Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Edirne'nin düşüşü ve Anadolu'daki aksi
Gözü Osmanlı topraklarında olan fanatik Hristiyanların, savunma hatlarını geçtiğine inanan bu kadınlar, bir yabancı uyruklu olan Misket Hanım’a kendilerini koruması için ricaya gelmişlerdi. Arkadaşım, Çatalca hattında genel bir taarruz gibi görünen top sesleriyle Türk ordusunu oyalarken, gerçekte Edirne’ye müşterek bir taarruzun yapılmakta olduğunu söyledi. Bulgarlar, Sırpları kendi saflarında toplamışlardı, zaten Rus gönüllülerini söylemeye hacet yok. Böylece şehir düşmüştü.
472 syf.
10/10 puan verdi
LARENDE’NİN YÜKSELİŞİ
LARENDE’NİN VARİSLERİ İKİNCİ KİTAP LARENDE’NİN YÜKSELİŞİ Deniz CANAN Larende’nin Varisleri serimizin ilk kitabı olan ve iki kısımdan oluşan Larende’nin Düşüşü ve Larende’nin Aynası’ndan sonra ikinci kitabımız olan Larende’nin Yükselişi ile sizlerleyim bugünde sayfa dostlarım. Öncelikle belirtmek isterim Karamanoğulları Beyliği‘ni ve tarihte
Larende'nin Varisleri
Larende'nin VarisleriDeniz Canan · Sarmal Kitabevi · 202323 okunma
Reklam
496 syf.
·
Puan vermedi
Kitap, Kapitalizme övgü mü?
J. Robinson'un Ulusların Düşüşü kitabı aslında bir düşüş hikayesinden çok bir yükseliş hikayesi barındırıyor. İlk başlarda kapitalist sistemlere bir övgü, Tarihin Sonu tezine bir destek gibi görünse de aslında ulusların refahının "kapsayıcı siyasal ve ekonomik kurumlar" dan geçtiği ana tezini taşıyan bir kitap. Ana tez belki de çok öncül çağlara sıkıcı atıflar yapsa da örnekler ile çok ustaca işlenmiş. Bugünün refah devletlerinin siyasi ve ekonomik yapılarını nasıl inşa ettiğini ve nasıl bir model oluşturduklarını da karşılaştırmalı olarak bulabileceğiniz bir kitapta elbette "refah" kavramı bildiğimiz modern anlamda kullanılmış. İngiltere da başlayan sanayi devrimi, Fransız ihtilali, Çin'nin zorlayıcı otoriter ekonomik büyümesi, Brezilyanın çemberi nasıl kırdığını da bu kitapta bulabilirsiniz. Kitapta Osmanlı'ya birkaç olumsuz atıftan başka Türkiye'ye dair kaydedeğer bir atıf bulunmuyor. Ana tez: Kapsayıcı ekonomik ve siyasal kurumları inşa edebilen uluslar sürdürülebilir ekonomik büyüme ve refah sağlayabilirler. Zorlayıcı ve sömürücü (otoriter) kurumlara sahip uluslar ise görece ekonomik büyüme sağlayabilirler; Çin gibi. Görkemli Devrim Sanayi Devrimi Fransız ihtilali
Ulusların Düşüşü
Ulusların DüşüşüJames A. Robinson · Doğan Kitap Yayınları · 20132,723 okunma
452 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
LARENDE'NİN VARİSLERİ/ DENİZ CANAN Larende’nin Düşüşü 1. Kısım
