Batılı düşünce kuruluşları ve uluslararası analizler Türkiye’yi artık sadece o klasik NATO şablonlarıyla açıklamıyor. Yeni tanım daha farklı: “dengeleyici güç”, “stratejik özerk aktör” ve “çok yönlü diplomasi merkezi.” şeklindeki tanımlamalarla anıyor. Bu tanımlamalar yersiz de değil. Çünkü yeni dönemde güç artık yalnızca askeri kapasiteyle ölçülmüyor. Coğrafya, enerji yolları, lojistik ağları, savunma teknolojisi, diplomatik esneklik ve kriz yönetimi kabiliyeti en az askeri güç kadar belirleyici hale geliyor. Türkiye ise bu alanların hemen hepsinde önemli avantajlara sahip birkaç ülkeden biri.
Sosyal politikanın, kapitaliz­min içine yerleştirilen bir “Truva atı” olduğu söylenebilir. Ka­pitalizmin sınıflı yapısına doğrudan bir saldırı söz konusu değildir. Ama artık insanlar sınıfsal konumlarının yanı sıra eşit vatandaş konumlarıyla tanımlanmakta ve günlük hayatın yaşanışı açısından ikinci tanım birincisine göre önem kazan­maktadır.
Sayfa 66 - İletişim Yayınları·Kitabı okuyor
Reklam
Türklük dünyanın en problemli etnik tanımıdır. Bu kavrama Türkiye'den yapılan tek tanım şudur: "Anayasaya vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türk'tür." "Peki, gerçekten bu böyle midir?" Bu tanımı yapanlar Yunanistan'da Türklerden söz ediyorlar. Bu tanımı yapanlar Bulgaristan'da Türklerden söz ediyorlar. Bu tanımı yapanlar Kıbrıs'ta Türklerden söz ediyorlar. Orta Asya'da Türklerden söz ediyorlar. Bunların hiçbiri de Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağıyla bağlı değildir. Daha ilk adımda Türklüğün bu resmi tanımı çökmektedir.
... Bir aşktır fışkırıp çıkacak Ne çıkarsa bahtımıza Yar yüreğin yar bölüşelim Beraber ağlayalım dertleşelim. Yar yüreğin yar yarmağa değer Bir insan tanım ak, oğul, bir cihan tanımağa bedel.
Sayfa 62·Kitabı okuyor
Şiir
Her tanım zorlu kilitlerdir belki de çaput yıldızları aşka dayalı duran uç benim boynumun soytarısı böğrümde avrupalı atları koşuşturan aşkım, tanımım, yanaşmam..
Sayfa 93 - Adam Yayıncılık, Birinci Basım: Haziran 1982·Kitabı okudu
Posası çıkmış insan güzel bir tanım
Bir arkadaşım, Türkiye’de pek çok insanın çalışmak için can attığı büyük bir firmada üst düzey yöneticiydi ve azımsanmayacak bir maaş alıyordu. Ne ki şirket onun bütün ruhunu emiyor, geriye bir insan posası bırakıyordu.
Reklam
Reklam