Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

toprak aziz ot

toprak aziz ot
@toprockaziz
Whatpadd Toprak Ot
Toprak Aziz Ot
Toprak Aziz Ot
204 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
"Yazarın sadece ve sadece altı kitabı var." "Yazarın sadece ve sadece neden altı kitabı var?" "Yazarın sadece ve sadece altı kitabı var ve hepsi okundu." "Yazarın sadece ve sadece altı kitabı neden var ve neden bu altı kitabı da okudun Toprak?" Delice bir keyifle okunan bir kitaba mantıklı bir giriş yaparak başlayacak değildim. Televizyondaki herhangi bir kanalda karşılaşacağınız rastgele bir Türk dizisi konusunu alıp bunu bir uzay polisiyesine çevirmek, gizem unsurlarını tek tek inşa edip unutulmaz bir aşk öyküsü (bütün aşklar unutulmazdır zati) anlatımı sunmak, bunu da absürt sahneler ve üzerine çokça kafa patlatılmış derin cümlelerle süslemek muazzam bir başarı. Yazar bir daha kitap yazar mı bilinmez lakin ben, yazarın tüm kitaplarını bir gün tekrar okuyacağım. Onun içindir ki bu bir elveda değil. Not: Her kitapta muhakkak karşımıza çıkan o canı gönülden rakı masası sohbetine bir kez daha biz okurları dahil ettiğin için iki kere teşekkürler.
Alper Canıgüz
Alper Canıgüz
Gizliajans
GizliajansAlper Canıgüz · İletişim Yayınları · 20135bin okunma
Reklam
272 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kitabın başında Asimov için şöyle bir cümle yer alıyor. "470'in üzerinde kitap yazdı." De ki 50-100 yıl arası yaşayan bir fani değilsin, de ki "Sadece Aşıklar Hayatta Kalır" filminde yaşayan bir vampir, de ki Rivendell'de yaşayan bir elfsin. Al oku hepsini. Öbür açıdan bakalım. Sıradan bir fanisin ve 72 yıllık hayatına henüz bilim kurgu emekleme aşamasında iken bu kadar derin bir külliyatı nasıl yazabildin? Yazamaman lazım. Uzay Akımları kitabında özellikle "Vakıf" serisinin temellerini görmek ya da ilk dörtlemede yer alan "Peki Dünya gezegenine şimdi ne oldu?" gibi sorulara cevap bulmak oldukça kıymetli. Aralarında bin yıllar bulunan zaman dilimlerini bir bütün halinde ele alıp bunu okuyucuya küçük mutluluklar halinde sunmak, her kitap sonu keşke biraz daha sürseydi dedirtmek, okuru kitabın içine alıp yarattığı bulmacaları çözmesi için okura meydan okumak tarifsiz bir başarı. Okuduğunuz için teşekkürler.
Isaac Asimov
Isaac Asimov
Uzay Akımları
Uzay AkımlarıIsaac Asimov · İthaki Yayınları · 2019628 okunma
216 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Ahhhh Semerkant... Sen ne benzersiz bir eser, ne muhteşem bir başyapıtsın. Öyle ki sözleri hala kulaklarımda: -Yazarıma ait tüm kitapları okuyacaksın değil mi? -Evet, okuyacağım... Empedokles'in Dostları, Semerkant'a verdiğim sözün beşinci durağıdır. Görece yazarın düşük puanlı kitabı olması hasebiyle az da olsa bir önyargım yok değildi lakin boşunaymış. Bilinen dünyanın ve zamanın ilerleyişi içerisinde başka bir insanlık olduğunu düşünün. O insanlık ki savaştan, kıskançlıktan, insanı insanlıktan çıkaran olumsuz olgulardan ırak; barıştan, dostluktan, insanı insan kılan olgularla iç içe. Kendilerine Empedokles'in Dostları diyen bu grup artık nükleer tehlikenin geldiği durum karşısında gölgelerden çıkıyor ve dünya liderlerine gerçek liderin kim olduğunu nazik bir dille gösteriyor. İnsanlığı yok edecek birçok kaynak ortadan kaldırılırken, ölüm bile iyileştirilebilen bir hastalık konumunda bu yeni topluluk karşısında. Peki biz insanlık olarak onlara nasıl cevap veriyoruz? Füze ve bombalarla... Yazardan -her zamanki samimiyetine ek olarak- yarı distopik bir kitap okumak da varmış verdiğim ilk sözün içinde. Okuduğunuz için teşekkürler.
