Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
160 syf.
·
Puan vermedi
Sisifos Söyleni
Mitolojide Sisifos; tanrılara baş kaldıran, sadece onlarda olan ölümsüzlüğü elde etmeye çalışan, ilahi sırları ifşa eden bir karakterdir. Hem büyük bir günahkardır hem de ölümü alt edebilecek kadar kurnaz ve zekidir. Sisifos yaşamıyla (mitiyle) Albert Camus'ya ilham olmuş, hayatın anlamsızlığını, varlığından zevk almak isteyen fakat her
Sisifos Söyleni
Sisifos SöyleniAlbert Camus · Can Yayınları · 20208,4bin okunma
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Varoluşun Absürd Yolculuğu
Albert Camus, Fransız yazar ve filozoftur ve ayrıca Nobel Edebiyat Ödülü sahibi olarak tanınır. "Yabancı", "Veba", "Düşüş" gibi önemli romanları ve "Başkaldırı ve Adanmışlık", "Sisifos Söyleni" gibi düşünce eserleriyle edebi ve felsefi alanda etkili olmuştur. Varoluşçuluk ve absürdizm
Sisifos Söyleni
Sisifos SöyleniAlbert Camus · Can Yayınları · 20208,4bin okunma
Reklam
160 syf.
2/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Sisifos
Merhabalar, verdiğim puandan da rahatlıkla anlaşılacağı gibi eseri beğenmedim.
Albert Camus
Albert Camus
nün daha önce
Yabancı
Yabancı
ve
Veba
Veba
eserlerini okumuştum. Bu eserinde varoluşçu felsefenin önemli düşünürlerinden camus intihar olgusu etrafında yaşamın ve insanın absürtlüğünü ele alıyor. Ben eseri okurken hayli sıkıldım. Hem eser ağır hem de çevirisi inanılmaz zorlama. Hacmi itibarıyla kolay okunacağı düşünülse de okuru ziyadesiyle yoran bir eser. Eserin varoluşa dair de intihar olgusuna dair de bana kattığı bir şey olduğunu söyleyemem. Kimseye tavsiye edeceğim bir eser değil. Ama illa okunacaksa sakin kafayla sessiz bir ortamda derin bir dikkatle okunması gerekiyor, yoksa kolaylıkla eserden kopabilirsiniz.
Sisifos Söyleni
Sisifos SöyleniAlbert Camus · Can Yayınları · 20238,4bin okunma
252 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
“Ben buradayım, sevgili sanatsever, sen neredesin acaba?”
Bu kitap yorumunu Instagram'daki "alintilarlayasiyorum" profilimde de okuyabilirsiniz: instagram.com/p/C3nbk4Qt_Tb Bir ressamın anlaşılmak konusunda Oğuz Atay'a benzemesi mümkün müdür? O halde gelin sizle sanatın Oğuz Atay'ını konuşalım... Bu incelemenin yorumlar kısmındaki her yoruma karşılık olarak size
Theo'ya Mektuplar
Theo'ya MektuplarVincent Van Gogh · Yapı Kredi Yayınları · 20136,2bin okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
·
36 günde okudu
Öncelikle şunu söylemek isterim felsefe bilginiz ya da felsefe sevmiyorsanız bu kitabı okumayın. Önce daha sade felsefe kitaplarını okuyarak başlayın. Kitap felsefi açıdan baktığınız zaman ele aldığı konuyu detaylı bir şekilde sorgulayan bir yapıt. Felsefe severlere önerilecek yapıtların ilk sıralarında yer alır.
Sisifos Söyleni
Sisifos SöyleniAlbert Camus · Can Yayınları · 20238,4bin okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
2024 Okuma Listesi 7. Hafta - 7. Kitap 2024’ün yedinci kitabı Albert Camus’nun Tahsin Yücel çevirisiyle Can Yayınlarından çıkmış felsefe yazılarından oluşan Sisifos Söyleni adlı kitabıydı. Camus bu kitapta hayatın anlamını ve intiharı sorgular, absürdizm felsefesine dair çıkarımlar yapar. Sisifos Söyleni Yunan Mitolojisinde Zeus tarafından bir kayayı bir tepenin en yüksek noktasına çıkarmaya mahkûm edilmiş Sisifos adındaki kralı anlatan hikâyedir. Kralın kayayı her yukarı çıkarışında kaya tekrar aşağı yuvarlanır. Ve bu böyle sonsuza dek devam edip gider. Camus’un bu hikâyeyle bize anlatmak istediği şey Sisifos’un bu işi yaparken yüzünde bir gülümseme olması gerektiğidir. “Tepelere doğru tek başına didinmek bile insan yüreğini doldurmaya yeter.” (s.141) Yeryüzüne fırlatılmış olmak da insanoğlunun lanetidir. Hayata yüklemeye çalıştığı bütün anlamlar eninde sonunda başarısızlıkla sonuçlanır. İnsan ya da evren kendi başına anlamsız değildir. Anlamsızlığı doğuran şey insanın evrenle olan ilişkisi, onu yorumlama çabasıdır. Ama bu acınacak bir durum olarak düşünülmemelidir. Absürdizmin bilincinde olmak insanı bilinçli kılar. Camus’a göre intihar bir çözüm değildir çünkü ölüm absürdü ortadan kaldırmaz, absürt ile bağlantıyı koparır. “Yalnızca çabalamaya değmez demektir kendini öldürmek.” (s.23)
Sisifos Söyleni
Sisifos SöyleniAlbert Camus · Can Yayınları · 20208,4bin okunma
Reklam
160 syf.
