26 AY - 280 KİTAP
Şubat ayını 6 kitapla tamamlamış bulunuyorum. #Tavsiyeniteliğinde okuduğum kitapları bırakmak istiyorum. Herkese keyifli okumalar dilerim😊 (En alta geçen 25 ayın kitaplarını da bırakacağım. Yorum, fikir ve düşüncesini merak ettiğiniz kitapları sorabilirsiniz.) ŞUBAT AYI 1-Alınyazısı Saati(Sezai Karakoç) 2-Tasavvuf Bahçeleri(Necip Fazıl
Susma sanatının özü budur: Genişliğe alan bırakmak. Sessizliğin açtığı genişlik, insana kendi sonluluğunun darlığını unutturur; ki insanlar onları ezen, bunaltan o sonluluktan ötürü, "konuştuğum sürece yaşarım" düsturuyla, durmaksızın konuşurlar. Susanın deneyimi ise başkadır: "Sustuğum sürece, benim hayatımı aşan sonsuzluğun parçası olarak hissederim kendimi." Bunun insana dokunmasına izin vermek, sessizce bir şey okumakla da mümkündür.
Reklam
538 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
23 günde okudu
Önce tarihe bir not düşeyim kendim için: Normalde çok daha kısa sürede bitirebileceğim bu kitap hem kişisel nedenlerle hem de başka okumalarla biraz uzadı. Halbuki yer yer çok heyecanla okudum. Zorba’yı okuduktan sonra, kadınlara yönelik değersizlik unsurları ile karşılşacağımı tahmin etmiştim. Bu sefer o kadar rahatsız etmedi. Hatta Ağa karakterine bile takılabilirdim. Ancak sanırım ben de bir okur olarak olgunlaşıyorum. Veya yazarın başta Hristiyanlığı, papazları, kiliseleri, insanların din adı altında kendinelerine neleri hak görmesi, hatta kendi ırkını hikaye üzerinden eleştirmesi üzerine vicdanen susma hakkımı da kullanmış olabilirim. Ne yazıkki din adına yapılanlar hiçbir coğrafyada değişmiyor. Hele ötekileştirme kalıpları şablon gibi oturmuş durumda. Bakınız bugün beğenmediğine “sen şusun, busun” diye damgalayanlarla, bu kitapta karşı tarafı Bolşevik olmakla suçlayanlar aynı zihniyette bence. Kendi yaptıklarının isim koymak için aynalar yetersiz kalır. Sonuç olarak sözde İsanın çarmıha gerileceğini kırmızı pazartesi gibi başından beri biliyor olmamıza rağmen, o ana gelinceye kadar türlü olaylarla kitaba heyecan katan acaba olmayacak mı diye okuyucu sorgulatıyor. Bu uğurda bazı karakterleri acımasızca öldürerek hikayeden atan yazar “Game of Thrones” seneraristlerine esin kaynağı olmuş mudur acaba? Ne dersiniz?
Yeniden Çarmıha Gerilen İsa
Yeniden Çarmıha Gerilen İsaNikos Kazancakis · Can Yayınları · 2014552 okunma
Ceza hukukunda ve ceza yargılamasında devrim ve tarihsel materyalizm. Marx'ın (1859 tarihli)" A Contribution to the Critique of Political Economy [Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı, çn.] adlı kitabının sözündeki "tıpkı, bir kimsenin kendisi hakkından düşündükleri üzerinden bir başkasını yargılayamaması gibi sözleri, daha sonra ceza yargılamalarında ortaya çıkan dalgalanmalarla ve ilgili teorik tartışmalarla ilişkilendirilebilir. Aslında, eski yargılama usulleri, (özellikle failin ölüm cezasına çarptırılabileceği suçlarda), ceza kararı verilmeden önce, gerekirse işkence yoluyla, davalının itirafı gerekliydi. Yeni yargılama usulünde ise, maddi kanıtlara ve tanık ifadelerine en yüksek önem atfedilirken, zanlının çapraz sorgulaması (yalnızca), göz ardı edilebilir durumlarda bir yargılama unsurudur (yemin gerekli değildir, zanlının yalan söyleyebileceği ya da susma hakkını kullanabileceği bilinmektedir). Herhangi bir kimsenin, Marx'ın tarih araştırmaları alanına getirdigi [önerici] bir yenilik unsuru olarak ceza ve dava hukukunun yenilenmesi hareketi üzerine çalışma yapıp yapmadığını belirlemek gerekir.
Çok ince düşünceli olmam kırılmışlıklarımdandır belki.. Detaylara çok önem vermem de keza yanlış anlaşılmalarımdan. Kuytuya, kendi köşeme çekilmem, kırılmaktan çok korktuğum için olabilir. Durduğum yerde dahi taş atılması beni çok incitmişse demek.. Lakin, yine de dik durmam yeri göğü duâ üzerine yaradan rabbimin verdiği ferahlıktır şüphesiz.. Sessizliğimse sevgi dolu oluşumun çok örselenmesinden. Biraz susma vaktidir belki. Bende insanım vesselam..
249 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 günde okudu
Sen ne muhteşem bir yazardın Marias
Javier Marias bu kez Shakespeare’in Macbeth’inden geçen bir dizeden almış bu kitabının ismini. Girişte bu alıntı veriliyor: ‘My hands are of your colour; but I shame to wear a heart so white.’ Hikaye açılırken dönüp sık sık atıfta bulunuyor ve farklı alıntılara da tekrarlarla yer veriyor. Bir tema olarak çevresinde döndüğü bazı
Beyaz Kalp
Beyaz KalpJavier Marias · Yapı Kredi Yayınları · 2016565 okunma
Reklam
267 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.