Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Tabiat Risalesi
"Emerek ay ışığını nasıl da büyüyorsun ey kalbim Bir tarafın şehirler şehirler Mekanik bir çizgide tükenen insanlar Bir tarafın çöl Çölde birbirini Boğazlayan aç çıplak insanlar Bir yüzün asya ey kalbim bir yüzün afrika Öbür yanın avrupa amerika Saatler nasıl yorulmazlarsa işlemekten Sen de yorulma ey kalbim büyümekten."
Reklam
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ قَالَتْ رُسُلُهُمْ اَفِى اللّٰهِ شَكٌّ فَاطِرِ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِ Şu âyet-i kerime, istifham-ı inkârî ile "Cenab-ı Hak hakkında şekk olmaz ve olmamalı" demekle; vücud ve vahdaniyet-i İlahiye, bedahet derecesinde olduğunu gösteriyor.
Ey kardeşim nefis , tabiat ve beşeriyetin çukurundan çıkmadıkça ,ulvi-i alemlere ulaşamaz , Hak Teala'ya kavuşamazsın.
Evet Cenab-ı Hak senin ibadetine, belki hiçbir şeye muhtaç değil. Fakat sen ibadete muhtaçsın, manen hastasın. İbadet ise, manevî yaralarına tiryaklar hükmünde olduğunu çok risalelerde isbat etmişiz. Acaba bir hasta, o hastalık hakkında, şefkatli bir hekimin ona nâfi' ilâçları içirmek hususunda ettiği ısrara mukabil, hekime dese: "Senin ne ihtiyacın var, bana böyle ısrar ediyorsun?" Ne kadar manasız olduğunu anlarsın.
Evet, herkes kâinatı kendi âyinesiyle görür. Cenâb-ı Hak insanı kâinat için bir mikyas, bir mîzan suretinde yaratmıştır. Her insan için, bu âlemden hususî bir âlem vermiş. O âlemin rengini, o insanın îtikâd-ı kalbîsine göre gösteriyor. Tabiat Risalesi - 37
Reklam
Dertler, noksanlar ve eksiklikler bu dünya hayatına özgü olup, tabiat âleminin üst boyutu olan misal âlemi bu tür kusur ve ayıplardan arıdırlar. Bilakis, misal âlemindeki varlıklar, maddesi olmayan suretler ve hiçbir çelişkisi bulunmayan misalî lezzetlerdir. Burada söz konusu ettiğimi madde, infial ve edilgenliğe açık olmakla birlikte hissedilir olmayan cevherden (töz) ibarettir, yoksa maddesi olmayan suret manasındaki “cisimlik”ten söz etmiyoruz. Velayet Risalesi Allame Muhammed Hüseyin Tabatabai
-Hiçten var eden bir kudrete karşı, "Yoğu var edemez!" diyen adam, yok olmalı!..
Sayfa 46
Tartışma usulüne de önem veren Bediüzzaman, Darwin'in kişiliğini hiçbir zaman hedef olarak almamış, hatta adından bile söz etmeden sadece onun fikirlerini ve düşüncelerini ciddi olarak sorgulamış ve yorumlamıştır. Eserlerinden olan Tabiat Risalesi Darwin'in tezlerine cevap olarak yazılmıştır, ama içinde bir kez bile ismi geçmemektedir. Çünkü Bediüzzaman, olumlu ve olumsuz yönleri olan Darwin'in bilim emekçiliğinin farkında olup, kişilik olarak ele almamıştır. Fikirlerini, sembollerini, ideolojilerini konuşmuştur. Bu tarzıyla Bediüzzaman ilim adam- larını kişisel boyutta düşünmediğini gösterdiği gibi, tartışma ahlâkının kurallarını da belirlemiş ve ona uygun davranmıştır.
Reklam
Senin münasebatını kâinatta görüp öyle vaziyet alıyorlar. Sen zahirî ve bâtınî duygularınla, o zerrelerin, o hârika vaziyetine göre istifade edersin. (Tabiat Risalesi 13.sh - Risale-i Nur)
604 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.