Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Mutlu Sabahlar
Bugün çok değişik bir rüya gördüm. Sümerler zamanındaydim. Bir tane adam, kralın gözüne bıçak sapladı. Sonra kral öldü. Sümer tarihi okurken o kralın ölümünü de okuyordum. ( Rüyamda)
Sümer yazılı belgelerinin en önemlileri edebi olanlardır. Onlar; Sümerlilerin hayal güçlerini, dünya ve evrene bakışlarını, sosyal düzenlerini, dinsel inanışlarını yansıtır. Bunlar; kahramanlarının serüvenlerini dile getiren destanlar, geçirilen felaketleri anlatan ağıtlar, dinsel törenlerde Tanrıları, mabetleri, kralları öven ilahiler, Tanrıların öykülerine ait efsaneler, tartışmalar, atasözleri ve deyimler, hayvan masalları, okullarla ilgili hikâyelerden oluşmaktadır.
Reklam
Kürtler geçmiş zamanlarda şu isimler altında tanınmışlardır!!
Sümerler ve Akadlar Kürtlere Guti, Cuti, Cudi derlerdi. Asuriler ve Aramiler Kürtlere Guti, Kuti,Kurti, Karti,Kardu,Kardaka ve Kardan, Karketan, Kardek derlerdi. İranlılar Kürtlere Kurtiwi, Sirti,Kurdraha derlerdi. Yunanlılar ve Romalılar Kürtlere Kardowsi, Kardokhoi, Karduk,Karduki,Kardukhi ve Karduwikayi derlerdi. Ermeniler Kürtlere Kurduen,Kurçikh, Kurtikh,Kirkh,Kurkhi derlerdi. Araplar Kürtlere Kurdî, Karduwi, Bakarda,Kartawiye, Curdi ve Cudi derlerdi.
Bereket Tanrıçası İnanna
❝ M.Ö. 3000 de Azerbaycan'ın güneyinde ilk devlet kurumlan ortaya çıkmaya başladı. Söz konusu devletler Mezopotamya'daki şehir devletleri ile siyasi, ekonomik ve kültürel irtibat halinde idi. Doğal olarak zaman zaman da aralarında savaşlar meydana gelmekteydi. Sümer kaynaklarına göre Azerbaycan topraklarında kurulan ilk devlet, Urmiye gölünün güney doğusunda varlık gösteren Aratta devletiydi. Baş kenti de Aratta olan devlet, Sümerler ile uzun yıllar mücadele yapmıştı. Aratta ülkesini En yahut Ensi denen hükümdar yönetiyordu. Çoktanrılı bir inanca sahip ülkede en büyük tanrı, bereket ve sevgi tanrısı İnanna idi. ❞
İÖ üçüncü binyılın ilk yarısında Sümerler
Sümerler, büyük bir olasılıkla İÖ dördüncü binyılda ya da daha önce doğudan Mezopotamya'ya gelmiş Sami ya da Hint-Avrupa kökenli olmayan bir halktı.
Reklam
İnsanlar, MÖ 3 binli yıllarda bu yazı stilini bulmuşlar. İlk bulunan yazı sistemi çivi yazısıdır. Yani insanlar yazmaya ilk çivi yazısıyla başladılar. Mezopotamya'da yani Fırat ve Dicle Nehirleri arasında kalan bölgede bulunan çivi yazısını ilk olarak Sümerler kullanmış. Sümerlerden sonra Mezopotamya ya'daki pek çok millet bu yazıyı kullanmaya başlamıştır. Hititlerin de kullanmasıyla Anadolu'ya gelen bu yazı, yumuşak bir kil üzerine üçgen uçlu bir kamışla yazıl- dığı için ve yazıyı oluşturan çizgi, çiviyi andırdığı için bu adı almış. Kil yapımı bu tablet yumuşakken yazı yazılır ve sonra da kurumaya bırakılırmış. Daha uzun ömürlü olması için fırında pişirilen tabletler de var. Çivi yazısının sadece kil tabletlere değil, aynı zamanda sert kaya yüzeylerine de yazıldığı görülmüş. Farklı dilleri konuşan pek çok medeniyet çivi yazısını kullanmıştır. Önceleri insanlar düşüncelerini resimlerle anlatmış, resimleri daha kolay çizmek için de onları basitleştirmiştir. Sonra bu çizimler değişime uğramış ve çivi yazısı hâlini almıştır. Çivi yazısı da zaman içerisinde değişiklik göstermiştir
Sümerlilerin bilimde attıkları temeller
Onlar gökyüzünü incelemişler; Ayın hareketine göre seneyi otuzar günlük 12 aya bölmüşler, Güneş sistemine göre de her yıl artan 10 günleri toplayarak üç yılda bir seneyi 13 ay yapmışlar. Ayları haftalara bölerek, hafta içinde bir günü dinlenmeye ayırmışlardır. Araplarda aya göre yapılmış takvim devam etmekte. Bu yüzden her yıl ayların başlangıcı 10 gün önceye geldiğinden ay zamanları hep değişmektedir. Burçları Sümerliler saptamış. Onlara akrep, terazi, boğa, ikizler gibi verdikleri adlar Sümerceden çevrili olarak sürmektedir. Dünyadaki bütün olayların gökyüzünde yazılı olduğuna inanan Sümerliler, onu incelerken astronomi ve astrolojinin temelini kurmuşlardır.
490 syf.
8/10 puan verdi
Teyzemin ve babamın ısrarı üzerine okuduğum kitap. Gerçeklerle yüzleşmek istiyorsanız okuyun derim. Baştan aşağı yaşadığımız her şeyin, soluduğumuz havanın bile bir sebebe bağlandığı bir kitap. Var olan bir enerji var ve siz buna Tanrı mı dersiniz başka bir şey mi bu size kalmış.. Yuval Noah
21. Yüzyıl İçin 21 Ders
21. Yüzyıl İçin 21 Ders
kitabında şeytanı kaslı, güçlü olarak imgelediklerinden bahsederken, Samuel Noah ise tanrıların bu şekilde imgelediklerinden bahsetmiş. Yok Güneş Tanrısı, yok Hava Tanrısı.. Yaz Tanrısı, Kış Tanrısı. "Boğazlanan öküzlerin yerine kadınlarını boğazlayasın, Kesilen koyunlarının yerine, çocuklarını kesesin." (439) Bu alıntı düşündürücü.. Tanrı / Tanrılar birbirlerine girip bu kadar bencil ve kötü bir sona imza atabiliyorsa, yarattığının/yarattıklarının iyi olmasını nasıl bekleyebilir? İnanmak için, korkutmak için vs nasıl adlandırılırsa.. Tanrı/Tanrılar imgesinin, yaratıldığı sonucuna vardığım kitap.
Tarih Sümer'de Başlar
Tarih Sümer'de Başlar
Tarih Sümer'de Başlar
Tarih Sümer'de BaşlarSamuel Noah Kramer · Kabalcı Yayınevi · 2020576 okunma
Matematikte onlu ve altılı sistemi kullanmışlardır. Bugün onlu sistem dışında altılı sistem de saat, dakika, daire ölçümünde kullanılmaktadır. Okullarda matematik öğreniminde çarpım tabloları, çeşitli problemlerin çözümü yer almaktadır. Yunanlı Fisagor'a (Pisagor) mal edilen Fisagor teoremi de tablet üzerinde çizilmiş olarak bulunmaktadır. Cebirin kökeni de Sümerlilere dayanmaktadır.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.