Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tevfik Çavdar

Tevfik ÇavdarTürkiye'nin Demokrasi Tarihi yazarı
Yazar
Editör
8.5/10
54 Kişi
216
Okunma
12
Beğeni
2.656
Görüntülenme

Tevfik Çavdar Yorumları ve İncelemeleri

Tevfik Çavdar yorumları ve incelemelerini, Tevfik Çavdar kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Tevfik Çavdar puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
382 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Türkiye’nin demokrasi tarihi : 14 Mayıs 1950 den ; demokrat parti iktidarından başlayıp “Yeni İslami hareket? Adalet ve Kalkınma Partisi’nin” doğuşuna kadar olan zamanı çok güzel dile getiren yazar. Politikaya meraklı olup nerden okumaya başlayacağını bilmeyenler için ilk okunması gereken eserlerden biri bence... Gerçeklerin hep ön planda olduğu, yaşanılmış olaylara eser boyunca rastlarız... “Şiddet aynı şiddet, soygun aynı soygun, kan dökmede geriye adım yok; gene ilmikler boyunda, gene köşe başlarında kim vurduya gitmeler, karakol dayakları dört başı mamur işkenceye dönüşmüş; gene pahalılık, gene açlık, gene eğitimsizlik, gene sağlıksız milyonlar. Eskilerden sadece görece farkları var. Bunun için demokrasimiz Hilmi Yavuz’un şu dizelerini anımsatırcasına acılı ve sanaldır:” Ölümün anayurdu bendedir Solgun idam fermanıdır rüzigâr Bir türkünün derin ağaçlığında (Ya da) Hüzün ki en çok yakışandır bize Belki de en çok anladığımız Kapağının arka yüzündeki bu yazanları okuyup çoğu şeyi kavramamak mümkün değil... Doksan yedi yaşındaki cumhuriyet bu yapısıyla hâlâ demokratikleşme umudu içinde çırpınmaktadır... Son söz olarak; Tevfik çavdar’ a bende katılıyorum “demokrasimiz acılı ve sanaldır” diyorum...
Türkiye'nin Demokrasi Tarihi
Türkiye'nin Demokrasi TarihiTevfik Çavdar · İmge Kitapevi · 201352 okunma
101 syf.
10/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
DİRENEN ANADOLU
Milli Mücadele öncesinde Osmanlı'yı sayısal verilerle görmek isteyenlerin müracaat kitabı olur diyorum. Eser 2 cilt halinde, ilk cildini kısaca ele alacak olursak. Unutulmuş Anadolu'dan başlıyor. Direnen Anadolu başlığı altında Anadolu'nun; nüfus, tarım, madenler, sanayi, ulaştırma, eğitim düzeyi, kamu gelirleri ve harcamaları son olarak da para değerini ele alıyor. Unutulmuş Anadolu'nun Milli Mücadele'nin başlangıç noktasının ne hale geldiğini gözler önüne seriyor. Anadolu'da yapılmış olan yollar,demir yolları ya da sanayi kollarının büyük çoğunluğu azınlıklar ya da dış yatırımcılar tarafından yapıldığını acı ile görüyoruz. Bu durumun savaş dönemi bize ne kadar zarar verdiğini anlatmaya hacet var mı ki... (Zamanında bizim olan bugün devlet eli ile babalar gibi ona buna satılan-peşkeş çekilen,babalar gibi satılan- işletmelerin gün geldiğinde bizim elimizde olmamasının acısını yeniden yaşayacağız çünkü bizi yönetenler tarihten ders almak yerine, kendilerince tarih yazma hevesine düşmüşlerdir.( Tarihten ders alınsaydı eğer tekerrür eder miydi ? Siyasi görüşünüzü bir yana koyup okuyunuz ve hep beraber bugünümüze dünden ders alarak çözümler üretelim. Yoksa ahlar vahlar kapıda.
Milli Mücadeleye Başlarken Sayılarda Genel Görünüm ve Durum 1
Milli Mücadeleye Başlarken Sayılarda Genel Görünüm ve Durum 1Tevfik Çavdar · Cumhuriyet Yayınevi · 20013 okunma
Reklam
110 syf.
