Mutluluk erdemin ödülü olmayıp kendisi bir erdemdir. Biz mutluluktan tutkularımızı engellediği için haz duymaz; tersine, mutluluktan haz duyduğumuz için tutkularımızı engelleyebiliriz. Spinoza ***
Sayfa 332 - Say YayınlarıKitabı okudu
Mutluluk, sadece hayatta kalmak için değil, iyi yaşamak ve insanların arasında bir tanrı olmak için çalışmaktan doğar.
Reklam
Sosyal medyadaki dayı geliyor aklıma :)
Mutluluk aranmaz; ortaya çıkması gerekir. İnsanın, “mutlu olmak” için bir nedeni olmalıdır. Bu neden bulunduktan sonra mutluluk otoma­tik olarak gelir.
104 syf.
1/10 puan verdi
tavanla veya halıyla bakışacaklar için bir öneri.
"Tarihe mühür gibi işleyen "Ene-l Hak" sözünü kaynağından öğrenmeye var mısınız?" cümlesinin eşiğinde sek sek oynamış bir kitapla karşınızdayız. Kişisel gelişim için geceleri uyumadan önce 40 puntoluk alıntıların eşliğinde tavanla bakışmak isteyenler için önerilir. "Ene-l Hak!" felsefesi nedir, ne değildir öğrenmek
144 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
BİZ'E DÜŞÜNCELER
Kitabı üç cümle ile kollara ayırmak, anlamak için güzel bir yol olacaktır: -Doğaya uygun hareket etmek, -Tanrı'nın yasalarına uymak, -Vicdanına ve aklına göre karar vermek. Bu üç cümle ile tüm hayatımızı olması gerektiği seviyeye çıkarmak mümkündür. Yaptığımız herhangi bir iş, olay doğaya uygunsa kötü değildir, Tanrı'nın yasalarıyla ters değilse güzeldir, bir de bunları vicdan ve akla dayanarak yapmış isen bu iş hiç olmadığı kadar doğrudur. Tabi kendin aklın olacak bu akıl:) Hayatımızı başka kimselere göre yaşamak bizi çok yorar, mutsuz eder. Kendi aklım ve iradem varsa, bunlarla hareket etmenin bana mutluluk vereceğini bildiğim hâlde neden başkalarının aklına veya yaşama biçimine göre hareket edeyim ki? Neden onların kalıpları arasında kendimi yok edeyim ki? Hareketlerimin sonucu beni mutlu etmemiş de olabilir fakat bunun da kendi doğama aykırı olmadığını bilip kabullenmek ve ders almak beni mutlu edecektir. Sonuç olarak bu ilkelere göre hareket ettiğimiz zaman sonu iyi olmasa bile bize mutluluk verecek olanı yine karşımıza sunar. Bunu değerlendirip değerlendirmemek de bizim irademizdedir hâliyle. Bulunduğumuz koşulların, çevrenin farkında olmak ve buna uygun hareketlerde bulunmak, toplumun çıkarına göre davranmak, kötü ve faydasız işlere sırt çevirmek, sırt çevirmeyenlere de uyarıda bulunmak ve onlara yardımcı olmaya çalışmak ve hep beraber insanlığın yararına olan eylemlerde bulunmak en önemli görevlerimizdir. Öfkelenmeden, kızmadan, yakıp yıkmadan bunları başarmak ise bizi biz yapacak olan yegâne temeldir. "Biz" olmak dileğiyle.
Kendime Düşünceler
Kendime DüşüncelerMarcus Aurelius · İş Bankası Yayınları · 202415,8bin okunma
Nietzsche'nin kız kardeşi Elisabeth, Salome'ye kardeşinin yaralı gururunu savunan kızgın bir mektup yazdı. Salome şöyle cevapladı: " Kardeşiniz hakkında çeşitli planlarım olduğunu ya da ona aşık olduğumu düşünmeyin; onunla aynı odada yatabilir ama yine de hiç tahrik olmayabilirim." Yıllar sonra Salome bir başkasıyla nişanlanınca, Nietzsche bir arkadaşına onun için "mutluluk ve zenginlik" dilediğini söyledi. Ancak ona mektup yazmayı reddetti: "insan korku ve saygının ne olduğunu anlamayan bir yaratık gibi davranmaktan uzak durmalıdır." Bu durumdan oldukça etkilenen ortak arkadaşları Paul Ree, Salome'nin gür bıyıklı Nietzsche'yi nasıl öpebileceğini sormuştu.
Reklam
1.000 öğeden 981 ile 990 arasındakiler gösteriliyor.