Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Nisa/129
Siz ne kadar istekli olsanız da (nikâhınız altın da bulunan) kadınlar arasında (her konuda tam bir) adâlet (ve eşitlik) yapmaya asla güç yetiremezsiniz! O halde (bâri elinizden geleni yapın da, sevdiğinize karşı) büsbütün bir meyille meyletmeyin ki, o (sevmediğiniz diğer hâtu)nu askıya takılmış (halde ne kocalı ne kocasız) gibi bırakmayasınız! Eğer (kadınlarla ilgili yanlış yaptığınız şeyleri) ıslah ederseniz ve (gelecekte de onlara zulüm yapmaktan) iyice sakınırsanız, şüphesiz ki Allâh (yaptığı zulümden tevbe edeni) dâima (çokça bağışlayan bir) Ğafûr ve (kuluna çok acıdığı için, daha önceki kalbî meyillerine karşı onu cezalandırmayacak olan bir) Rahîm olmuştur. Bu âyet-i celîle insanın, kalbî meyil gibi elinde olmayan şeylerle mükellef tutulmadığını beyan etmekle birlikte, söz ve davranış gibi gücünün yettiği konularda sorumlu bulunduğunu, dolayısıyla eşleri arasında kasıtlı olarak yaptığı adâletsizlik nedeniyle günahkâr olacağını ifade etmektedir. Bundan dolayı Rasûlullâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) eşleri arasında gece nöbetlerini eşit bir şekilde paylaştırır, yine de: “Ey Allâh! Benim elim den gelen taksimim budur. Öyleyse sadece senin gücünün yetip benimse gücümün yetmediği konularda beni sorumlu tutma!” diye dua ederdi. (Ebû Dâvud, Nikâh: 37, No: 2134, 1/648) Bu konuda geniş malumat için bakınız: Rûhu’l- Furkan: 5/839-844.
Nisa/92
Hiçbir mümin için, yanlışlıktan başka bir suretle diğer bir mümini öldürmesi vaki olamaz (ve olmamalıdır, zira kâmil bir iman, sahibini adam öldürmek gibi büyük günahlardan korur)! Her kim yanlışlıkla bir mümini öldürürse, artık (onun cezası ) imanlı bir köle âzâd etmek ve (ölenin) âilesine teslim edilecek bir diyettir. Ancak (kan sahiplerinin,
Reklam
Çok eşlilik!!!
"Yetimlerin hakkına riayet edemeyeceğinizden korkarsanız, beğendiğiniz kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikâhlayın. Haksızlık etmekten korkarsanız tek kadın veya mülkiyetinizde bulunan câriye ile yetinin; bu, adaletten ayrılmamanız için en uygun olanıdır." Nisâ Suresi - 3 . Ayet .... "Şu halde erkeğin birden fazla kadınla evlenme imkân ve uygulamasını İslâm getirmemiş, mevcut uygulamayı belli şartlara ve hukuk kurallarına bağlamak suretiyle iyileştirerek devam ettirmiştir. Devam ettirirken de iki durumu birbirinden ayırmış gibidir: a) Henüz evlenmemiş olanlara–bu âyette– bir kadınla yetinmeleri tavsiye edilmiş, birden fazla kadınla evli olanlar için adalete riayet edememe tehlikesinin bulunduğu, bundan uzak kalmanın en uygun yolunun ise bir kadınla evlenmek olduğu dile getirilmiştir. b) 129. âyette ise birden fazla kadınla fiilen evli olanlara hitap edilmiş, birden fazla kadın arasında adalete tam riayetin mümkün olmadığı bir kere daha hatırlatıldıktan sonra hiç olmazsa adaletsizlikte, farklı ilgi ve muamelede ölçünün kaçırılmaması istenmiştir." Diyanet
Sayfa 365 - Siyer YayınlarıKitabı okudu
Şükür, teşekkür, sığınma ve duâ...
Allah’ım, dîn husûsunda, dünyâda ve âhirette bize hoş, sıhhatli, âfiyet ve selâmet üzere bir hayat yaşat, Sen her şeye kâdirsin. “…Allah en hayırlı koruyucudur. O, acıyanların en merhametlisidir.” (Yûsuf, 64) “Allah onları arkalarından kuşatmıştır. Hakikatte o (yalanladıkları, aslı) Levh-i Mahfûz’da bulunan şerefli Kur’ân’dır.” (el-Burûc, 20-22)
Sayfa 237 - ERKAM YAYINLARIKitabı okudu
İslam Aile Hukuku ve çok eşlilik
"Şayet öksüz kızlar arasında adaleti sağlayamayacağınızdan korkarsanız,size helal kadınlardan ikişer,üçer,dörder tane alın.O kadınlar arasında adaleti sağlayamayacağınızdan korkarsanız bir tane alın yahut ellerinizdeki cariyelerle yetinin" (Nisa 3) "Ne kadar isteseniz de kadınlar arasında tam adaleti sağlayamazsınız.Öyleyse birine tamamen yönelip ötekini askıda kalmış gibi bırakmayınız." (Nisa 129) Ek Bilgi:İslam Hukuku'na göre taliki veya infisahi şartlarla evlilik yapılamaz.Evliliğin şartsız olması kurucu unsur yani inikad şartıdır.Fakat evliliği takyidi şartla yapmak mümkündür. Bu minvalde bir kadın evlenirken, eşinin başka kadınla evlenmemesini yani tek eşliliği şart koşabilir.
İmam Şafi'i; Allah insanlara, "Vahye ve Peygamber'inin sünnetine uymalarını farz kılmıştır." görüşünü ileri sürmüş ve 2/Bakara, 129, 151 ve 231; 3/Al-i İmran, 164; 4/Nisa; 33/Ahzab, 34 ve 62/Cum'a, 2. ayetlerindeki hikmet kavramının sünnet olduğunu belirterek, "Hikmet, Hz. Peygember'in sünnetidir." açıklamasını yapmıştır. Şafi'i, daha da ileri giderek "hikmetin ancak Hz. Peygember'in sünneti olabileceğini" belirtmiş ve İslam dininin kaynakları konusunda teolojik bir krize de yol açmıştır.
Sayfa 105 - Otto
Reklam
- Yahudi, Hıristiyan ve Müslüman dinleriyle Sümer dini arasındaki ortak noktalar şunlardır: Tanrının yaratıcı ve yok edici gücü; Tanrı korkusu; Tanrı yargılaması; kurbanlar, törenler, ilahiler, dualar ve tütsülerle Tanrıyı memnun etmek; iyi ahlâklı, dürüst ve haktanır olmak; büyüklere ve küçüklere saygı göstermek; sosyal adalet; temizlik. Temizlik
Cüz:5, Nisa Suresi
129. (Ey Kocalar!) Ne kadar arzu etseniz (ve uğraşsanız, birden fazla eş aldığınızda), kadınlar(ınız) arasında (sevgi bakımından tam) adalet sağlayamazsınız. (Eğer birden fazla hanım alma gereği ve zorunluluğu varsa) o halde (birine) tamamen yönelip diğerini muallakta gibi bırakmayın. Eğer arayı düzeltir ve sakınırsanız şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcı, çok esirgeyicidir.
Server Yayınları
61 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.