10/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
İlk kısım Anadolu ele alınmış idi bu kısımda ise Ayrıcalıklı İstanbul ve Dışa Bağımlı Türkiye olarak ele alınmıştır. İstanbul'un iaşesi bu dönemde de olduğu gibi o dönemlerde de çok önemli bir olay idi. Ateşkes döneminden itibaren İstanbul'u sayısal veriler ile anlatılmaya çalışılınıyor. Dul kadınlardan, sokak çocukları sayıları, sektörlerde ki çalışan sayılarından, iş kollarının gün geçtikçe nasıl yok olduğuna kadar birçok konu ele alınıyor. İş kolları demişken, üretimsizlikten ne duruma gelindiğinin anlatıldığı kısım günümüzü o kadar güzel aydınlatıyor ki neden şu an bu durumdayız direk cevap oluyor. Dış mihraklar veya faiz lobisi (bugün dolar/euro lobisi) her dönem olan bir şey imiş ne zaman üretimden vazgeçip hazıra alışkanlık etmişiz o zaman lobiler iş görmüş.
Milli Mücadeleye Başlarken Sayılarda Genel Görünüm ve Durum 2
Milli Mücadeleye Başlarken Sayılarda Genel Görünüm ve Durum 2Tevfik Çavdar · Cumhuriyet Gazetesi · 20013 okunma
160 syf.
8/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Attila <ilhan'ın önderliğinde yazılan Bir Millet Uyanıyor serisinin bu kitabında, küresel kapitalizmin 1950 lerden buyana nasıl Türkiye'yi avucunun içine aldığını görüyoruz. Bir önceki çağda silahla yapılan savaşlar bugün artık siyasetle,ekonomi ile yapılıyor ve işin kötü tarafı bu savaşta kaybettiğimizin farkında değiliz.!950 lerde başlayan ekonomik liberalizm bizi yarı sömürge bir devlet haline getirdi.Apolitize edilmiş, milliyetçilik duygularından arındırılmış Türk gençliği sürekli pompalanan marka sevdası, tüketim çılgınlığı ile, pop kültürle beslenmiş bencil bireyler olarak tamda emperyalizmin istediği gibi. Eskiden ekmek kuyrukları vardı, ama şimdi Türkiye çok zengin diyenler; o zenginliğin neredeyse tamamının ihraç ürünü olduğunu, yerli üretimin gün be gün düştüğünün, bu durumunda bizi tamamen sömürge yaptığının farkında değiller.Küresel terörün en önemli destekçilerinden NATO, IMF gibi kuruluşlar ülkeleri borsa oyunlarıyla borçlandırıp kendilerine tutsak ediyorlar.Popular kültür yerli malı, pazr malı diye küçümseyerek Batı markalarını baştacı ediyor. Reklam dünyası, sinema bütün bunlar Batı'nın akıllıca politikasının bir parçası. Özal öncesinde belki bu durum belli bir kitleyi rahatsız ediyordu ama artık herkes kabullenmiş gibi. 1960 ve sonrası Türkiye'nin siyasi ortamını kontrol eden ABD kendi istediği figürleri kullanarak ülkeyi istediği konuma getirdi.Meydanlarda '' kahrolsun ABD '' gibi söylemlerde bulunan siyasiler el altından küresel sermayenin bütün isteklerini yerine getirdiler. Tarımda kota uygulamaları ve ağır vergiler ile üreticinin elini kolunu bağladılar.
Küresel Kapitalizmin Girdabında Türkiye
Küresel Kapitalizmin Girdabında TürkiyeTevfik Çavdar · Bilgi Yayınevi · 20063 okunma
382 syf.
8/10 puan verdi
Her alanda etkisi olduğu söylenen ve her konuda mutlaka taşın altından çıkan politika, günümüzün en önemli olgusu durumunda... Ben bir gazeteciyim, her ne kadar medyanın durumundan dolayı aşık olduğum mesleği yapamasam da... Gazetecilik lisans programınıza başladığınızda, elinize verilen okuma listesinde ilk yazan kitaplardandır Tevfik Çavdar'ın bu nadide ve titizlikle hazırlanmış eseri... Her şey gibi, gazetecilik de politikadan ayrı düşünülemez çünkü... Ve hepsinden öte, yaşadığı ülkenin tarihi ve siyasal geçmişini bilmeyen biri, bana göre üzerine bastığı topraklarda tam bir birey olamaz. Bunu politikayı sevin diye demiyorum, ben de politikayı sevmiyorum; lakin farkındalık ve birey olma olgusu yönünden çok önemli... Kitabımız, kapağında görüldüğü tarih üzerine, Demokrat Parti'nin iktidara geldiği 1950 yılından başlıyor ve şu an başımızda olan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kuruluşuna kadar olan döneme kadar anlatıyor. Yazarımız yaşanan olayları büyük bir titizlikle ve tüm gerçeklikleriyle okuyucuya sunuyor. Tevfik Çavdar, kitabın arka yüzünde ve metin aralarında cidden önemli tespitler yapıyor. Hala demokratikleşme sancıları içinde olduğumuzu vurguluyor. Geçmişten günümüze ülkenin siyasi yol haritası için söylediği "Demokrasimiz acılı ve sanaldır." sözü, altında büyük anlamlar içeriyor. En azından yakın geçmişten günümüze olan bu kitabı okuduğunuzda, hem ülkemizin durumu hem de politika konusunda önemli bilgiler elde edebilirsiniz.
