Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Aslına bakarsanız “sokak nörolojisinin” saygıdeğer bir öncüsü vardır. James Parkinson, Londra sokaklarının iflah olmaz bir gezginiydi, tıpkı ondan kırk yıl sonraki Charles Dickens gibi. Parkinson, ismini taşıyan hastalığı muayenehanesinde otururken değil de kalabalık Londra sokaklarında tanımış ve tarif etmişti. Nitekim Parkinson hastalığı sadece klinikte kalınarak hakkıyla ne gözlemlenebilir ne de kavranabilir; kendine has özelliklerinin büsbütün gün ışığına çıkması için karmaşık bir etkileşimin yaşanacağı açık bir alana ihtiyaç vardır. Parkinson hastalığı ancak hayatın içinde tam anlamıyla gözlemlenip kavranabilir.
Sayfa 141Kitabı okudu
Yeni bir araştırmada ev hayvanı olarak bakılan köpeklerin Parkinson hastalığı ile ilişkili kokuları tespit edecek şekilde eğitilebildiği gösterildi.
Sayfa 8
Reklam
Yeni bir araştırmada ev hayvanı olarak bakılan köpeklerin Parkinson hastalığı ile ilişkili kokuları tespit edebilecek şekilde eğitilebildiği gösterildi.
Aslına bakarsanız “sokak nörolojisinin” saygıdeğer bir öncüsü vardır. James Parkinson, Londra sokaklarının iflah olmaz bir gezginiydi, tıpkı ondan kırk yıl sonraki Charles Dickens gibi. Parkinson, ismini taşıyan hastalığı muayenehanesinde otururken değil de kalabalık Londra sokaklarında tanımış ve tarif etmişti.
Protein, DNA ve yağ dahil hiçbir doku, serbest radikallerden zarar görme riskine karşı bağışıklık kazanmış değildir ve yağ özel bir endişe kaynağıdır çünkü insan beyninin kuru ağırlığının %70'ini oluşturur ve serbest radikal hasarından korunması en zor dokulardan biridir. Yağ aslında hassas bir kimyasaldır ve serbest radikallerden zarar gördüğünde sertleşir. Bu, beyin söz konusu olduğunda, nöronların birbirleriyle iletişim kurma yeteneklerini sınırlayan tehlikeli bir işleve dönüşmektedir. Daha önce de belirttiğimiz gibi serbest radikal hasarı Alzheimer, Parkinson, amyotrofık lateral skleroz (ALS veya Lou Gehrig hastalığı), multipl skleroz, hatta genel beyin yaşlanması da dahil olmak üzere tüm dejeneratif beyin rahatsızlıklarının altında yatan nedendir. Ayrıca serbest radikallerin tehlikesi iki yönlüdür. Birincisi, daha önce de belirtildiği gibi bu reaktif kimyasalların, saldırdıkları dokuları doğrudan değiştirerek düzgün çalışmalarını engellemesidir. İkincisi, serbest radikal eyleminin, DNA tarafından kodlanmış olan hücrenin intihar etme talimatlarının kilidinin açıldığı apoptozu başlatmasıdır. Bu nedenle glutatyonun sunduğu antioksidan koruma, odakta olmayı hak etmektedir.
Antipsikotikler dopamin reseptörlerini tıkayarak işlev gösterir. Artık 30 yaşını geçmiş olan "dopamin hipotezine" göre fazla dopamin şizofrenide pozitif semptomlara yol açmaktadır. Hatta her tür dopamin fazlalığının şizofreni semptomlarıyla sonuçlanması beklenebilir. Gerçekten de tam olarak böyle olur. Mesela Parkinson hastalığı dopamin eksikliğiyle ilişkilendirilmiştir. Gel gelelim Parkinson hastalarına dopamin seviyesini artıracak ilaçlar verildiğinde bazılarında pozitif semptomlar ortaya çıktığı görülmüştür.
Sayfa 537 - Şizotipal KişilikKitabı okudu
Reklam
Vücutta yeterli A vitamini bulunmadığında beyniniz gelişimini tamamlayamaz, kör olabilirsiniz ve enfeksiyonlara karşı da son derece savunmasız hale gelirsiniz. D vitamini eksikliğiyse aralarında şizofreni, Alzheimer hastalığı, Parkinson, depresyon, mevsimsel duygu-durum bozukluğu ve Tip-1 şeker hastalığı gibi otoimmün problemleriri de bulunduğu pek çok kronik hastalıkla yakından ilişkilidir.
Özellikle ameliyat olmanız gerektiği söylendiğinde, sağlık problemlerinize bir teşhis konmakta gecikildiğinde, tekrar tekrar yeni testlere ihtiyaç duyulduğunda, konulan teşhis doktorunuzun uzmanlık alanının dışında kaldığında ve uygulanan tedavilere rağmen şikâyetleriniz, sorunlarınız devam ettiğinde yeni bir görüş almaktan, ikinci fikre başvurmaktan çekinmeyin. Bilhassa size kanser, şeker hastalığı, hipertansiyon, kronik yorgunluk, depresyon, romatizmal hastalıklar, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, kronik yorgunluk, hipoglisemi ve benzeri uzun süreli kronik sağlık sorunları ile ilgili teşhisler konduğunda ikinci fikrin daha da önemli hale geldiğini unutmayın.
Kahveseverlere Müjde
Yapılan araştırmalar, günde 680 ml kahve içmenin Parkinson hastalığı riskini yüzde 40 ve Alzheimer hastalığı riskini yüzde 20 azalttığını yeterince kanıtlanmıştır.
Sayfa 104Kitabı okudu
11 Eylül 2001 günü yıkılan ikiz kulelerin yerine bakmaya gelen Muhammet Ali'ye Amerikalı bir provokatör gazeteci "Talibanla aynı dinden olmak nasıl bir duygu?" diye sorduğunda ringlerde "kelebek gibi uçan, arı gibi sokan" Muhammet Ali'nin bedeni parkinson hastalığı nedeniyle ağır hareket ediyor ama, aklı aynı cevvaliyeti gösteriyor ve "Adolf Hitler'le aynı dinden olmak nasıl bir duygu?" sorusuyla gazeteciyi susturuyor.
Sayfa 226Kitabı okudu
135 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.