Empedokles'in Dostları
Empedokles'in DostlarıAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 20215,2bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
272 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Galaktik İmparatorluk Serisi - 1
Asimov'un yarattığı ve bilim kurgu ile içli dışlı olan hemen hemen herkesin hayranı olduğu "Vakıf" evreninde ilerlemeye devam ediyoruz. İlk dört kitap sonrası bir müddet seriden uzak durdum. Bunun birinci sebebi sevdiğim bir seriyi daha bitirme isteğimdeki gönülsüzlük. Biliyorum, çok başarılı kitaplar var lakin Vakıf bir başka hitap ediyor aklıma ve ruhuma. İkinci sebep ise ilk dört kitaptan yüzyıllar sonrasının okur olarak bende yaratabileceği hayal kırıklığı korkusu... Kısmi olarak da bu gerçekleşti. Evrene yayılım gerçekleşmiş, bilim ve teknolojide güçlü bir gezegen diğer gezegenleri fethederek fethedilen gezegen halklarını farkında bile olmadıkları kölelik yoluna sokmuş. Tanıdık konular... Fatihlerin olduğu yerde aynı göğe bakan isyankarların olması da doğal. İsyankarlar ve fatihler arası zeka mücadelesi oldukça keyifliydi. Lakin robotların eksikliği ve bu zeka savaşlarındaki sonu belli olan hamleler beni okur olarak ne yazık ki üzdü. Sonraki kitaplar için hazırlanan planlar ümit vadediyor yine de ilk kitaplara duyulan özlem baki kalacak gibi. Okuduğunuz için teşekkürler.
Toz Gibi Yıldızlar
Toz Gibi YıldızlarIsaac Asimov · İthaki Yayınları · 2022831 okunma
220 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kaybedilenler İçin Ağıt ve Umut
Üniversite yıllarında mizah dergilerini özellikle çok severdim. Uykusuz, Penguen, Lombak… gibi dergiler koşuşturma içindeki zihnimin huzur veren duraklarıydı. Yıllar ve yollar geçerken bir bir, o huzur veren duraklar da yıkıldı yine bir bir. Belki kendi hatamdı duraklara gereken özeni göstermemek, belki karikatürist dostlar ihmal etti yazmayı ve çizmeyi, belki ülke uzaklaştırdı bizi bizden ve belki sebep hiçbirimizdik ve belki de hepimiz ilk taşı atandık aynı anda öldürmek için mutlululuğumuzu. Tamam da tüm bunların kitapla ne ilgisi var diyenler için bu kitap Haydarpaşa garıdır ilk aşkın gidişini seyrettiğimiz. Kadıköy rıhtımdır adalara bisiklet yolculuğu yapmak için heyecanlandığımız. Beşiktaş’tır paten yapan gençlerle güldüğümüz. Taksim’dir eve zil zurna döndüğümüz. Onun için bu kitap yepyeni bir duraktır bir sonraki için sabırsızlandığımız. Okuduğunuz için teşekkürler.