Türkiye'nin Demokrasi Tarihi
Türkiye'nin Demokrasi TarihiTevfik Çavdar · İmge Kitapevi · 201352 okunma
166 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Milli Mücadelenin Ekonomik Kökenleri
Bu eser de Osmanlı Devleti'nin yıkılış döneminden bahsediliyor. Bu dönemde Osmanlı devletinin ekonomik, siyasi, askeri ve politik açılardan çektiği zorluklara değiniliyor. Ekonomik sıkıntının sonucu emperyalizmin kucağına sürüklenen Osmanlı devleti toparlanmak için askeri imkanlara başvursa da Osmanlı devleti olarak toparlanmakta zorluklar çekiyor. Ve devlet içinden genç fikirler, aydın sınıfı ve burjuvazi olarak ortaya çıkan birçok farklı düşünce toplulukları oluşuyor. Bu topluluklar Osmanlı devletin de iyice karmaşıklık oluşmasına ve merkezi yönetimin zayıflayıp anadoludan kopmasına sebebiyet veriyor. Anadolu da fakir hayat yaşayan halk ise perişan bir durumda ekonominin etkilerini yaşıyor. Yıkılan tımar sistemi de Osmanlı devlet yönetimine ağır darbe vurarak vergi toplama sisteminde bozukluklar oluşturuyor. Bu kadar karmaşayı fırsat bilen emperyalist devletler Osmanlı devleti üzerinde siyasi, toprakları üzerinde askeri kârlar güderek planlar kuruyor. Kendi kâr payları oranları için emperyalist güçler kendi aralarında bile anlaşmazlıklar yaşıyor. Bu durumları tek tek inceleyen ve detayları ile ve belgeleri ile bize sunan bu eser gerçekten tarihi bilgi deposu olarak değerlendirilebilir. Tarihe ilginiz var ise tabi daha çok yakın tarihe ilginiz var ise bu eseri listenize ekleyebilirsiniz. Sevgiyle ve kitapla kalın. :)
Milli Mücadelenin Ekonomik Kökenleri
Milli Mücadelenin Ekonomik KökenleriTevfik Çavdar · Köz Yayınları · 19742 okunma
Reklam
187 syf.
·
Puan vermedi
·
15 günde okudu
Kitabın ilk bölümü Anadolu Selçuklu ile başlıyor. Bu bölümde Anadolu'nun fukaralık ve açlığın ilk evresi anlatılıyor. sonrasında Osmanlı tarihi ile devam ediyor. Osmanlı imparatorluğnun son yüzyılını ön plana almıştır. Üçüncü bölümde cumhuriyetin ilk dönemi anlatılıyor. Anadolu halkının açlık, fukaralık, yoksunluk tarihi açıklanıyor.
Türkiye'nin Açlık, Fukaralık ve Yoksunluk Tarihi
Türkiye'nin Açlık, Fukaralık ve Yoksunluk TarihiTevfik Çavdar · İmge Kitabevi · 20153 okunma
382 syf.
·
Puan vermedi
Öneri yazısı
“İnsanlar yargılanmadan öldürülebilir, insanlar bir gecede kaybolabilir, doğal hakkı için gösteri yaparken dövülüp tutuklanabilir. İşkence görebilir; gördüğü işkenceden sakat kalabilir. Kendi kaderine sahip olmaktan men edilebilir. Seçtiği temsilcileri bile oligarşi atar. Düşüncesini hiç bir kısıt duymadan yazamaz, çizemez, anlatamaz. Kitaplar,
Türkiye'nin Demokrasi Tarihi
Türkiye'nin Demokrasi TarihiTevfik Çavdar · İmge Kitapevi · 201352 okunma
176 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Adı: Osmanlıların Yarı Sömürge Oluşu Yazar: Tevfik Çavdar Baskı tarihi: 1970 Sayfa sayısı: 176 Format: Karton kapak Kitabın türü: Araştırma-İnceleme, Tarih Dil: Türkçe Ülke: Türkiye Yayınevi: Ant Yayınları
Osmanlıların Yarı Sömürge Oluşu
Osmanlıların Yarı Sömürge OluşuTevfik Çavdar · Ant Yayınları · 19708 okunma
592 syf.
