Nereye gidiyoruz biz Hangi yüksekliğe İnsan için başlayan hangi masala? Ya kendi masalımız, İç içe geçmiş karmaşasıyla Çocuklukta kalan rü yamız? Nereye gidiyoruz biz Ülkemize mi? Var mı sahiden?
Ali Fuat'ın anlatımı ise daha ayrıntılıdır: Günde kaç defa "Padişahım çok yaşa!" diye bar bar bağırdığımız devrin padişahı Sultan II. Abdülhamit gözümüzden yavaş yavaş duşuyordu. Tıbbiye'deki genç ve aydın Hurriyet taraftarlarının sürgünlere gönderilip ocaklarına incir dikildiğini duydukça iyice isyan ediyorduk. Bir gün bizim de başımıza böyle bir şey gelebilirdi. Devlet idaresinin iyi işlemediğini, suistimallerin alıp yürüduğünü, memurların ve subayların maaşlarını alamadıklarını, buna karşılık Saray'a mensup sırmalı hafiyelerle, dalkavuklarına maaşlarından başka keseler dolusu altın verildiğini haber aldıkça, Sultan Hamit'e aslında pek de güçlü olmayan güvenimiz büsbütün sarsılıyordu. Ordunun kötü eller yönetiminde değer ve saygınlığını yitirdiğini görüyorduk [...] Fakat kimse ortaya çıkıp "Nereye gidiyoruz, memleketi nereye götürüyorsunuz?" diye soramıyordu, sormak yurekliliğini gösteremiyordu. Doğunun alışık olduğu uyuşuk bir kadercilikle susuyordu. Çünkü Padişah'tan ve onun hafiyelerinden korkuyorlardı [...] Memlekette hürriyet yoktu. Biz genç Harbiyeliler, Fransız İhtilali Beyannamesi'nde insan hak ve hürriyetlerine verilen önemi gizli de olsa okumuş ve öğrenmiştik. 34
Sayfa 41 - Turkuvaz Kitapçılık | 34: Ali Fuat Cebesoy, Sınıf Arkadaşım Atatürk: Okul ve Genç Subaylık Anıları, İstanbul, İnkılap, 1999, s. 44-45
Reklam
Gelip gittiğimiz şu dairenin Ne başı belli, ne sonu. Kimse doğru söylemiyor şu âlemde Nereden geliyor, nereye gidiyoruz?
“Nereye gidiyoruz?” “Buradan uzaklara.” Elini daha sıkı tuttum, nereye olursa onu takip etmeye hazırdım. En azından bugünlük.
Sayfa 289 - Dex PlusKitabı okudu
Nereden nereyeeee
Kim varsa bilen, çıksın söylesin: Nerden geldik? Nereye gidiyoruz?
Bu gezegende bugüne kadar yaşamış olan dört milyar yaşam formundan üç milyar dokuz yüz altmış milyonunun nesli tükendi. Nedenini bilmiyoruz. Bazısı nedensizce, bazısı doğal afetler nedeniyle silinip giderken, bazısını göktaşları ve asteroidler yok etti. Bu kitlesel yok oluşlara bakıp da Homo sapiens'in istisna olacağını ummak mantıksız görünüyor. Türümüz, zaman ölçeğinde bir göz kırpmaya karşılık gelen en kısa ömürlü türlerden biri olacak.
Sayfa 154
Reklam
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.