☆“Kapalı odasında, yalnız hayatında; düşünceler içinde okudukları ile sarmalandığında hayat ne güvenliydi.” ■Murat Hüdavendigar ‘in Kosova Savaşı’nda öldürülmesiyle, kardeşi Yakup'u boğarak tahta geçen 1. Bayezid Osmanlı Devleti’nin 4. Padişahı olarak tarihte yerini almıştır. Topraklarını genişletmek için savaştan savaşa koşan Osmanlı Devleti, Bayezid döneminde de bu savaşlar fazlasıyla devam eder. Adından anlaşılacağı üzere kitapta; Osmanlı Devleti ve Karamanoğulları arasında geçen savaşın öncesi ve sonrası ele alınmaktadır. ■Bayezid'in eniştesi olan Karamanoğulları Beyi Alâeddin Bey yani Karamanlılar ve Osmanlılar arasında yapılan Akçay Ovası Savaşı I. Bayezid'in kesin galibiyeti ile biter. Savaş sonucu Alaeddin Bey idam edilir, büyük oğulları Mehmet Ali kaçarak Timur’a sığınır. Diğeri üç çocuğu Bengi, Mihri ve Kumru dayıları Bayezid’in himayesi altına alır. Daha önce defalarca misafir olarak gittikleri Edirne’ye götürülen bu üç kardeşi artık bambaşka bir ortam bekliyordur... Neredeyse birlikte büyüdükleri kuzenleri onlara yabancı gibi davranırlar. Ve daha kötüsü geriye dönebilecekleri baba ocağı yoktur artık. ■Sonrasında sarayda neler yaşandı dersiniz. Aşk, entrika, intikam, hırs, kıskançlık her tür duygunun yer aldığı kitabı, ben merakla okudum. Ayrıca mitolojik unsurlara yer verilmesi ayrı bir keyifti benim için. Tarihi kurgu sevenler bayılacak. En kısa zamanda serinin devamını da okumak istiyorum. Yeni kitaplarda buluşmak üzere.
Larende’nin Varisleri
Larende’nin VarisleriDeniz Canan · Sarmal Kitapevi · 052 okunma
·
Puan vermedi
Imparatorlukların Mirasları
Imparatorlukların Mirasları           ༄ ༄ ༄ Her İmparator kendi çağının karakteristik bünyeleri olan düzen, asayiş yanında yozlaşma ve yetersizliği de göstermektedir. Toplumsal refahın ve ekonomik gücün devlet mekanizmalarının işleyiş ömürleriyle orantılı olarak; Pasifik'ten Balkanlar'a 5.000 mil boyunca uzanan coğrafya
Asya'nın Büyük İmparatorlukları
Asya'nın Büyük İmparatorluklarıJim Masselos · Kronik Kitap · 202124 okunma
Osmanlı'nın fazlasıyla mutlakıyetçi ve sömürücü kurumları göz önüne alındığında sultanın neden matbaa karşı olduğunu anlayabiliriz. Kitaplar fikirleri yayar ve halkın kontrolünü zorlaştırır.
Sayfa 201Kitabı okudu
Reklam
İngilizler ajanlarıyla çok gizli operasyonlar gerçekleştirdi. Bu gizli görevleri üstlenecek ajanlara anadilleri gibi Arapça öğretiyordu. Onları İslâm dini sahasında da eğitiyordu. Onlar bu amaçla Arap kıyafetine bürünerek, Arapça konuşarak, onlar gibi görünüp bağımsızlıktan söz ederek her şeyden önce kendi çıkarlarını göz önünde tutarak
Osmanlı'da Matbaa
"Beklenebileceği gibi, sonuçta Müteferrika çok az kitap basabildi; matbaanın faaliyete geçtiği 1729'dan Müteferrika'nın çalışmayı bıraktığı 1743'e kadar yalnızca 17 adet kitap. Ailesi geleneği sürdürmeye çalışsa da 1797'de pes edinceye kadar yalnızca yedi kitap daha basabildiler. Osmanlı İmparatorluğu'nun Türkiye'deki merkezinin dışında matbaacılık daha da geride kaldı. Örneğin Mısır'da ilk matbaa makinesi ancak 1798'de Napoléon Bonaparte'ın ülkeyi ele geçirmeye yönelik başarısız girişiminin parçası olan Fransızlar tarafından kurulabildi. 19.yüzyılın ikinci yarısına kadar Osmanlı İmparatorluğu'nda kitap üretimi esasen mevcut kitapların elde kopyalarını çıkaran kâtiplerin üstlendiği bir işti. 18.yüzyıl başlarında Istanbul'da böyle 80 bin kâtibin faaliyet gösterdiği sanılmaktadır.."