Alper Canıgüz
Alper Canıgüz
Cehennem Çiçeği
Cehennem ÇiçeğiAlper Canıgüz · Alfa Yayınları · 20206,5bin okunma
Reklam
640 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Sizleri bilindik bir hikayeye davet ediyorum. 2013 yılında hayatımıza giren "Shingeki no Kyojin" i bir şekilde ya izledik ya da duyduk. Dışarıda koskoca bir dünya var ama insanlık surlar içinde kalmak zorunda. Dış duvar ardına ve de özgürlüğe karşı atılan her adım kopuk uzuvlar ve ölümden daha beter bir sonun yaraları ile hırpalanmış yüzler olarak geri dönüyor. Şimdi bu bilindik hikayeyi alın. Bu seferki surlar metalden ve tüm gezegeni çepeçevre sarıyor. Bu sefer düşmanlar devler değil de haklarında hiçbir şey bilmediğimiz uzaylılar. Bu sefer Eren'in annesi değil de Spensa'nın babası ölüyor. Muazzam değil mi? Brandon Sanderson'ın tarzına oldukça aşinayım. Yine de okuduğum her kitapta şaşırmamak -ne mutlu bana ki- mümkün değil. Olaylarla hiçbir ilgisi yokmuş gibi gözüken "Doomslug" yani insan seslerini taklit eden ne olduğu belirsiz bir sümüklüböcek bile okura birçok seçeneğin anahtarını sunuyor ki bence ilerleyen kitaplarda ışınlanmanın anahtarı olacak kendileri. Korkunç kapak tasarımına inat yüksek kalite bir bilim kurgu serisinin ilk kitabı için teşekkürler Brandon. Not: Araştırdığım kadarıyla seri dört ana ve üç ara kitaptan oluşuyor. Umarım çok ama çok daha uzundur. Not: Sevgili M-bot, senin bölümlerin bir okur olarak gökten yağan ölüm esnasında yüzde beliren tebessüme eş değerdir. Teşekkürler geveze uzay gemisi. Okuduğunuz için teşekkürler.
Brandon Sanderson
Brandon Sanderson
Skyward
SkywardBrandon Sanderson · Dex Yayınevi · 2020115 okunma
416 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
bir nefes daha
Benim gibi fantastik edebiyat ile fazlasıyla içli dışlı olanların ortak bir problemi vardır. Bu da net şekilde türde bırak çok yüksek kaliteyi, sıradan kalitede bile seri bulmanın zorluğudur. Bazı serileri sırf bu yüzden yavaş yavaş, tadını çıkara çıkara okurum. Pandemi dönemimde bir anlık gafletle Zaman Çarkı serisini bitirmiş olmanın acısı
Katiller Vakti
Katiller VaktiRJ Barker · Epsilon Yayınevi · 08 okunma
400 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Demek bu hayatta Drizzt okurken sıkılmak da varmış lakin suç katiyetle Drizzt'te değil. Çünkü kara elf, kitabın başından sonuna kadar sadece kendi kendine sohbet ettiği yerlerde birkaç sayfalık sözlerle yer bulabilmiş ki o birkaç sayfa kitabın en düşünülesi ve sevilesi noktalarına denk düşüyor. Drizzt Efsanesi Serisi olarak geçen serinin adını ne kadar hak ettiğini göstermesi açısından da çok kıymetli bir kitap aslında Dünyanın Omurgası. Neden Wulfgar Efsanesi Serisi ya da başka bir ismi yok bu serinin. Çünkü kara elfimizin karakter derinliğine sahip çok az kitap karakteri var fantastik edebiyat tarihinde ve o olmayınca diğer yoldaşlar bazı bazı benzer karakterlerin yaptığını tekrarlamaktan öteye geçemiyor. Wulfgar'ın yaşadıklarını anlamamız tabii ki de mümkün değil. İki gün hasta yatınca hayata küsen birisi olarak Abis'in derinliklerin yıllar ve yıllar boyu işkenceye maruz bırakılan bir karakteri nasıl anlayabiliriz ki? Lakin bir okuyucu olarak bu sıkılmamıza mani değil. Zaten baskısı olmadığı için 13. kitap sonrası yedi kitaplık bir boşluğum var ve belki yıllarca bu baskıları bekleyeceğiz okumak için. Vedaya bir kala çok ama çok üzgünüm. Neyse ki seninle ağlamak birçok kitapla gülmekten çok daha değerli sevgili Drizzt. Okuduğunuz için teşekkürler.
