Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
NEFSİN MERTEBELERİ
. Nefs-i Emmâre: Allah`ın emirlerine uymayan, yasaklarını çekinmeden yapan ve zevkine tabi olan nefistir. 2. Nefs-i Levvâme: Allah`ın emirlerine bazen uyan, bazen uymayan, işlediği günahlardan dolayı üzülen ve sevaplardan dolayı sevinen nefistir. 3. Nefs-i Mülheme: İlhama mazhar olmuş nefistir. 4. Nefs-i Mutmainne: İmân esaslarına inanan, İslâm`ın emir ve yasaklarına uyan, bu konularda hiç bir şüphe ve tereddüdü olmayan, neticede Allah ile manevî bir bağ kuran ve bunun lezzetine ulaşan nefistir. 5. Nefs-i Radiye: Her yönüyle Hakk`a yönelen, Allah`tan gâfil olmama şuuruna eren ve O`ndan razı olan nefistir. 6. Nefs-i Mardiyye: Bütün benliği ile Hakk`a teslim olan ve böylece Allah`ın kendisinden razı olduğu nefistir 7. Nefs-i Kâmile: Bütün kötülüklerden sıyrılıp manevi olgunluğa eren nefis. Bu mertebeye erişen bir kişinin bütün sıfatları güzeldir ve her hali ibadet sayılır
110 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kitabın dili biraz ağır. Tasavvuf kitaplarını pek okumamış iseniz anlamakta güçlük çekersiniz. Tasavvuf için önce daha sade anlaşılır dildeki kitaplardan başlamanızı tavsiye ederim. Her zamanki gibi üslubu ağırdı. Bazı kısımları anlayabilmek için ciddi anlamda odaklanmak gerekli. Her ne kadar zor anlaşılsa da kitap sizi hemen içine çekiyor sarıp sarmalıyor. Kitabın konusu ise, İnsanı Kâmil, Nefsin Mertebeleri, Allah'ın sıfatları. " Bütün varlık Hakk'ın ve bende olan varlık da Hakk'ındır..."
Özün Özü
Özün ÖzüMuhyiddin İbn Arabi · Kurtuba Yayınları · 2014585 okunma
Reklam
278 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Hangi bağın gülüsün?
Küçük Aşık Leman Sultan'ın hikâyesi daha çocuk yaşlarda kendisini hiç görmediği ,ismini bilmediği Nevriye Anne'yi ( Dr Haluk Nur Baki'nin annesi) rüyasında görmesiyle başlar. Hz.Mevlana'dan aldığı aşkla ve sonrasında onunla kurduğu gönül bağıyla sultanlık makamına giden yolun yolcusu olur.
Küçük Âşık Leman Sultan
Küçük Âşık Leman Sultan
Yazarın , Leman
Küçük Âşık Leman Sultan
Küçük Âşık Leman SultanLokman Derya Solmaz · Nüve Kültür Merkezi · 20231 okunma
İntihallerle dolu bir tez
dosyalar.semazen.net/e_kitap/mevlevi... academia.edu/90859290/TAV%C5... Ayşegül Sutekin ve Fatma Nurcan Sert’ten Fıkra Gibi İntihaller Üniversitede verdiği “Mevlevîlikte Nefsin Mertebeleri” başlıklı seminerini fakülte yönetimi ve Mevlevîlik geleneği temsilcilerinin ön sıradan dinlediği; bizden intihallerle bir Tez ve bir Makale çıkarmış Ayşegül Sutekin’e ve onun bizden intihallerle oluşturulmuş İngilizce makalesine kendi adını yazdıran Fatma Nurcan Sert’e, pek umurlarında olduğunu sanmasak da, ahirete taalluk eden haklarımızı helâl etmiyoruz. Dünyaya taalluk eden haklarımız olan disiplin, etik kurul, idarî ve yargısal hukuk yollarına başvuru haklarımız ise, devran değiştiğinde kullanılmak üzere saklıdır. MEVLEVÎNAME KÎTABIMIZDAN İNTİHALLERLE DOLU BİR YÜKSEK LİSANS TEZİ Dr. Rıza DURU
Makamın birinci yüzü gayret, çaba,.İkinci yüzü bu gayretle hakkını vererek kavramak. Üçüncü yüzü nefis atından inerek sebebi terk edip kendinin bir hiç olduğunu bilmek. Allah nefes bir tuzak kurarak, onun iştiyakını artırarak kendi kudretini perdeler ve nefsin 'Ben yaptım' demesini ister. Zavallım bu tuzağı düşer, gayreti ve çabasıyla kendisinin yaptığını zanneder. Yani 'mertebeleri ben geçtim' demeye başlar. Sen makam dediğimde çabalayarak elde edeceğin ahlakı ve adabı anla.
