Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Şiirin hayatımıza dalmasına izin verdiğimiz an, tekdüzeliğe elveda deriz.
Poe verdiği pek çok eserle günümüzün edebiyatının dizgesine de yön veriyor yukarıda da belirtmeye çalıştığım gibi nokta bu eserlerinin en meşhuru da kuzgun şiiri şüphesiz. Bu şiirinde ölüm gibi evrensel bir gerçeği ve hüznü, uğursuz bir kuş olan kuzgunla birlikte ele alarak kurduğu çatışmayla bizi aktarıyor. Kendi ağzından da kuzgunluk oluşturma hikayesini okuma şansımız var ne mutlu ki. Kuzgun'un yazdıktan bir yıl sonra 1946'da yayınladığı yazın sanatının felsefesi adlı makalesinde şiiri yazarken içinde bulunduğu ruh halini, şiirin imgesel yönünü güçlendirebilmek için gösterdiği çabayı bir mühendis edasıyla bize aktarıyor.
Reklam
Bir kuşun süzülüşünü seyretmek, kırlangıçların cıvıltıları, karatavuğun flütsü şarkısını duymaya zaman ayırmak, alaca baykuş esrarlı ötüşüyle sessizliği bölerken ufukta beliren kocaman, güzel dolunayı görmek için gece kalkmak… şiirin hayatımıza dalmasına izin verdiğimiz an, tekdüzeliğe elveda deriz
Sayfa 24 - Domingo Yayınevi
Badiou, şiiri “şiir şiiri” olmaktan, felsefeyi de şiir felsefesi olmaktan kurtardığını iddia eder. Ama bu yalnızca görünüşte doğrudur. Zira onun çözümlemesinde gizem eninde sonunda bir metafordur; felsefe onda “şiirin düşüncesini”, yani şiir tarafından iki kere söylenmiş olan hakikat olayının düşüncesini, imge olarak bulur: durmaksı­zın diğer yanına geçilen sığ bir akıntının birbirinden ayırdı­ğı ilkenin olumlaması ve metaforun şeffaflığı.
Yalnızca tüm sanatların en mükemmel bileşiminin, şiirin müzikle şarkıda, şiirin resimle dansta bir bütün haline gelişi ve bu ikisinin birlikte yeniden sentezlenmesiyle ortaya çıkan en komplike tiyatro gösterisi olduğunu belirtmek isterim. Antik dönem draması böylesi bir tiyatro gösterisiydi ve bundan geriye yalnızca bir karikatür kaldı bize: opera. Opera, yüksek ve soylu bir stilde hem şiir sanatı açısından hem de rekabet halindeki diğer sanatlar açısından bizi yeniden müzik ve şarkıyla birleştirilmiş antik drama performanslarına geri götürebilir. Müzik, şarkı, dans, diğer tüm drama türleri gibi yalnızca kamusal yaşamda varolabilir ve ancak böyle bir yaşamda birleşebilir. Kamusal yaşam yok olduğunda ise, tüm halkın politik ya da törel bir bütünsellik olarak tüm formlarına iştirak ettiği reel dışsal drama yerine, yalnızca içsel, ideal bir drama halkı birleştirebilir. Bu ideal drama dinî âyin ya da ibadettir; çağdaş dünyaya kalan tek hakiki kamusal eylem türü budur ve böyle olmasına rağmen sonraları değerden düşmüş ve alanı daralmıştır.
Sayfa 443Kitabı okudu
Didaktik şiirin konusu özneldir, çünkü bilgiye dayanır; satirin konusu ise nesneldir, çünkü bilgiden daha nesnel olan eyleme atıfta bulunur.
Sayfa 352Kitabı okudu
Reklam
Lirik şiirin Yunanistan'da ortaya çıkışı ve ilk gelişimi, özgürlüğün filizlenmesi ve cumhuriyetçiliğin ortaya çıkması ile eşzamanlıdır.
Sayfa 333Kitabı okudu
_Eğer birinin ruhunu görmek istiyorsanız, ona hayallerini sorun. _İnsan doğasındaki en derin prensip, "takdir edilme" isteğidir. _Alaycı tiplerin aslında acılarını gizlemeye çalıştığı gerçeği doğrudur. _İnsanın dünyadaki durumu, kedinin kitaplıktaki durumu gibidir; görür ve duyar ama hiç bir şey anlayamaz. _Yanlış anlayanlar tarafından
_Tüm özü düşünmekten başka bir şey olmayan ve var olmak için herhangi bir yere gereksinimi bulunmayan, herhangi maddesel bir şeye bağımlı olamayan bir töz olduğumu anladım. _Tanrı ben olsaydım tanrının varlığına inanabilirdim. _Zihinde hiçbir şey yoktur ki daha önce duyularda olmuş olmasın. _Yanılmış olabilirim, altın ve elmas diye aldığım
163 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.