Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Mümin bir kimse mümine olan eşine nefret beslemesin; ( çünkü) onun bir huyunu beğenmezse de hoşlanacagi başka bir huyu mutlaka vardır.
Sayfa 28 - ( cilt4) M3645 Müslim Rada 61Kitabı okuyor
Kur'an'ın takdim ettiği "mümin" insan tipinin ilk önemli özelliklerinden birisi, düşünen, araştıran, bilerek inanan ve hareket eden bir kimse olmasıdır. Yüce Allah, Isra suresinde "Bilmediğin şeyin ardına düşme."¹ buyurarak, müminin, doğru, sağlam bilgilere göre davranışlarına yön vermesi gerektiğini bildirmiştir.
Sayfa 208Kitabı okudu
Reklam
İmam Maturidi, imanı şöyle tanımlamıştır: "Dili ile ikrar eden, fakat kalbi ile tasdikte bulunmayan kimse, mümin değildir. Ayrıca herhangi bir engel bulunmadığı halde, dili ile ikrar etmeyip, imanını gizleyen kimseye de mümin denemez; çünkü özürsüz dil ile ikrarın terk edilmesi, kalbi tasdikin bulunmadığına delalet eder. Imanın yeri, kalptir. Kalbe yerleşen imana hükmetmek, zorla da olsa, hiçbir kimsenin iktidarında değildir."
İçki ve Kumar
"Sana içki ve kumardan soruyorlar. De ki: 'İkisinde de insanlar için hem büyük bir günah hem de menfaatler vardır. Fakat günahları faydalarından daha büyüktür.' Ayrıca sana, neyi infak edeceklerini soruyorlar. De ki: "İhtiyaçtan fazlasını." Allah sizin için ayetleri işte böyle iyice açıklar; umulur ki düşünürsünüz."
Her bir amel, insanin cennet ya da cehennem bileti olabilir. Mümin, hiçbir ameli önemsiz saymamalı, küçük görmemelidir. Nitekim başka birtakım sahih hadislerde çölün ortasında susuz kalmış bir köpeğe ayakkabısının içine su doldurarak su içiren bir günahkârın cennetlik olduğu, bir kediyi aç ve susuz bırakarak ölümüne sebep olan bir kişinin bu hareketi sebebiyle cehennemlik olduğu belirtilmiştir. Yine Peygamberimiz bir hadisinde "Yarım hurma ile bile olsa kendinizi ateşten kurtarın." buyurarak yarım hurmanın bile kisiyi cehennemden kurtarabileceğini belirtmiştir. Rabbimizin genel kuralı sudur: "Bir kimse insanlara karşı nasıl davranıyorsa Allah da ona karşı öyle davranır." Nitekim Allah Resûlü bir hadisinde bunu şöyle açıklamıştır: "Kim bir Müslümanın dünya sıkıntılarından birini giderirse Allah da onun kıyamet günü sıkıntısını giderir. Kim darda olan birine kolaylık gösterirse Allah da ona dünyada ve âhirette kolaylık gösterir. Kim bir Müslümanın kusurunu örterse Allah da onun dünya ve âhirette kusurunu örter.
Günah işleyen bir kimsenin imânı günah işlediği müddetçe tam olmaz. Nitekim Resûl (S.A.V.) şöyle buyurmuştur: — Bir kimse mümin olarak zinâda bulunmaz ve mümin olarak hırsızlık etmez. Bunları işleyen mümin değildir.
Reklam
Sabah Duası
Nûh dedi ki: “ Ey Rabbim, yeryüzünde kâfirlerden dönüp dolaşan bir kimse bırakma. Çünkü sen eğer onları bırakırsan, (mü’min) kullarını (bile) saptırırlar ve fâcirden, aşırı giden kâfirden başka (evlât) doğurmazlar.” Allahummeamin.
Sayfa 570 - nûh l 26 - 27
Zaman ahir sermayesidir
Onun için, elindeki sermaye ile hazine kazanabilen bir kimse, onu bir çamur yığınıyla değiştirse ne kadar zarar ederse, ömür sermayesini zikir ve fikir yerine boş konuşmalarla sarf eden bir kimse de öyle zarar eder. Bu gerçeğin farkında olan mümin, tefekkür etmek için susar, ibret almak için bakar ve zikretmek için konuşur. Çünkü onun zamanı ahiret sermayesidir.
Sayfa 31
İradeyi kuvvetlendirmenin şekilleri, kişinin sarılması gereken sebepler: 1) Allah'a, yüce sıfatlarına, kaza ve kaderine iman unsurlarını güçlendirmek, Allah'a tevekkülde içtenlik ve Allah'a hüsnü zan beslemek. 2) Nefsin hevâlarına karşı direnme ve şehvetlerine muhalefet yolunda pratik yapmak. 3) Çeşitli ibadetler yapmak. Örneğin:
Abdullah-ı Dihlevî hazretleri (kuddise sırruhû) buyurdular ki: "Nasıl ki mümin kimseye helâl rızık farzdır irfan sahibi kimse için helâli terketmek vâciptir."
Reklam
Ahmet Yasin’in tablosuna takıldı gözleri, yüzlerce kez okuduğu o yazıyı ayakta yeniden okumaya başladı… Allah’ım…! Ümmetin suskunluğunu sana şikayet ediyorum. Ben ki kocamış bir yaşlıyım. Kurumuş iki elim, ne kalem tutuyor ne de silah… Sesimle yeri inletecek güçte bir hatip de değilim…! Ben ki saçları ağarmış ömrünün son demlerinde, türlü
SAİD NURSİ CEHENNEME ATILMAYA HAZIR!
"Rabbim, beni nimet cennetinin vârislerinden kıl!" Hz. İbrahim (a.s.) (Şuara, 26/85) "...bütün kanaat ve kuvvetimle ehl-i imana bir hizmet-i imaniye yapmak için, değil yalnız dünya hayatımı ve fânî makâmatımı, belki -Lüzum olsa ahiret hayatımı ve herkesin aradığı uhrevî bâkî mertebelerini fedâ etmeği; hatta cehennemden bazı biçâre
Sayfa 530Kitabı okudu
Mümin olan bir kimse, günah işlemekte hiçbir zaman ısrarcı olmaz.
Ebû Hureyre'den şöyle rivayet edilmiştir. Rasulullah şöyle buyurdu: "Mümin, Allah (c.c) katındaki azabı bilseydi, cennetini hiç bir kimse ümit edemezdi. Kâfir de Allah'ın (c.c) katındaki rahmeti bilseydi cennetinden hiç kimse ümit kesmezdi."
Dünyada hiç kimse nefret edilecek kadar önemli değildir.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.