Sayfa 201 - Doğan KitapKitabı okudu
Osmanlı'da Matbaaya Bakış
"Ancak herkes matbaayı cazip bir yenilik olarak görmüyordu. Osmanlı sultanı II.Beyazid, daha 1485'te çıkardığı bir fermanla Müslümanların Arapça baskı yapmasını açıkça yasakladı. Bu kural 1515'te Sultan I.Selim tarafından tekrarlandı. 1727'ye kadar Osmanlı topraklarında matbaaya müsade edilmedi. Daha sonra Sultan III.Ahmed, İbrahim Müteferrika'ya bir matbaa kurması için izin veren bir kararname çıkardı. Bu gecikmiş adıma bile kısıtlamalar getirilmişti. Kararname 'Bu hayırlı günde bu Batılı usul, tıpkı bir gelinin duvağını kaldırır gibi gün yüzüne çıkarılacak ve bir daha asla saklanmayacaktır' dese de Müteferrika'nın matbaası sıkı bir şekilde izlenecekti. Kararname söyle diyordu: Kitapları tashih için, hakîki ulemâ ve müdekkik fâzıllardan, şer'î ilimlerde ve yüksek fenlerde ehilleri tam olan Müslüman faziletli kadılardan eski İstanbul kâdısı Mevlânâ Es'âd (faziletleri ziyade olsun) ve büyük şeyhlerden olup, hakîkî âlimlerin önde geleni Kasımpaşa mevlîhânesi şeyhi Mûsâ (ilmi ziyade olsun) me'mur ve tayin olunmuşlardır. Müteferrika'ya matbaa kurması için izin verilmişti fakat ne basarsa bassın, din ve hukuk âlimlerinden, yani kadılardan oluşan üç kişilik bir heyet tarafından incelenecekti. Belki de matbaa makineleri daha yaygın olsaydı diğer herkes gibi kadıların ilim ve irfanları da ziyade olacaktı. Fakat öyle olmadı, matbaa kurması için Müteferrika'ya izin verildikten sonra bile.."
Sayfa 200 - Doğan KitapKitabı okudu
·
Puan vermedi
Türklerin Orta Asya'dan göçleriyle başlayan “Anka'nın Yükselişi Ve Düşüşü”, genel olarak Osmanlı İmparatorluğu’nun dış politikalarını ve içeride yaşanan gelişmeleri örnekleriyle anlatan bir eserdir. Yazarın kitabın ismini “Anka'nın yükselişi ve Düşüşü” koymasının nedeni ise Grek ve Mısır mitolojisinde Phoneix kuşu ile Osmanlı İmparatorluğu arasında kurduğu benzerliklerdir. Yazar, Phoneix'in Türkçe karşılığının “Anka Kuşu” olduğundan hareketle Osmanlı İmparatorluğu’nu Anka Kuşu’na benzetir. Osmanlı da Anka Kuşu gibi, Birinci Dünya Savaşına girmek suretiyle intihar etmiş, yine Türkiye Cumhuriyeti de onun gibi küllerinden doğmuştur. Beş bölümden oluşan kitap, zaman zaman yaşanan düşüşler ve çıkışlarla birlikte, yaşanan gelişmelerin diplomatik sonuçlarını da örnekleriyle anlatır. Yazarın, kendi deyimiyle “romantik” bir tanım olarak bulduğu “Beş Deniz Yaylası” başlığıyla giriş yaptığı kitap, Mondros ve Sevr’i anlatan “defin” başlığıyla sona ermektedir.
Anka'nın Yükselişi ve Düşüşü
Anka'nın Yükselişi ve DüşüşüOral Sander · İmge Kitabevi Yayınları · 2016247 okunma
211 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.