·
Puan vermedi
İlklerin Sahibi
Gılgamış, yaklaşık dört bin yıl önce yazılmış. Kimin, niçin yazdığını bile tam olarak bilemediğimiz ama yine de insan denen varlığın ne olduğunu anlayabilmesi için ortaya konmuş, hala da ortak konulu olayların kaleme alındığı bir eser Sümerler bilindiği üzere Mezopotamya da hüküm sürmüşlerdir yazının mucitleridirler İlklerin sahibidirler
Gılgamış Destanı
Gılgamış DestanıAnonim · Remzi Kitabevi · 20195,6bin okunma
Bir gün bir Dalai Lama çıktı, “dünyaya 29 kez gelip gittiğini” yutturmaya başladı. Sümerler döneminde Çoban Kral Dumuzi de böyle yapıyordu. Her kış ölüyor yaz gelince yeryüzüne çıkıyordu!
Reklam
Yeni Liman Vol 8
Neden İslam’ın Orta Çağı Yoktu ?
Neden İslam’ın Orta Çağı Yoktu ?
eserinden sonra daha önce 1. cildini okuduğum
Uygarlığın Kökeni Sumerliler - 1
Uygarlığın Kökeni Sumerliler - 1
Muazzez İlmiye Çığ
Muazzez İlmiye Çığ
hocanın
Uygarlığın Kökeni Sümerliler 2
Uygarlığın Kökeni Sümerliler 2
2. cildine geçiyorum. Medeniyetin başlangıç noktasını temsil eden Sümerler üzerine var olan tüm eserleri özümseyerek okumak şart. Zira onların Türk olduğuna dair maddi ve kültürel buluntular fazlasıyla mevcut.
Muazzez İlmiye Çığ
Muazzez İlmiye Çığ
hocamız bu konuda net fikirler ortaya koyar. O halde her Türk evladının Sümerler’i bilmesi şarttır. 🦅🐺🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷
436 syf.
4/10 puan verdi
·
11 günde okudu
2024 yılı bitmesine bir ay kala bu yıl içinde basılan Yerli Bilimkurgu Yükseliyor Bilimkurgu Öykü Seçkisi 2024'inde önceki seçkilerdeki Sezai Özden'in el emeği göz nuru çizimleri yerini artık hayatımızda yardımcı asistan görevi yapan yapay zeka tarafında tasarlanan ve öyküleri anlatan sinematik gerçekçi öykü resimleri yer aldı. Öykü
Bilimkurgu Öykü Seçkisi 2024
Bilimkurgu Öykü Seçkisi 2024Kolektif · Liman Yayınevi · 20243 okunma
Sumer’de kralların nasıl sarayları varsa Tanrıların da öyle evleri olmalıydı. Bunun için “Tanrı evi” adı altında görkemli tapınaklar, yanlarında Tanrılarla insanları yaklaştırdığı düşünülen basamaklı kuleler yapılmıştı. Daha sonra bu Tanrı evleri sinagoglara, kiliselere, camilere dönüştü. Camilerin ve minarelerin üstündeki yarım ay, Sümerler Ay Tanrısının sembolüdür.
Sayfa 25 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Tanrısal sentezi temsil etme ihtiyacı miti, efsaneyi, kısmen edebiyatı, kısacası genel olarak sanatı ortaya çıkarmıştır. Tanrı düşüncesinin, sentezin, tanrının sanatsal olarak maddileşmesi, ete kemiğe bürünmesi tapınakları, heykel sanatını ve ister istemez ilk edebi denemeleri yaratmıştır: yani ilahileri, şiirleri ve destanları… Aynı şekilde, tapınakların inşa edilmesi Sümer-Babil'de astronomi incelemelerini, Mısır'da geometriyi, Yunan'da orantıyı vb geliştirdi. Genel bakımdan dinlerin kurumlaşması, uygarlaşma ve kültür dediğimiz şeyle bağlantılıdır, çünkü dinsel düşüncelere dayanmayan ne uygarlaşma ne de kültür olmuştur, fakat yalnız dine de dayanmamışlardır. Sadece ekonomik olan uygar veya kültürel kurumlar da olmamıştır, çünkü ekonomik ihtiyaçlar karşısında bile insan dinsel bir tepki vermiştir. Kuşkusuz en baştan beri -yani Sümerler ve Mısırlılardan beri- iktidar alanlarını (tapınak ve saray) birbirinden ayırma girişimleri olmuştur, ama uygarlığımızın tarihine ilişkin hiçbir çalışma dinin, tanrının yerini bugün görmezden gelemez. Sanatların ve bazı bilimlerin neredeyse her zaman dinsel kökenli olmaları, insanın yüce olanı maddileştirme, açıklama, akılcılaştırma zorunluluğunu, yani açıklanamayan ve indirgenemeyen akıldışı olanı aklın terimlerine tercüme etme zorunluluğunu gösteriyor. İlk dinlerin, ilk yüceltmelerin gelişimi, toplumsal tarihin tartışmasız lokomotifiydi, ama bir kez daha tarihsel dönüşüm gitgide bu "ilk lokomotifler"i devre dışı bırakmış, yerlerine kutsallıktan arındırma eğilimi geçmiş, yani modernliğin tohumları atılmıştır.
Sayfa 31 - Versus KitapKitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.