8/10 puan verdi
Talat Paşa, İttihat ve Terakki'nin en önemli yöneticilerinden. Ermeni Tehciri konusunda yapmış olduğu Müdaafam dışında kendi ağzından yazılmış bir eseri ya da hatıratı bulunmamakta. Tevfik Çavdar bu büyük örgüt ustasının biyografisini kendisine yakışır şekilde kaleme almış. Genel olarak Talat Paşa nezninde Cumhuriyet'le hesaplaştığı satırları
Talat Paşa
Talat PaşaTevfik Çavdar · İmge Kitapevi · 200114 okunma
Reklam
56 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
kitap sadece şu tespit için bile okunması gereken bir kaynaktır;"1980 darbesinin asıl sorumlusu generaller değil, 1970'lerin ortasından itibaren değişen amerikan ekonomi politiğine ülkeyi teslim eden özal'dır." evet, darbe bir sonuç.ama darbeye giden yola döşenen taşların temin edicisi özelleştirme ve sendikal örgütlenmenin yıkılmasının da mimarı olan çankaya şişmanıdır. yakın tarihi bilmeden, bu mecrada bile "bilmem ne hocaefendi demiş ki" diye goygoy yapan tiplerin de okuması elzem bir eserdir.
Neoliberalizmin Türkiye Seyir Defteri
Neoliberalizmin Türkiye Seyir DefteriTevfik Çavdar · Yazılama · 20136 okunma
589 syf.
·
Puan vermedi
Türkiye’nin demokrasi tarihini meşrutiyetten başlayarak 1950’deki Demokrat Parti zaferine kadar düzenlice ele almış bir kitap. Demokrasinin gereği olan muhalefete de önemli bir yer vermesi, kitabın kıymetini arttırmakta nezdimde. Her ne kadar yazarın geçmişten günümüze bağlantı kurma çabası zaman zaman zoraki görünüyor olsa da kitabın, literatür adına kıymetli bir araştırma olduğunu düşünmekteyim.
Türkiye'nin Demokrasi Tarihi
Türkiye'nin Demokrasi TarihiTevfik Çavdar · İmge Kitapevi · 201360 okunma
232 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Bir inkılabın günbatımı, Cumhuriyetimizin 100. yılında, Cumhuriyetin hemen hemen tüm kazanımlarının yitirildiği bu günlerden, geçmişe dönüp, bir tür geçmişi sorgulama ve hesaplaşma kitabı... 1908 ve 1923 devrimlerini, "devrim" olarak değil "inkılap= dönüşüm " olarak değerlendiren yazarımız, kitap boyunca cumhuriyetçi kadroların
Bir İnkılâbın Günbatımı
Bir İnkılâbın GünbatımıTevfik Çavdar · İmge Kitapevi · 20082 okunma
143 syf.
10/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
İttihat ve Terakki önceleri Balkan dağlarında bir ihtilalci grup daha sonrasında 1908 Meşrutiyeti ile artık meşru bir zemine oturan ve etkileri günümüze kadar gelmiş olan siyasi bir parti. Bu partinin veyahut bu cemiyete üye olan insanlara rahat rahat hain diyebilenlerin var olduğu gibi çok fazla yüceltenler de mevcuttur. Fakat objektif bir gözle bakıldığında Osmanlı'nın çürümüş yapısına bir hareket katmak için ellerinden geleni yapan genç,dinamik ve o kadar da devlet yönetiminde acemi kadroları görüyoruz. Ordu yaptıkları yeniliklerin, genç subayların atamaları milli mücadele döneminde faydasını gösterecek fakat geniş coğrafyaya yayılan devletin sınırları ancak şu an üstünde yaşadığımız Anadolu kalacaktır. İttihat ve Terakki Cemiyetini tanımak bilmek isteyenler için bu kısa fakat bizlerde bir başlangıç yaratan kitabın arkasından eminim ki daha detaylı kaynaklara yöneleceksiniz.1889'dan başlayarak 1918'e kadar ki uzun bir süreci anlayabilmek için başlangıç açısından bu kitabı öneriyorum.
İttihat ve Terakki
İttihat ve TerakkiTevfik Çavdar · İletişim Yayınları · 199126 okunma
592 syf.
·
Puan vermedi
Tevfik Hoca bazen gereksiz övgüye kaçmış. Ama yine de iyi bir biyografi denemesi. Bazen Talat Paşa'yı bırakıp olayların derinliklerini anlattığında biyografi mi yoksa Siyasi tarüh mi okuduğunu şaşırıyorsun. Sanırım bunu dönemi iyi idrak edevilmemiz içün yapıyor.
Talat Paşa
Talat PaşaTevfik Çavdar · İmge Kitapevi · 200114 okunma