Dünyanın Omurgası
Dünyanın OmurgasıR. A. Salvatore · Laika Yayıncılık · 2011185 okunma
328 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Yetişkinler için peri masalı... Wolfgang Amadeus Mozart'ın yüzlerce yıl geriden bizlere seslendiği eserlerini bir şekilde duyduk gündelik yaşamımızda. Biraz daha ileride Lacrimosa'yı, 40. Senfoni ya da bir başka eşsiz eserini hayatının özüne koyanlar da vardır aramızda. İşte "Sırt Krallığı" bu eserlerin kaleme alınış şeklini dâhilerin kendi zihinlerinde yarattıkları bir diyara gezinin yan etkileri olarak ele almış. Mozart kardeşler yetiştirilmesi gereken eserler için mücadele ederken sözde yardıma gelen gizemli varlık Hyacinth iki kardeşin arzularına karşılık kendi arzuları için yardım istiyor. Klasik şeytanla antlaşma metni. Buraya kadar pek de orijinal bir durum söz konusu değil. Eserin geçtiği 1700'lü yıllarda erkek çocuk-kız çocuk ayrımını işleyişi... İşte eserin kıymetini biraz da olsa arttıran nokta bu. Nannerl'in (Abla Mozart) gecesini gündüzüne katıp yazdığı eserlerin babaları tarafından çalınması ve küçük kardeşi adı altında basılması oldukça etkileyici bölümlerdi. Çünkü Nannerl bir kız ve kızlar eser yazamazlar(!) ya da kızlar belirli bir yaştan sonra evlenip eşlerinin sözünü dinlemelidir(!) alt metinleri ustalıkla verilmiş. Kitabı okumayı düşünüyorsanız 1984 yılında sinemaya armağan edilmiş "Amadeus" filmini izlemenizi özellikle tavsiye ederim. Okuduğunuz için teşekkürler.
Sırt Krallığı
Sırt KrallığıMarie Lu · Epsilon Yayınevi · 2021333 okunma
872 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
Sınırsızlık... Böyle bir kelime var mı diye öncelikle gittim bir sözlüğe baktım çünkü serinin ikinci kitabını okurken aklımdan geçenleri anlatan en iyi kelime sınırsızlıktı. Fantastik edebiyatta temel bazı unsurlar vardır ve bunların başında da kahramanın yolculuğu yer alır. "Ölühane Kapıları" bu yolculuğu o kadar ayrı koldan yürütüyor ki ilk iki yüz sayfa sonunda bile kim kimdi... ne neydi soruları okur olarak yakanızı bırakmıyor. Ben buna "Silmarillion Etkisi" diyorum. Bir sayfa içinde arkanızda etinizi kemiklerinize kadar ayırmak isteyen bir hortumla çölde su bulmaya uğraşırken öteki sayfada başları kesik bir mürettebatın çektiği gemiye sudan boğulmamak için çıkmak zorunda kalabiliyorsunuz. Bir sayfada kendinizi karanlık bir mezarlıkta anlaşılmaz bir sohbetin içinde bulurken bir sayfa sonra tek mantıklı çözüm en mantıksız sonuç verecek şekilde hareket edebiliyorsunuz. Kitapta iyi ve kötü, onur ve ikiyüzlülük, yalan ve dürüstlük kalıpların dışında sözcük ve durumlarla anlatılıyor. Okurken yer yer zorlandığım lakin bitirdikten sonra kapağı mutlu kapattığım eşsiz bir deneyim oldu. Son sözler Coltaine için, Gördüm güneşin okunun adamın alnına kadar şaşmaz bir yay çizdiğini. Vurduğunda kargalar üşüştüler oraya gecenin nefes alması gibi. Okuduğunuz için teşekkürler.