176 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ö. Tuğrul İnançer ile Gönül Sohbetleri hayatın temel açmazlarını gönülle aşmayı öneriyor. Akıl ve kalp dengesini önceleyen İnançer, mükellefiyetleri eda ederken muhabbeti de beraber yaşamak gerektiğine dikkat çekiyor. Gönül meselesinin bir muhabbet olduğunu vurgulayarak, şeriat, tarikat, hakikat ve mafifet gibi mertebeleri de örneklerle açıklıyor. Hz. Adem’i ilk mutasavvıf diye tanımlayan İnançer, başta Efendimiz olmak üzere, Eshab-ı Suffe, Şeyh Abdulkadir Geylani, Mevlana, Necüddin el-Kübra, Eflaki, Selahattin Zerkub-i Konevi, Ebu Necibi Suhreverdi, Ömer’ül Lahci, Ahmed Yesevi, Ebul Vefa-i Kürdi gibi tasavvuf pirlerinden seçtiği menkıbelerle tasavvuf hayatını, terbiye sistemini aktarıyor. Nefs Tezkiyesi, Kader, Tedbir, Fal, Dua, Nefsin Mertebeleri, Himmet, Zikrullah, Halvet, Celvet, Seyr-i Süluk, Rüya, Sadr, Çile, Devran, Sufi Terapi, Kalp ve Akıl gibi günümüz insanının kafasında soru işaretleri doğuran konularla ilgili yapılan sohbetler, okuyanlara gönül kapısını aralayacaktır. Tarikat neden gereklidir? Mutmain olmak ne demek? Kader elimizde mi? Tedbiri terk etmek ne demektir? Nefs tezkiyesi mümkün müdür? Kimler Himmet eder? Adl-i İlahi ne zaman tecelli eder? Rüyayla amel edilir mi? Levh-i mahfuz sabit midir? İşte bütün bu soruların cevabını bir gönül mimarı olan Ö. Tuğrul İnançer’in dilinden okuyacaksınız.
Gönül Sohbetleri
Gönül SohbetleriÖmer Tuğrul İnançer · Sufi Kitap · 2005214 okunma
Reklam
Günümüz araştırmalarında nefs, insandaki birlik esası üzerine temellendirilir. Birliği elde etmenin yolu, iç arınma ve bir kısım zaruri ihtiyaçları azaltmak suretiyle iç özgürlüğü elde etmekten geçer. Bu sırada nefs, hayvansal benlikten latif ruhani benliğe kadar farklı seviyelerde seyrederken, onun herhangi bir düzeyde ortadan tümüyle kaldırılması söz konusu değildir. Amaç, her zaman benliğin farklı mertebeleri arasında bir uyum sağlamaktır.” Tasavvufta nefsin arındırılıp mertebeleri aşarak tevhide ulaştıran süreç “seyr ü sülük” yani bir manevi eğitim süreci şeklinde tanımlanır. Psikolojide bu bir iç arınma veya dönüşüm evresi kabul edilir. Bu arınmanın gerçekleşebilmesi ve nefsin arındırılabilmesi içinse birtakım yöntemler kullanılır. Bu yöntemin ele alındığı çalışmalarda nefsin tanımının yanı sıra onun yapısından, güçlerinden, olumsuz özelliklerinden, tezkiyesinden ve davranışlar üzerindeki etkisinden bahsedilir.
Tasavvufta nefs, insanın ruh ve maddenin etkileşimiyle meydana gelmiş “psikolojik yapısıdır.” Kendini gerçekleştirme süreci, nefs katmanlarının aşılmasıyla elde edilir.!9* Nefsin mahiyeti tam anlamıyla bilinmiyorsa da varlığı bilinmekte ve kabul edilmektedir. Bu yapı, ruh ve beden arasındaki aracıdır. O bedeni canlı tutan ilke, insan varlığının ruhani yaşamla mükemmelleştirilebilen yönüdür. Onun “bireysel bilinç'e işaret edebileceği de ifade edilmektedir. Farklı mükemmellik mertebeleri bulunan, asli mahiyetinden (fıtrat) uzak nefs, bu seviyeleri aşarak Allah'a yaklaşır. Bunlar nefsin ruhani yetkinleşmeyle aşılan iç boyutlarıdır.
