Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

marie sklodowska

marie sklodowska
@realthings
Şekerin beyin üzerindeki etkilerini araştırmak üzere yapılan bilimsel çalışmalarda, şeker verilen kişilerin beyin sintigrafilerinde beynin ilgili bölgelerinin 'panayır yeri' gibi aydınlandığı gözlenmiştir. Beyinde buna benzer etkiyi yapan tek diğer madde ise 'kokain'dir.
Sayfa 71
Reklam
Limbik açlık, beynimizin ilkel merkezlerinin gıda ile karşı karşıya kaldığımızda bizi daha çok yemeye teşvik etmesi durumudur. Buna en güzel örnek, bir torba cipsten veya bir tabak kuruyemişten sadece bir tane cips veya bir tane fındık alıp yemeyi orada bırakamadığımızdır. Genellikle cips veya kuruyemiş bitene kadar şuursuzca yenir. Burada limbik sistemimiz "hazır gıda bulmuşken ye, belki bir daha bulamazsın." mesajı veriyor bize...
Sayfa 103
Çocukluğumuzdan beri şeker, çikolata, dondurma, pasta ve meşrubat hep bir ödül olarak verildi veya mutlu bir olay ile özdeşleştirildi. Bu da güçlü bir psikolojik bağımlılık yaratır.
Sayfa 71

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
30-35 yıl öncesine kadar ülkemizde doğal ve dengeli bir beslenme alışkanlığı varken 80’lerden sonra ABD’den bize doğru esen rüzgarlar şekerli meşrubatlar, çikolatalar, trans-yağlarda pişen ‘fast food’, hazır kekler ve atıştırmalıklar, bozulmayan sütler ve yoğurtlar, erimeyen dondurmalar getirdi. Bu arada margarinlere yer açmak için tereyağı ‘zehir’ ilan edildi. Hormonlu etler, sütler, ilaçlı meyve sebzeler metabolizmamızın canına okudu.
Sayfa 58
Doğru bir beslenme rejiminde her 2 saatte bir acıkılmaz. 'Ara öğün' saçmalığının tek faydası 'pisboğazlık' alışkanlığını pekiştirmektir.
Sayfa 64
Reklam
Eski zamanlardaki yok olanlar listesine dikkatli bakarsanız 'yok' olan şeylerin ortak noktası: Şeker ve trans yağlar. 1980'li yıllardan itibaren ülkemizde yok olan şeyler 'var' olmaya başladı ve değişim başladı. Aynı yıllarda ülkemize 'fast food' girdi ama bir yandan da ABD'den yayılan 'low fat' modasına uyulmaya başlandı. Diyet ürünler bir yanda market raflarını doldurdu. Neticede bu değişim bizde de maalesef olumsuzluklara neden oldu; şişmanlık arttı, şeker hastalığı arttı, hipertansiyon arttı, kalp-damar hastalıkları ve kanser arttı. Ve Türkiye Batı dünyası standartlarını yakaladı!
Sayfa 38
Bugün sağlığına zaman ayırmayanlar, ileride o zamanı hastalıklarına ayıracaklardır.
Sayfa 11
Sigara, yaşlanma sürecini önemli ölçüde hızlandıran bir ' ömür törpüsüdür'. . . Sigara kullanımının gözle görülür sonucu ise, nikotinin damar büzdürücü etkisiyle cilt kanlanmasının azalması ve cilt hücrelerinin canlılıklarının kaybolmasıdır.
Sayfa 24
Amerikan Sağlık Bakanlığı’nın önemli birimlerinden CDC’de ve İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar 4 önemli sağlık kriterine uyulmasının (1- Sigara içmemek, 2- Normal kiloda olmak ya da normal kiloya ulaşmak, 3- Sağlıklı beslenmek, 4- Günde en az 30 dakika spor yapmak) biyolojik saatimizi ‘14 yıl geriye’ çevirmeye eşdeğer olduğunu göstermektedir.
"Beni dünyaya getirenin günahını çekiyorum, ben bu acıyı kimseye çektirmeyeceğim."
Sayfa 103 - Ebülala
Reklam
İnsan davranışlarına dair bilgilerimizin genel resmine baktığımızda bizi rahatın kendisinden ziyade, "rahat arayışının" motive ettiğini fark ediyoruz. Aynı şey haz için de geçerli; haz arayışı, çoğu zaman hazzın kendisinden daha zevkli bir deneyim oluyor.
Sayfa 32
İnançlarımızı başkalarına anlatarak (tebliğ ederek) onlara iyilik yaptığımızı düşünürüz. Fakat başkaları bize inançlarını anlatmaya başladıklarında bunu "dayatma" ve "kötülük" olarak algılama ihtimalimiz pek yüksektir.
Sayfa 45
İnsan, karnı doyduğu zaman sorun çıkartan tek canlıdır.
Sayfa 21
1.155 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.