Ölühane Kapıları
Ölühane KapılarıSteven Erikson · İthaki Yayınları · 202272 okunma
Reklam
560 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Robot Serisi
Bilim kurguyu sağlam bir temele oturtup her ayrıntıyı ince ince işleyen eserleri seviyorum. Bunu kusursuz bir biçimde planlayıp yazan yazarlar ise hayranım. Bu sayılı azınlık içinde Asimov çok özel bir yerde. Vakıf Serisi'ni okurken sık sık "Bu kadar gelişmiş bir toplulukta neden robotlar bulunmaz ki?" sorusunu kendime
Robotlar ve İmparatorluk
Robotlar ve İmparatorlukIsaac Asimov · İthaki Yayınları · 2022486 okunma
228 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
36 saatte okudu
Oldukça yorucu zamanların bitkin ruhları arasında gezinen ve içinde az da olsa neşe olan insanlar için oldukça kıymetli olan çok az şey vardır. Bu kıymetli şeylerden birisi de size okumanız için kitap hediye eden insanlardır. Gizil hazineler... Oğullar ve Rencide Ruhlar bana hediye edildi. Hakkında hiçbir bilgim olmayan bir yazar ve bir kitap... Önyargı ile kapak aralandı. Daha ilk oturuşta elli sayfa okutmak ve bunu şaşırtarak yapmak yazarın benim penceremden ilk başarısıydı. Sonraki başarısı ise yıllarca Sherlock Holmes okumama, olayların Moriaty'nin bakış açısıyla resmedildiği Yuukoku no Moriarty gibi bir anime izlememe ve daha birçok dedektiflik izi taşıyan esere sevgi beslememe sebep olan "Dedektif Conan" ı bana tekrardan yaşatması oldu. Beş yaşında olmasına rağmen herkesin hissettiğinden fazlasını hissetmenin ve herkesin gördüğünden fazlasını görmenin ağırlığı altındaki bir ruhu, bir cinayet soruşturması içinde ara olayları da es geçmeden anlatabilmek oldukça etkileyici. Bazı açılardan mutsuz olduğum noktalar olmadı değil tabii ki. Yine de kapağı kapattığım zaman "Diğer kitaplarını da okurum bu yazarın." demekten kendimi alamadım. Özellikle kitabın son sayfasında yazılmış olan mektup kitapla ilgili sayfalardır merak ettiğim bir sorunun cevabını verirken kitap dışı birçok soruyu kendime sordurttu. Eline kalemine sağlık sevgili Alper Canıgüz. Okuduğunuz için teşekkürler.
Oğullar ve Rencide Ruhlar
Oğullar ve Rencide RuhlarAlper Canıgüz · Alfa Yayınları · 202010,9bin okunma
322 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Artemis Entreri
Serinin 11.kitabı olan "Sessiz Kılıç" a Drizzt üzerinden değil de kiralık katil üzerinden bakalım. Artemis adı Yunan mitolojisinde sık sık karşılaştığımız ay tanrıçasına aittir. Temsili çizim ve heykellerinde sırtında ok dolu sadağı, elimde yayı, yanında da çoğunlukla geyik olur. Entreri adı ise bana nedense duyduğum ilk andan itibaren Yüzüklerin Efendisi serisindeki Ağaçsakal'ın ırkına atıfmış gibi gelir. Peki, bu kadar hoş bir isme sahip karakterin bir kötü karakter olarak resmedilmesi neden? Ya da Artemis Entreri gerçekten kötü bir karakter mi? Yaşadığı şehrin şartlarını göz önüne alınca doğal olarak ya kötü olacaktı ya da ölecekti diye düşünebiliriz. İşte asıl dönemeç burası çünkü Drizzt'in doğduğu yer olan Menzoberranzan bilinen tüm şehirler arasında kötülük olarak uzak ara en önde ve Drizzt bu şehirden kalbini ve ruhunu karartmadan kurtulabildi. Artemis Entreri'nin bölümlerini okumak oldukça keyifli tabii ki. Kiralık katil, seriye canlılık katan birçok ana karakterden birisi. Bir de bu karakterin yanına Jarlexle katıldı ki bu serinin sonraki kitapları için ister istemez büyük umutlar vaat ediyor. Son not olarak da Wulfgar'a değinmek istiyorum. Basit bir insan olarak dahi şu soğuk kış günlerinde küçücük bir rahatsızlıkta bile acı dolu inlemeler, neden benler, ne zaman iyileşeceğimler hakkında konuşup duruyoruz. Bu adam altı yıl kadar cehennemde yaşadı ve çektiği en büyük acı fiziksel değil sevdiklerini kurtaramaması üzerine ruhsaldı. Çok daha kuvvetli ve kudretli bir biçimde dönüşünü bekliyoruz aegis-fangin efendisi barbar. Okuduğunuz için teşekkürler.
