Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
280 syf.
10/10 puan verdi
Ahmet Cemal ile lise yıllarımda ‘Önce Şairleri Yaktılar’ isimli kitabıyla tanışmıştım ve o kitabın ardından gerçekten fikirlerine ve tespitlerine hayran kalmıştım. Yıllar sonra kitapçıda tekrar aynı isimle karşılaşınca yeni bir kitabını daha okumak istediğimi farkettim. İlk baskısı on sekiz yıl önce çıkmış olan bu kitap yıllar içinde sadece üç baskı yapmış. Bu kadar değerli denemelerin böyle az okunması, kitapta Ahmet Cemal’in bahsettiği okumaya dair sorunların hala güncelliğini koruduğunu gösteriyor. Gerçek bir aydının kaleminden ülkesine dair, yılların yaşanmışlığıyla yazılan bu denemeler ülkemizde yaşayan herkesin okuyup anlaması gereken nitelikte bence. Çok isterdim kendisiyle tanışmayı ama üç yıl önce aramızdan ayrıldı, geride büyük bir düşünce mirası bırakarak, bize de bu mirasa sahip çıkmak düşüyor. Kendisi bir aydının halka inmek gibi bir algısının olmaması gerektiğini sadece yazmakla kalmıyor, gerçekten bu halkın içinden bir aydın olduğunu her denemesi ile kanıtlıyor. Kitapta savunulan her düşüncenin son derece sade bir üslupla anlatılması da insanı yormuyor fakat anlatılanlar elbet fazlasıyla düşündürüyor. Sürekli cümlelerin altını çizmek istediğim, yazılanlar dışında da pek çok konuda fikrini merak ettiğim bu değerli yazar ile bir başka kitabında buluşmak üzere...
Bizi Yaşatanlar ve Öldürenler
Bizi Yaşatanlar ve ÖldürenlerAhmet Cemal · Can Yayınları · 2017103 okunma
280 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
123 günde okudu
Çağımdan Bir Aydın
Ahmet Cemal, çok önemli bir çevirmen ve deneme yazarı. Her şeyden önce susmayan bir düşünce adamı. Bu kitabı okumam uzun sürdü; çünkü her yazının üstüne bazen saatlerce, bazen günlerce düşündüm. Gerçekleri tokat gibi çarptı yüzüme, yüzümüze. Bazı yazılarından sonra gözümden yaş da gelmedi değil hani, duygusal bir şey olduğundan değil acı gerçeklerden hatta çıplak gerçeklerden demek daha doğru. Bu kitapta gazete yazılarını toplamışlar Ahmet Cemal'in. Kendisi gerçek bir "aydın" bence. Kaleminin, düşüncesinin gücüyle hak ediyor bu sıfatı. Hani o günümüz aydınlarından (!) değil. Yakın dönem tarihi ile ilgili de pek çok bilgi edindiğim bir kitap olduğunu da eklemek isterim. İyi ki okudum. Tekrar tekrar dönüp bakacağım bu kitaba ve sıradaki okuyacağım kitabı ise Lanetlenmiş Ağustosböcekleri. Usta bir kalem, bilinmesi gereken bir kişilik. Çok sevdim, teşekkür ederim Ahmet Cemal, teşekkür ederim Can Yayınları.
Önce Şairleri Yaktılar
Önce Şairleri YaktılarAhmet Cemal · Can Yayınları · 201772 okunma
Reklam
280 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Önce Şairleri Yaktılar kitabındaki denemelerin çok büyük bölümü Gezi Direnişi sonrası yazılmış.Dolayısıyla Ahmet Cemal'in çoğu denemesinde umut dolu olduğumuz, bir şeylerin değişeceğine inandığımız o muhteşem günleri tekrar yaşadım.️ Bu arada Ahmet Cemal'in 40 yıllık emek sonucu çevirdiği Herman Broch'un Vergilius'un Ölümü kitabının hâlen kitaplıkta okunma sırasını beklemesinden dolayı utanç duydum."Kırk yıllık emek ve sen bekletiyorsun, olmaz olmaz, "dedim. Böyle diyorum ama bekletmemin nedeni önce Vergilius'un Aeneis Destanı'nı okuma isteğiydi.Alınacak bir kitap daha işte! Ahmet Cemal'in Tomris Uyar'la ilgili yazısını okurken, Gündökümü başlığıyla kaleme aldığı notlarını da öne çekmem gerek diye düşündüm.Ay bitmeden onu da sıkıştırmalı.️ Çok büyük bir zevkle okudum bu aydınlık insanın denemelerini, "yetmez ama evetçiler" ile ilgili bölümler de ilgi çekiciydi.
Önce Şairleri Yaktılar
Önce Şairleri YaktılarAhmet Cemal · Can Yayınları · 201772 okunma
280 syf.
