SAĞLIK ALANINDAKİ YENİLİKLER Sultan II. Mahmud Han, Osmanlı Devleti'nde modern sağlık sistemini kurmak adına önemli adımlar attı. 14 Mart 1827'de Şehzâdebaşı'nda Tıphâne-i Âmire adıyla ilk modern tıp okulunu açarak nitelikli hekim ihtiyacını karşılamayı hedefledi. 1832'de cerrah yetiştirmek için Cerrahhâne-i Âmire'yi kurdurdu. Tıphâne'de İtalyanca, Cerrahhâne'de ise Türkçe eğitim verildi; zamanla bu okullar, Topkapı Sarayı'na taşınıp yatılı hâle getirilerek eğitim süresi beş yıla çıkarıldı.
Sultan II. Mahmud Han'ın yenilik hareketi sırasında Osmanlı'da ve dünyada ortam nasıldı? Sultan II. Mahmud Han döneminde dünya, önemli siyasi, ekonomik ve sosyal değişimlere sahne oluyordu. Avrupa'da Napolyon Savaşları sonrası güç dengeleri yeniden şekillendi ve Viyana Kongresi ile Osmanlı topraklarına yönelik Avrupa'nın saldırıları arttı. Sanayi İnkılabı, İngiltere başta olmak üzere Avrupa devletlerini güçlendirirken, Osmanlı Devleti, bu teknolojik ilerlemeleri takip etmekte zorlandı. Bu süreçte Avrupa'da yayılan milliyetçilik fikirleri, Osmanlı topraklarında da etkili oldu ve özellikle Yunan İsyanı (1821) gibi olaylarla Osmanlı, önemli toprak kayıpları yaşadı.
Reklam
Türkiye’de okuma yazma oranı şu anda % 98 küsur.Ama kültür oranı, kişilik oranı,ahlâklı ve edepli insan oranı öyle mi ? Sokakta yürürken, otobüse binerken o eğitimi görebiliyor muyuz?Herkes okuyor yazıyor ama malesef bunun şahsiyete pek bir etkisi yok. Her yerde okulların açıldığı, çocuklarımızın hayatlarının yarısının okullarda geçtiği, eğitime
İmamlar, mahallenin yöneticisi durumunda idiler.
İmamlık ve hatiplik Peygamber Efendimiz'den bugüne kadar devam eden bir görevdir. Tüm islam tarihi boyunca olduğu gibi Osmanlılarda da çok ilgi ve saygı görmüştür. Osmanlı Devleti döneminde imamların görevleri yalnızca namaz kıldırmaktan ibaret değildi. Bulundukları mahallenin ahlak zabıtalarını yaparlardı. Nüfus ve tapu kayıtlarını tutarlardı. Evlenme boşanma işlerini idare ederlerdi. Devletin halka ulaştırmak istediği emirleri onlar tebliğ ederlerdi. 1829 senesinde muhtarlık teşkilatı kuruluncaya kadar mahallenin yöneticisi durumunda idiler. (2. Baskı)
Sayfa 209 - Gündüz Yayınevi
Kahramanlık ruhu ile bir millet oluşuyor bir devlet kuruluyor ve buna bir ad konuyordu . Osmanlı devleti
Sayfa 68 - Mihrabat yayınlarıKitabı okuyor
"Efendiler, biz tekke ve zaviyeleri din düşmanı olduğumuz için değil; bilakis, bu tip yapılar din ve devlet düşmanı olduğu, Selçuklu ve Osmanlı'yı bu yüzden batırdığı için yasakladık. Çok değil, yüz yıla kalmadan, eğer bu sözlerime dikkat etmezseniz göreceksiniz ki bazı kişiler bazı cemaatlerle bir araya gelerek bizlerin din düşmanı olduğunu öne sürecek, sizlerin oyunu alarak başa geçecek ama sıra devleti bölüşmeye geldiğinde birbirine düşeceklerdir. Ayrıca, unutmayın ki o gün geldiğinde her bir taraf diğerini dinsizlikle suçlamaktan geri kalmayacaktır."
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.