Sessiz Kılıç
Sessiz KılıçR. A. Salvatore · Laika Yayıncılık · 2013201 okunma
520 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Dört dörtlük serinin üçüncü kitabını elime alıp henüz ilk sayfasını okuyunca aklımdan geçen sözler oldukça samimiydi. "Bir kitap daha birinci sayfadan muhteşem olduğunu belli edebilir mi?" Cevap çok net biçimde açık: "Evet, edebilir!" Robotların, Uzaycıların ve dünya dışı yerleşime açılmış gezegenlerin evreninde bir dünyalı Elijah Baley, zekasıyla çok büyük işler başarıyor. Üçüncü kitapla beraber robotlara karşı olan yargıları oldukça değişmiş ve de gelişmiş durumda. Hele ki bu yargılar Daneel'e karşı açıkça bir sonraki basamağa evrilmiş. Bu evrim öyle bir raddeye geliyor ki kitabın başında "Çocuk" ya da "R" diye başlayan isimlerle hitap ettiği bir robotu kitabın sonunda ortak bir başarı sonrası paylaşım yapılacak bir dost olarak görebiliyor. Kitap bir bilim kurgu klasiği olması yanında Sherlockvari diyaloglar, beklenmedik karakter gelişimleri ve binlerce yıl sonraki olaylara ışık tutması bakımından da bir başyapıt. Özellikle binlerce yıl sonra "Vakıf" serisinde sık sık duyacağımız "Psikotarih" biliminin temellerinin atıldığı bölümler kitabın evreninde kimsenin bilmediği biz okurlara ait özel bir hazine. Baş karakter Baley'in ,dünyada kapalı duvarlar arkasında yaşadığı için açık alanlara çıkmadaki endişesi (Agorafobi) dedektiflik yaptığı bölümlere öylesine ince zeka kırıntıları ile yerleştirilmiş ki bu bile başlı başına kitabı okumak için bir değer. Uzun sözün kısası bu kitabı okumamda tavsiyesi olan ya da yorumları ile itici güç veren her okura minnettarım. Okuduğunuz için teşekkürler.
Şafağın Robotları
Şafağın RobotlarıIsaac Asimov · İthaki Yayınları · 2022573 okunma
528 syf.
7/10 puan verdi
·
19 günde okudu
Hayır, Sen Kapat... Hayır, Sen Kapat...
İçinde " Hırsız" kelimesi geçiyor, herhangi bir noktada da "Fantastik" başlığı altında yer alıyorsa o kitaba karşı kayıtsız kalmam pek de mümkün değil. (Locke Lamora okuyan okuyucular ne demek istediğimi çok daha iyi anlar.) Hele bir de doğru indirimi bulmuşsam artık o kitap illa ki okunacak. Hırsızların Dansı tam bu düşüncelerle başladığım, kendine ait bir evrene sahip ama ne yazık ki orijinal bir anlatıdan yoksun "Okudum, azıcık eğlendim ve bitti." kitabı oldu. Özeleştiri olarak içinde aşıklar ve sevgililer odaklı fantastik türe çok yakın olmadığım için belki de ben beklediğim keyfi alamadım. Oldukça başarılı ikili diyaloglar var, doğru; ana karakterler derinlikli olarak sunulmuş, kabul ama iki kocaman ağaç, bir geyik sevdalısı dev kuş ve yüzyıllar öncesine ait belirsiz mitlerle fantastik kitap olunmuyor ne yazık ki. Seri kapak tasarımı olarak oldukça başarılı. Martı Yayınları için önemli bir artı oldu bu. Sayfa kalitesi çok iyi. İkinci kitabı da okuyacağım tabii ki lakin çok da bir beklentim yok. Bir gün kitaplığımı karıştırıp "Cildi ne kadar da güzelmiş?" diyecek bir insana hediye edilmek üzere kenara konuldu. Okuduğunuz için teşekkürler.
Mary E. Pearson
Mary E. Pearson
Hırsızların Dansı
Hırsızların DansıMary E. Pearson · Martı Yayınları · 20221,388 okunma
119 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.