe bakınca, çok farklı bir ge­lişim çizgisiyle karşılaşıyoruz. 1917 Rus Devrimi'nden sonra, üretim araçları üzerindeki özel mülkiyet düzeni kaldırıldı, ama tam anlamıyla sınıfsız bir toplum ortaya çıkmadığı gibi, dev­let de giderek yok olacağına, daha etkin ve güçlü bir duruma geldi. "Proletarya diktatörlüğü" Lenin zamanında tek partinin diktatörlüğüne, Stalin döneminde de tek kişinin diktatörlüğüne dönüştü. Tarihin hiçbir döneminde rastlanmadığı kadar müda­haleci bir devlet modeli oluştu. Milovan Cilas'ın deyimiyle, ay­rıcalıklı bir yönetici "yeni sınıf" ortaya çıkh ve işçi sınıfını tem­sil ettiğini öne süren bu küçük azınlığın ayrıcalıklarının sürmesi için baskıa bir devlet gücünün varlığı zorunlu hale geldi.
Sayfa 243Kitabı okudu
Reklam
Çin komünistleri ve Kamboçya'daki Kızıl Khmerler, kent ile kır ve kafa ile kol emeği arasındaki farkları ortadan kaldırmak istiyorlardı, ama bunu ancak insanların bütün temel haklarına el koyarak yapabildiler. Sovyetler, emek ya da yeteneği ödüllendirmek yerine ihtiyaçları tatmin etmeyi denediler, ama bunun faturası çalışmaya ilgi duymayan bir toplum oldu. Kaldı ki, bütün komünist toplumlar son tahlilde belli bir miktar sosyal eşitsizliğe, Milovan Cilas'ın "yeni sınıf diye adlandırdığı parti yetkililerine ve bürokratlara tahammül ediyordu.
Mükemmmel
Rus inkılâbı denen hâdisenin inkılâp gibi büyük bir kelimeye lâyık olduğuna aslâ inanmıyorum. Milovan Cilas'ın dediği gibi 1917'de Rusya'da bir saray inkılâbı oldu. Beyaz bir çarın yerini kızıl bir çar aldı.
Sayfa 182 - Ötüken Neşriyat
Dünyayı temelinden değiştirmek isteyen her kişi, önce onu yanlışsız olara’ anlayabilmelidir. Milovan Cilas
"Bir toplumsal mücadelenin nihai sonuçları hiç bir zaman onu yürüten­lerin tasarladıkları çeşitten olamaz. Bu gibi bazı mücadeleler insan zekasının ve eyleminin denetim alanının ötesinde sayısız ve karışık koşullar dizisine bağlıdır. Bu, insanüstü çaba isteyen ve toplumda çabuk ve köklü değişiklikler yapan devrimler için özellikle doğrudur." MILOVAN CILAS, Yeni Sınıf. 1957
Sayfa 293 - The Emergence of Modern Turkey, TÜRK TARİH KURUMU YAYlNLARI, [Beşinci Baskı 1993], ISBN: 975-16-0303-XKitabı okudu
Reklam
457 syf.
10/10 puan verdi
Savaşlarda, politikada ve güncel hayatta kullanılan strategemleri örnekleriyle anlatıyor. Çin tarihinden çokça örnekler var. 2.dünya savaşı ve 1.dünya savaşından, diğer birçok savaşlardan da verilmiş örnekler mevcut. Çin Halk Cumhuriyeti'nin hangi stratejileri uygulayarak 15 trilyon doları aşarak dünyanın en büyük 2.ekonomisi olduğunu anlamanıza
Savaş Hileleri 1
Savaş Hileleri 1Harro von Senger · Anahtar Kitaplar · 200634 okunma
Dünyayı temelinden değiştirmek isteyen her kişi, önce onu yanlışsız olarak anlayabilmelidir. Milovan Cilas
Milovan Cilas, 1945-54 döneminde Kardelj ile birlikte Yugoslavya’nın baş ideologu idi. İşçi özyönetimi ve bağımsızlık politikalarının oluşumunda belirleyici ağırlığı vardı.
Sayfa 73 - 2. Baskı Birikim Yayıncılık Ltd. İstanbul 1995
Milovan Cilas :
Dünyayı temelinden değiştirmek isteyen her kişi önce onu yanlışsız olarak anlayabilmelidir.
Sayfa 136Kitabı okudu