9/10 puan verdi
·
13 günde okudu
"Gerçekten önemli olan bir tek felsefe sorunu vardır, intihar. Yaşamın yaşanmaya değip değmediği konusunda bir yargıya varmak, felsefenin temel sorusuna yanıt vermektir." Kitabın arka kapağında geçen bu cümle okumam için yeterli bir sebepti. Lakin sadece kapakla hareket edilmemesi gerektiği gerçeği ile yüzleşmek zorunda kaldım. Felsefe terimlerinin sıklıkla kullanılması cümleleri anlamakta zorluk çekmeme sebep oldu. Camus'nun "intihar" konusunu Jaspers, Husserl, Kierkegaard gibi filozofların görüşleri üzerinden açıklaması da üstüne eklenince işin içinden çıkılmaz bir hal aldı. Bahsi geçen filozofların görüşlerine hakim olmadığım için kısa araştırmalar yaparak okumayı sürdürdüm. Lakin bununla bitmiyor sonlara doğru Dostoyevski, Goethe ve Kafka gibi yazarların bazı yapıtlarından örneklerle konu pekiştirilmiş. Bu yazarların kitapta bahsi geçen eserlerine vakıf olmayan biri için eserin anlaşılması da haliyle zor olacaktır. Ancak "intihar" meselesinin Sisifos ile anlatılmaya çalışması da bir uyumsuzluk gibi. Mitolojiye göre ölümü iki kez aldatan hilekarlığının cezası olarak da tanrılar tarafından büyük bir kayayı dik bir tepenin doruğuna yuvarlamaya mahkûm edilen Sisifos ve yaşamının bir uyumsuz olduğu belirtilmiştir. Sisifos'un ölüme duyduğu kinin bedelinin sonsuz bir ceza olması, "yaşama denilen şey, aynı zamanda çok güzel bir ölme nedenidir de" cümlesinin çelişkileri ile dolu zaman sonra sakin bir kafayla ve tamamen odaklanılarak tekrardan okunması gereken bir kitap.
Sisifos Söyleni
Sisifos SöyleniAlbert Camus · Can Yayınları · 20238,4bin okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Albert Camus'nün Sisifos Söyleni, varoluşçu felsefenin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir. Bu kitapta Camus, yaşamın anlamsızlığı ve saçmalığı üzerine felsefi bir sorgulamaya girişir. Sisifos Söyleni, Yunan mitolojisinde tanrılar tarafından büyük bir kayayı sonsuza kadar bir dağın tepesine taşımaya mahkum edilen Sisifos'un hikayesinden yola çıkar. Camus, Sisifos'un durumunu varoluşumuza benzetir. Ona göre, insan da tıpkı Sisifos gibi anlamsız ve saçma bir evrende kayayı sonsuza kadar yukarı taşımaya mahkumdur. Camus, bu durum karşısında iki seçeneğimiz olduğunu söyler: Ya intihar edip bu saçmalıktan kurtulabiliriz ya da Sisifos gibi isyan edip kayayı taşımaya devam edebiliriz. Camus, Sisifos'un isyanını tercih eder. Ona göre, isyan etmek, anlamsız bir evrende bile özgürlüğümüzü ve insanlığımızı korumak için gereklidir. Sisifos Söyleni, varoluşçu felsefenin temel metinlerinden biri olmasının yanı sıra, edebi açıdan da çok değerli bir eserdir. Camus, felsefi fikirlerini açık ve net bir şekilde ifade etmenin yanı sıra, bunu son derece etkileyici bir dille yapmayı da başarır. Sisifos Söyleni, yaşamın anlamı ve amacı üzerine kafa yoran herkes için okunması gereken bir eserdir. Bu kitap, varoluşumuza dair tabuları yıkarak, kendimizi ve dünyayı daha iyi anlamamıza yardımcı olur.
Sisifos Söyleni
Sisifos SöyleniAlbert Camus · Can Yayınları · 20158,4bin okunma
160 syf.