·
Puan vermedi
·
16 saatte okudu
Önce Şairleri Yaktılar
Deneme ne işe yarar? Edebiyatın olmazsa olmazı deneme, yalnızca sanat yapıtlarına ya da politik, kültürel konulara bakışımızı değiştirmez, tıpkı has edebiyatın yaptığı gibi, iç dünyamızı da zenginleştirir, ufkumuzu genişletir. Usta denemeci Ahmet Cemal, Türkçenin tüm zenginliğini, rengini, zekâsını kullanarak yazdığı denemeleriyle okurumuza denemeyi sevdiren yazarlarımızdan biri. Önce Şairleri Yaktılar’da onun son dönem denemelerini bulacaksınız. Kimi zaman bir günlük parçasına, kimi zaman okuruyla bir dertleşmeye, kimi zaman ülkemizin can alıcı politik gerilimine değinen Ahmet Cemal, yaşadıklarımızı elinizdeki kitabın başlığıyla özetlemiyor mu zaten: Önce Şairleri Yaktılar. Sonra sanatın tüm alanlarını aşağıladılar; heykelleri yıktılar, tiyatroları kapattılar; ders kitaplarında şiirleri sansürlediler... Ama susturamadılar. Önce Şairleri Yaktılar, susmayan bir edebiyat adamının kaleminden çıktı işte... (Tanıtım Yazısından) Her insanı ancak onunla sohbet ederek,onu dinleyerek tanırsınız. Kitaplarda yazarları da da ancak eserlerini okuyarak tanıyabilirsiniz. Nasıl ki her tanıdığımız insan sevmek gibi bir zorunluluğumuz yoktur öyle de her okuduğunuz kitaptaki görüşlere tamamı ile katılma zorunluluğunuz da yoktur. Kitap okuyacaklara en önemli tavsiyem yazar hakkında söylenen sözlere gözlerini kapatarak kendi tanıyarak bir yazar veyahut eser hakkında yorum yapmasıdır. Bu kapsamda bu eseri okuyunuz ve kendi fikriniz ile kitabı değerlendirmenizi tavsiye ederim. İyi okumalar dilerim.
Önce Şairleri Yaktılar
Önce Şairleri YaktılarAhmet Cemal · Can Yayınları · 201772 okunma
280 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 günde okudu
Deneme
Okumak, Soma, kültürsüzlük, Gezi Parkı, Leyla Erbil; kimi deneme başlıkları kitabın. Yetkin bir çevirmenden ufuk açan bir deneme kitabı bu. Türü sevenlere hararetle öneririm okumalarını. Soran, sorgulatan ve açıklayan bir kitap, konularını. Naçizane önerim de best seller(böyle mi yazıklıyordu?) kitaplar okumak yerine deneme kitapları okuyunuz. Ülkenin sorgulama becerisine erişmiş yetişkinlere gereksinimi var, çok satan kitaplar çoğu kez zaman kaybı. Can Yayınları baskısı. Yazarı izlemenizi ve kitaplarını okumanızı dilerim son olarak.
Önce Şairleri Yaktılar
Önce Şairleri YaktılarAhmet Cemal · Can Yayınları · 201772 okunma
368 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Kitap Kıyımı: Her Şeyi YAK GİTSİN - III
“Meclisteki bireyler açıkça kitapları yakmanın işe yaramadığını, yazarların yakılması gerektiğini söyledi.”
Jean-Jacques Rousseau
Jean-Jacques Rousseau
* Yazının icadından; Kil tabletlere, Kil tabletlerden; Rulo Papiruslara, Kodekslere, İpek Yazmalara, Kitaplara… Dünden, bugüne ve yarına... Ateşin çemberinden, kitabın tarihine bir
Kitap Kıyımının Evrensel Tarihi
Kitap Kıyımının Evrensel TarihiFernando Baez · Can Yayınları · 2018109 okunma
Reklam
280 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Ahmet Cemal'in Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanmış köşe yazılarının toplandığı kitap. Buna gelen eleştiriler genelde "geziye ve köy enstitülerine methiye" oluyor. 2. dünya savaşının ortasına doğmuş ve bugünkü Cumhuriyet Türkiyesi'nde yaşayan bir aydından,çevirmenden çıkabilecek doğal bir sonuçtur. Ayrıca Ahmet Hoca bu konuları basit anlatmış olabilir ama ulaştığı sonuçlar eleştirel düşünce süzgecinden geçmiş sonuçlardır. Mesela kültürsüzlük kavramı üzerinden bugünkü eğitim programunı inceler. Toplumsal olayları, yanlış değerlendirmenin değil "yanlış okumanın" öneminden söz eder.
Önce Şairleri Yaktılar
Önce Şairleri YaktılarAhmet Cemal · Can Yayınları · 201772 okunma
280 syf.
5/10 puan verdi
Kitap 2012 sonrasında yazılmış ağırlıkla Gezi Parkı Olayları ve "Y Kuşağı" hakında methiyeler düzen denemelerden oluşuyor. Hatta daha çok köşe yazısı tadında da diyebiliriz. Ayrıca köy enstitülerinin kapatılmasının yazar üzerindeki etkilerini neredeyse her yazıda görmek mümkün!
Önce Şairleri Yaktılar
Önce Şairleri YaktılarAhmet Cemal · Can Yayınları · 201772 okunma