Newroz pîroz bê
Umudun adı, toprağın kokusu, emeğin filizlenişi, renklerin kardeşliği, ateşin isyanıdır Newroz🔥 Hoş Geldin Newroz
Allah'ın tüm insanları boyamış olduğu renk bütün tonlarıyla güzeldir
"Yeryüzündeki tüm ırklar, lisanlar ve lehçeler insanlığın dokunduğu kilimdeki farklı motifler ve desenlerdir. Her biri kilime farklı bir güzellik katmaktadır. Nitekim tek renk ile dokunan kilimin göze sunduğu güzellikle farklı renklerin uyum içerisinde işlendiği kilim aynı değildir."
Reklam
kızın özgürlüğü onu şaşırtmış ve hayran bırakmıştı - gerçek soruları ne kadar da basite indirgiyordu. bağımsız bir kişilik olmanın eşiğindeydi - yirmisine gelmiş, annesiz bir kızdı; bir mevkisi ve sorumlulukları vardı ve küçük bir kız olmanın sınırlarına sıkışıp kalmamıştı. yanında sürüklediği bir mürebbiye olmadan gidip geliyordu, tek başına insanları ağırlıyordu ve kendisi hiç sert olmadığı halde birisinin koruması ya da himayesi altında olmak onun için söz konusu değildi. duruluğun ve asaletin basitlik ve doğallıkla birleşimini ortaya koyan öylesine bir izlenim yaratıyordu ki, belirgin modernliğine rağmen “hoppa” kızlarla en ufak bir kardeşliği olduğu duygusunu uyandırmıyordu. modern olmasına moderndi ve eski renklerden, zamanın altın cilasından hoşlanan paul overt’in biraz ürpererek, renklerin karman çorman karıştığı geleceğin paletini düşünmesine yol açıyordu.”
Sayfa 58 - Paul OvertKitabı okudu
Gökkuşağını güzelleştiren çeşitliğidir. Farklı renklerin barış içinde, uyumla yan yana durmasıdır. Tezat anlamların bir araya gelmesi, görünüşüyle kardeşliği, beraberliği simgelemesidir. Sen istiyorsun ki, gökkuşağı tek bir renkten ibaret kalsın, o da benim rengim olsun, yalnızca ben seyrederken mutlu olayım. Üç gün mutlu olursun, sonra biteviyelik gönlünü daraltır. En önce sen kaçmak istersin o kısır düzenden. Her renk ayrı bir insan topluluğunu sembolize eder. Her topluluğu barışçıl hissiyatlarla kalbinde yer verirsen gökkuşağının en latifesi senin gözlerinin önünde peyda olur, renk cümbüşlügü sende hayat bulur. Seyre doyamazsın, saatler yağmur damlası duruluğuyla akar gider kaygan zeminden. Bir gün bu başarirsan hayatın gökkuşağı senin merkezinden yükselecek dünyaya. Perde perde önüne çekilen sisli günlerin aralanip aydınlığın, açıklığın kendini göstermesi dileğiyle. Buna herkesten çok senin ihtiyacın var.
Sayfa 274Kitabı okudu
352 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 günde okudu
Bilimin & Şiirin kardeşliği adına!
John Keats
John Keats
,
Isaac Newton
Isaac Newton
'u , gökkuşağındaki renklerin kökenini açıklayarak ondaki tüm şiirselliği yok etmekle ve böylece onun gizemindeki büyüyü bozmakla suçlamış.
Richard Dawkins
Richard Dawkins
ise, bilimin büyüyü bozmaktaki değil, aksine her şeyin ne kadar büyülü olduğunu göstermekdeki etkisini vurguluyor. Ve bir yandan da bir gökkuşağını çözmenin, ileri safhada nelere kapı araladığı üzerinde uzun uzadıya duruyor. Neler öğrendik; Yıldızların yansıttığı ışıkta barkod benzeri çubukkodlar var. Biz bu çubukkodları okuyarak hangi element ağırlıklı olduklarını, yaşlarını, büyüklüklerini yaklaşık olarak hesaplayabiliyoruz. Bunu yaparken doppler etkisinden faydalanıyoruz. (Doppler etkisi: Dalga özelliği gösteren herhangi bir fiziksel varlığın frekans ve dalga boyu'nun hareketli bir gözlemci tarafından farklı zaman veya konumlarda farklı algılanması olayıdır.) Memler de genler gibi kendini aktarma eğilimi gösterir. Ve bu da memler ile genlerin ortak benzşimidir. Şiir, şarkı, dil, müzik . . nesilden nesile aktarılan memlerdir. Genimizde kodlu olmayan birçok şeyi memler sayesinde yürütürüz. Yazar kitabı Keats'den bir alıntı yaparak şiirin ve bilimin düşman olamayacağını, aksine birbirine katkı yaparak gelişebileceğini, bilimin duygulara düşman olmadığını bir daha dile getirerek bitiriyor. Çok katkılı olmadı ama maalesef bu kadar vaktim var. Kesinlikle okunmalı diye düşünüyorum, keyifli okumalar. .
Gökkuşağını Çözmek
Gökkuşağını ÇözmekRichard Dawkins · Kuzey Yayınları · 2012117 okunma
Renklerin kardeşliği
Ah bu tesadüfler! 1920-1926 yılları arasında Fransa Öjenik Derneği'nin başında bulunan Charles Robert Richet de (1850-1935), Nobel Tıp Ödülü sahibiydi! ”Hasarlı kişilere evliliğin yasaklanmasını” savundu. Şöyle diyordu Nobel ödüllü bilim insanı: ”Sarı ırkın ve özellikle siyah ırkın, beyaz ırka kıyasla kesin olarak aşağı olduğu bir dizi karşı konulmaz kanıtla sabitlenmiştir!"
Sayfa 445 - Kırmızı kediKitabı okudu