Hızır sakinledi ve Derviş'in karşısına oturdu. "Bu parçalanmışlık duygusuyla hayattan tat alamazsın. Yaşadığın ruhi bunalım da kardeşlerinle atışmaların da artacak. Depreşen yalnızlık duygusuyla varlığını sorgulayarak hicran ateşlerine düşeceksin. Kardeşlerinin hepsini kaybedeceksin. Geriye bir tek sen kalacaksın. Çıktığın bu yolculukta ayrılığın açtiğı onulmaz acılarla kavrularak benliğinden sıyrılacaksın. Senin payına düşen Allah aşkıyla yanarak uzlete çekilen dervişler arasına karışmak degil.Senin vazifen deryalara hükmetmek. Neden hükmedeceğini öğreneceksin elbet. Birak şimdi ne varsa aklında. Sözüme kulak ver. Makamın birinci yüzü gayret, çaba. Ikinci yüzü bu gayretle hakkını vererek kavramak. Uçüncü yüzü nefis atından inérek sebebi terk edip kendinin bir hiç olduğunu bilmek. Allah nefse bir tuzak kurarak, onun iştiyakın artırarak kendi kudretini perdeler ve nefsin 'Ben yaptım, demesini ister. Zavallım bu tuzağı düşer, gayreti ve çabasıyla kendisinin yaptığını zanneder. Yani 'Mertebeleri ben geçtim ,'demeyw başlar.Sen makam dediğinde çabalayarak elde edeceğin ahlakı ve adabı anla.
Sayfa 108 - Timaş yayınlarıKitabı okudu
196 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
"Ben kimim? Nereden geldim? Nereye gidiyorum?"
Tasavvufta giriş yapan bu eser bir yandan tüm dinlerin köklerinde bulunan ve hepsini kapsayan Kadim Tasavvuf Yoluna dair bilgileri verirken, öte yandan yolcunun, kemalatı her görüntü altında tanıyabilmesi için yazılmıştır. Tasavvuf Nedir? Sorusu ile başlamış ; Beşer ve İnsan , Nefsin Mertebeleri ve Tasavvufta Bilgilenme Türleri başlıklarına ayrılmıştır. Eserde hakikati öğrenecek, beşeri nefsin mertebeleri ile tanışacak ve kemalata nasıl erişeceğinizi anlayacaksınız. Tasavvufa ilgi duyan tüm okurlara öneriyorum.
Bugünün Tasavvufu
Bugünün TasavvufuÇağrı Dörter · Doğan Novus · 2018118 okunma
Reklam
Nefsin mertebeleri den Nefsi Radiye Allah'tan gelen her şeye razı olmuş nefs demektir. Nefsi Mardiyye ise Allah'ın kendisinden razı ve hoşnut olduğu makbul nefis anlamına gelir. Kulun Rabbinden razı oluşu ile, Rabbinin kulundan rızası arasında mühim bir ilişki vardır.
420 syf.
·
Puan vermedi
·
470 günde okudu
Bakara suresinin 11’den 29.ayetine kadar olan ayetlerin konu edildiği bu kitap insan ve nefis arasındaki ilişki ve mücadeleyi anlatmaktadır. Kitabın sayfaları arasında insanın asıl cihadının nefisi ile olan mücadelesi olduğunu görmektesiniz. Bu cihadı kazanan insanın ulaşacağı mertebelere karşılık bu mücadeleyi kaybedenlerin uğrayacağı mertebeleri coşku ve hüzünle okuyor bulacaksınız kendinizi. Kitabın sonunda yer alan “dünyada ilimden üstün bir gaye yoktur, o galde insan ömrünü ilme sarf etmelidir” ana fikri ile belki de tüm anlatılanları tekrar tekrar okuyup hayatımıza ne ölçüde aksettirebildiğimizin muhasebesini yapmak isteyeceksiniz. Yazarımıza çok teşekkür ediyorum, bu kitap ile bahsi geçen surelerin şifrelerini bizler ile paylaşmış olduğu için. Herkese keyifli okumalar ve nefis mücadelesinde başarılar dilerim.
Bakara 2 - Nefsin İç Yüzünü Tanımak
Bakara 2 - Nefsin İç Yüzünü TanımakCemâlnur Sargut · Nefes Yayıncılık · 201818 okunma
137 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.