Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Esas olarak, Osmanlı İmparatorluğu, bir ortaçağ zihniyeti ve ekonomisiyle fakat hiç bir ortaçağ devletinin hiç bir zaman taşımak zorunda kalmadığı bir bürokrasi ve devamlı ordunun ek yüküyle ­bir ortaçağ devleti olarak kaldı veya bir ortaçağ devletine döndü. Hızla modernleşen bir devletler dünyasında pek az yaşama şansı vardı.
Ortaçağ zihniyeti
Gece ile gündüz arasında ne kadar fark varsa Ortaçağ'da İslam'la küfür arasında o kadar fark vardı. Kilise'nin ortaçağın "karanlık" İslam'ınki ne ise "nur" hakimdi.
Sayfa 114Kitabı okudu
Reklam
Hikmet Kıvılcımlı – Memleket Davalarından İşsizlik
A- İşsizlik Nedir? Türkiye’de, otuz yıldır, halk yığınlarının hayatını kanser gibi kemiren bir hastalık var: İşsizlik… İşçi Sınıfının bütün çırpınışları: İlk dernek ve sendika davalarından, son grev tartışmalarına ve yerli malı kampanyalarına kadar bütün hareket ve mücadeleleri hep aynı noktada başlayıp, aynı noktada bitiyor: İşsizlik:
736 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Dinin temsili manastırın duvarlarının kana bulanışı, doğrunun ve ahlakın bekçisi rahip tarafından gizemli bir kitap uğruna işlenen cinayetler size farklı bir polisiye okuyacağınızın garantisini veriyor. Ancak bu kitap polisiye romandan daha öte Ortaçağ Hristiyan dünyasına dair çok geniş bilgiler veren bir ansiklopedi niteliğinde. Melk Manastırının
Gülün Adı
Gülün AdıUmberto Eco · Can Yayınları · 202012,6bin okunma
« Demokrasiye atılmış terlik... Demokrasiden zarif bir gövde hareketi ve evet terlik karavana... Demokrasi banyonun eşiğinde... Şimdi içeri girip kapıyı kapadı... Evet, banyoda demokratik ortam, koridorda ortaçağ zihniyeti... ... - Kız çık dışarı... Kör olmayası, yedi yine kafayı.. Kızım televizyonlar kapışınca gaza gelip demokrasi filan deme anneye... Sen kendin inanıyo musun? Daha geçen gün 'Reklam Arası Rejimi' diyodun. Televizyonun kavgasından noolur, iki gün sonra öpüşüp barışır o manyaklar, yazarların, çizerlerin, gazetecilerin içeri tıkılıp, şairlerin yakıldığı yerde niye demokrasi lekelenmiyordu sanki? Durduk yere düşünüp konuşcan, kara lekenin feriştahını sana sürecekler... »
Sayfa 25 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Pakistan "Medrese" Zihniyeti
Peşavere geri dönerken, endişeden titrediğimi hatrlıyorum. Büyük İslami düşünce ve ilim mirası, buna mı indirgenmişti? Yalnızca Peygamber'in fiziksel görünüşünü fetişleştirmeye mi? Son derece dışlayıcı bir saflık anlayışına mı? Şeriata ilişkin bir Ortaçağ anlayışına mı? Hakkaniye Medresesi, “bir ilim merkezi” olmaktan çok, bir nefret çiftliğine dönüşmüştü. Eğitim ve öğretim almış insanlar değil, kendi yollarının tek hak yol olduğundan emin, dar görüşlü bağnazlar yetiştiriyordu. Kritik çoğunluğa ulaşıp, onların görüşüne katılmayanlarla savaşmalarına ne kadar zaman kaldığını düşündüğümü anımsıyorum. Şiilere karşı ne zaman savaş ilan edeceklerdi? Pakistan'ı kendi cennetlerine ya da bir başka deyişle cehenneme dönüştürmelerine ne kadar kalmıştı? Medresenin mizah duygusundan ve yaşama sevincinden tamamen yoksun olması, beni bu öğrencilerin ciddiye alınması gerektiğine ikna etmişti.
Sayfa 252
Reklam
orta-çağ zihniyeti tüm Dünya da yok olur umarim
Ortaçağ bedensel günahları gittikçe daha da nesnelleştirmekte, (bunda bir 'barbarlaşma' işareti mi görmeliyiz) tanımlar, yasaklar ve yaptırımlardan örülmüş bir ağ içine hapsetmektedir. Bu günahlann ödenmesi için, Kilise adamları (özellikle aşın çilekeşçi İrlandalı papazlar) günahları ve kefaretleri gösteren listeler hazırlamaktadır, bu kitaplarda barbar yasalanmn izini görmek mümkündür. Günah listelerinde en büyük yer, manastır militanlarının ülkülerinin ve hayallerinin göstergesi olarak, bedensel günaha ayrılmıştır. Dünyayı küçümsemeyi, bedeni de aşağılamaya öngören manastır modeli, Batı'nın töreleri ve düşünce biçimini önemli ölçüde etkilemiştir. Dengeli keşişliğin Benedict modeli, çölün, Batı'nın ada ve ormanla kaplı çölünün anlayış ve alışkanlıklanm uzun süre değiştiremeyecektir.
Sayfa 165Kitabı okudu
kadın düşmani ortaçağ zihniyeti hala yaşıyor maalesef
Geç Ortaçağ bunlari yeniden ele aldı. Kilise adamı, çok anti-feministti: "Günah kadınla başladı ve biz de kadın yüzünden ölüyoruz" (XXV, 24).
Sayfa 159Kitabı okudu
87 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.