Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"En ilginç sözü ise İstanbul şehremini Ömer Faiz Efendi söylemiş, Şeyhülislam’a dönerek 'Efendim islam’ı bile avrulaplılardan almalıyız,' deyivermiş, sonra da durumu şöyle açıklamıştı: “Adamlar bize öğretilmiş olan düzgün islam’a uygun davranıyorlar, bizse bozulduk. İslam’ı tekrar, en baştan başlayarak onlardan öğrenmemiz lazım.”
Sayfa 288 - İnkılâpKitabı okudu
Zabtiye Nezâreti yalnızca Meclis-i Meşâyıh’ın kararlarını infaz etmemiş aynı zamanda bazı tekkelerde yapılan ayinlerden Meclis-i Meşâyıh’ın haberdar olup olmadığını tahkik etmiştir. Nitekim Şehremini Ereğli mahallesinde bulunan Rifâi tarikatından Şeyh İbrahim Edhem Efendi’nin evinin karşısında bir binayı tekke olarak kullanması ve meşihati olmadığı halde Pazar günleri burada ayin icra ettiğinin tespiti üzerine Zabtiye Nezâreti Şeyhülislamlık aracılığıyla Meclis-i Meşâyıh’ın bu durumdan haberdar olup olmadığını sormuştur.
Reklam
Seçim yorgunu bir ülkede yeniden sandığa gidiyoruz. Ummaktan vazgeçmemek yazgımız oldu ama koltuk denen meretin nelere mal olduğunu görmekten bıktık. Osmanlı'da belediyenin karşılığı şehremaneti belediye başkanı da şehremini/şehir emini demek. Eminin sözcük karşılığı güvenilir, güven veren. Yakın tarihe bakıp da sorarım size: Hangi şehri emanet edebiliriz ki bugünün belediyelerine?
Sayfa 25
İstanbul şehremini Cemal Topuz'un yazıtları
''Muharebenin ilanından birkaç gün sonra, şehrimize göçmenler gelmeye başlamıştı. Ama ne geliş... Hepsi sefil ve perişan bir halde... Yelken gemilerine, şimendiferlere üst üste yığılan bu bedbahtlar, aç, çıplak Sirkeci'ye çıkartılıyorlardı. Köylerinden, kasabalarından öküz arabalarına binenler, bu suretle yola çıkanlar da ayrı...''
Sayfa 139 - TTK, 4. BaskıKitabı okudu
Tekke ve Zaviyelerin Kapatıldığı günlerde İstanbulda ki, Tarikat ve Dergahlar.
Tekke ve Zaviyelerin Kapatılmasına Dair Kanun'un çıktığı günlerde, İstanbul'da yarı resmi kimliğe sahip 307 tarikat merkezi vardı. Yasadan sonra tüm bu dergâh, tekke, hankâh ve zaviyeler kapatıldı. Aşağıdaki liste, Reşat Ekrem Koçu'nun İstanbul Ansiklopedisi'nin 8. cildinden alındı. MERKEZİN ADI SEMTİ ZİKİR/AYİN
Sayfa 219 - Toplumsal Dönüşüm Yayınları /3.Baskı 2010Kitabı okudu
En ilginç sözü ise İstanbul Şehremini Ömer Faiz Efendi söylemiş, Şeyhülislam'a dönerek "Efendim, İslam'ı bile Avrupalılardan almalıyız," deyivermiş, sonra da durumu açıklamıştı: "Adamlar bize öğretilmiş olan düzgün İslam'a uygun davranıyorlar, bizse bozulduk. İslam'ı tekrar, en baştan başlayarak onlardan öğrenmemiz lazım."
Reklam
İstanbul Belediye Başkanının unvanı 'Şehremini' idi ve padişahın mutemedi sayıldığı için hükümet tarafından atanıyordu. Diğer belediye başkanları ise seçimle iş başına geliyordu.
En ilginç sözü ise İstanbul Şehremini Ömer Faiz Efendi söylemiş, Şeyhülislam’a dönerek “Efendim, İslam’ı bile Avrupalılardan almalıyız,” deyivermiş, sonra da durumu şöyle açıklamıştı: “Adamlar bize öğretilmiş olan düzgün İslam’a uygun davranıyorlar, bizse bozulduk. İslam’ı tekrar, en baştan başlayarak onlardan öğrenmemiz lazım.”
Sayfa 288 - İnkılâp KitabeviKitabı okudu
19 Ekim'de Refet Paşa İstanbul toprağına bir Fatih gibi ayak bastı. Haydarpaşa önlerinde Gülnihal vapurundan, bir motorbotla Kabataş'a çıkan Paşayı İstanbul Türkleri emsalsiz denecek gösterilerle karşıladılar. Gerçi İngilizler o gün jandarma nizamındaki birliğin karaya çıkmasını engellemişlerdi. Ama gece mesele halledilerek ertesi gün,
Sayfa 57 - Remzi kitabeviKitabı okudu
105 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.