Balkan Savaşları sırasında Osmanlı kuvvetlerinin çarpıştığı Balkan devletlerinden bir tanesi de Yunanistan'dı. Bu savaşlar sırasında bazı Doğu Karadeniz Rumları, Yunanistan'a maddi yardımda bulunmuşlardı. Kostas Fotiadis, Doğu Karadeniz Rumları'nın 1912 yılında Yunan donanmasına 12.000 lira gönderdiğini yazmaktadır. Osmanlı Devleti genel seferberlik ilan edip bütün askerlik yaşındakileri askere çağırınca, bazı Doğu Karadeniz Rumları bu çağrıya icabet etmemişlerdi. Bu kişiler devletin kolluk kuvvetlerinden kaçarak dağlara çekilmişler ve buralarda silahlı çeteler kurmuşlardı. Osmanlı yönetimine karşı açıktan silahlı bir isyan bu şekilde başlamış oldu.
Sayfa 35 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
1877-78 Osmanlı-Rus savaşı sırasında bazı Doğu Karadeniz Rumları, Ruslar'a yardım etmek amacıyla Osmanlı deniz ve kara birliklerine saldırılar düzenlemişlerdi. Osmanlı kuvvetleri, bu saldırıları savuşturmayı başarmışlardı. Bu Rumlar, Rusya'ya kaçmışlardı. Rusya bunları, ileride Osmanlı İmparatorluğu'nda kalan Doğu Karadeniz Rumları'nı etkileyerek Osmanlı Devleti'ni karıştırmak üzere teşvik etmeye devam etmişti. 1877-78 Osmanlı-Rus savaşı sırasında bazı Doğu Karadeniz Rumlar'nın Ruslar'a yardım etmelerinin İstanbul'daki Patrikhane'den bağımsız olduğu anlaşılmaktadır. Zira, 26 Nisan 1877 tarihli bir İngiliz belgesinde, Patrikhane'nin Osmanlı idaresinden memnun olduğu ve Osmanlılar yerine Rus idaresini tercih etmediği yazmaktadır: "Gregoryen Ermeniler'in Patriği, Katolik Ermeniler'i temsil eden Piskopos, Süryaniler'in Patriği, Rum Patrikhane temsilcisi ve diğerleri Türk idaresi altında inançlarını ifade etme ve yaşama hususunda rahatsız edilmediklerini, Rus idaresinin ise hoşgörüsüz olduğunu ve bunun altında dini hürriyet bekleyemeyeceklerini söylediler."
Sayfa 33 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Reklam
" Hudutları iki Avrupa büyüklüğüne kadar çıkabilmiş olan Osmanlı Devleti, idaresine aldığı muhtelif ırk, din, dillerdeki insan kitlelerinin örf, hayat, telâkki ve mizaçlarına hürmet etmiş, başlarında nâzım bir kudret olmadığı zaman birbirlerini ifnâ edecek kadar ayrılıklar içinde olan bu milyonlarca insana, sizlerin nazariyesinde olduğunuz ve aslâ tatbik edemeyeceğiniz MİLLETLER CEMİYETİ' nin sadece vâdettiklerinden daha fazlasını tatbik etmiştir. "
Sayfa 34
"Osmanlı Devleti, imparatorluk yapısı bakımından, İngiltere ile Fransa'dan çok Rusya ile Avusturya'ya benziyordu. Onda da türlü milletlere mensup topluluklar vardı."
Sayfa 64 - Cumhuriyet Kitapları
Türkler...
Osmanlı Devleti'nin zirvelerde şahlandığı, akıncılarının Avrupa içlerinde at oynattığı bir dönemde kilisede bir papazın vaaz verirken; "Dünya hakimiyetinin Türklere, fakat Cennet'in de kendilerine ait olduğunu..." söylemesi üzerine, bu taksime aklı yatmayan cemaatten bazılarının büyük bir ümitsizlik içinde; "Dünyada bizi yurtlarımızdan çıkaran Türkler hiç Cennet'te yer bırakırlar mı?" dediklerini biliyor muydunuz? ;))
Yunan hükümetleri bir iç meseleyi çözmek için ilk defa "Türkler" ya da "Türkiye" kartına başvurmuyorlardı. Yunanistan bağımsız bir devlet olarak tarih sahnesine çıktığından beri Yunan siyasiler iç politikada problemlerle karşılaştıklarında zaman zaman bu problemleri dışsallaştırmışlar ve kendi problemlerini Türk-Yunan meselesi
Sayfa 28 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.