6/10 puan verdi
Selamlar öncelikle kitabı beğenmekle kitabın sizin için iyi olmaması ikilemine geleceğim. Felsefe kitaplarının genel olarak Türkçeye çevrilmesi çok zor bir süreç birazda ülkemizdeki eğitim sisteminin Ali ata bak seviyesinde kalmasından. Neyse kitaba gelirsek açıkçası kitabı bitirmek için kendimi zorladım ama anladığımı söyleyemem, yazar zaten bir yere varmak niyetinde olmadığından ve benim gibi normal okuyucular abi tamam da şimdi ne diyorsuncu olduğundan kitabı önermiyorum dünyada okunacak bu kadar güzel kitap varken bu kitap zaman kaybıydı benim için sizin için farklı olabilir tabi ki. Bence felsefe okuru değilseniz bu kitabı es geçin saygılar.
Sisifos Söyleni
Sisifos SöyleniAlbert Camus · Can Yayınları · 20158,4bin okunma
160 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Düşüş ve Yabancı adlı eserlerini okuduktan sonra Albert Camus’a olan ilgimin artması sebebiyle bu eserini de edindim. Çok büyük bir hevesle okumaya başladım, ancak kitaptan beklediğim tadı alamadım. Çevirinin biraz zorlama olduğunu ve yalın bir anlatımdan ziyade okuru cok yorduğu kanaatindeyim. Belki de kitap benim seviyemin üstünde bilmiyorum. Sisifosun konu aldığı yer kitabın en sonunda ve çok küçük bir kısmını oluşturuyor. Geri kalanı yazarın intihar, absürdizm, us ile ilgili açıklamalara yer verip diğer filozofların görüslerine değinerek karşılaştırmalar yapmasından ibarettir.
Sisifos Söyleni
Sisifos SöyleniAlbert Camus · Can Yayınları · 20158,4bin okunma
Reklam
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
“İnsan kendinde başlayıp kendinde biter, ötesi yoktur.”
“Sisifos Söyleni”nde Camus, yaşamın anlamsızlığını, dünyanın insan karşısındaki kayıtsızlığından dolayı doğan uyumsuzluğunu, yabancılaşmasını, anlaşılamaz olmasını ve sonuç olarak bütün bunların direniş ve başkaldırı ile aşılması gerektiğini düşünmüştür. “Sisifos Söyleni”nde yaşam ve ölüm arasında kalan insanın varoluşsal amacına yönelik engeli aşmak isteyen Camus, insanın ölümlü olmasının neden olduğu uyumsuzluk halini ve insanın dünyaya ve kendine yabancılaşmasını ele alır. Bu yabancılaşma ve uyumsuzluk durumunun direniş ve başkaldırı ile mutlu bir varoluş olarak tasavvur eder. İnsan kendi anlamının dışında derin anlamları olan bir gerçekliğe sığınmak ister. İnsanı anlamlı yapansa bu aradığı gerçekliktir. Bu gerçekliği anlamadan kendini anlayamaz insan. Yaşama karşı uyumsuzluğunu ve umutsuzluğunu tersine çeviremez. Ölüm ve yaşam. Hangisini seçmeli ki gerçeğin ne olduğunu anlamlı. Bütün bu olumsuzluklara karşın mücadeleci olmalı ve yaşamı her şeyine rağmen insanı mutlu kılacak bir bilinç geliştirebilmeli. Umutsuzluğu ‘umuda’, mutsuzluğu ‘mutluluğa’ dönüştürebilme ve varoluşunu kavrama ancak başkaldırıyla sahip olunabilir. Bu başkaldırı her şeye rağmen yaşamı- yaşamayı seçmektir. Ölümün var olduğunu bile bile… İnsanoğlunun yanı başında bekleyen ortak son ölüm dahi olsa, dünya her şeye rağmen insana her dem kayıtsızlığını gösterse de, varoluşsal kaygımız bilincimizde her daim sorular üretse de yaşama derin bir tutkuyla bağlanarak başkaldırabilir insan tıpkı Sisifos gibi varoluşunu simgeleyen o kayayı zirveye taşıyarak, kendi yaşamının kahramanı olabilir.
Sisifos Söyleni
Sisifos Söyleni
Sisifos Söyleni
Sisifos SöyleniAlbert Camus · Can Yayınları · 20208,4bin okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
Sisfosu mutlu hayal etmemiz gerekiyor dese de bence mutlu olması imkansız birinin böyle bir lanet karşısında. Bence tasvir etmeye çalıştığı düşünce sisifosun olduğu durumunu kabul etmesi ve asıl tanrıların ızdırabından yani kendi kendini işkenceye maruz bırakmaktan kurtulması ki zihninde özgürleşince insan o sonsuz işkence bile normalleşebiliyor.
Sisifos Söyleni
Sisifos SöyleniAlbert Camus · Can Yayınları · 20158,4bin okunma
473 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.