Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Seher Altun

Seher Altun
@Seheral
2 okur puanı
Mayıs 2022 tarihinde katıldı
Reklam
Seher Altun tekrar paylaştı.
152 syf.
2/10 puan verdi
·
31 saatte okudu
Aruoba bu eserinde -belki de kitabında- benlik dediğimiz -yoksa biz desek daha doğru mu tanımlanmış olurdu- varlığımıza dair içsel bir felsefi -belki de duyusal yada didaktik- bir anlatı -ifadelem- yapmıştır. Aruoba Wittgenstein'ın Tractatus Logico-Philosophicus'unu Türkçeye çevirmiş -çeviri de oldukça başarılıdır bana göre- dolayısıyla filoloji,
Benlik
BenlikOruç Aruoba · Metis Yayıncılık · 2018948 okunma
Seher Altun tekrar paylaştı.
232 syf.
9/10 puan verdi
İlişki Nedir?
Bir gün birisi çıkar karşınıza. Öyle sıradan birisi değil, tüm dengenizi altüst edecek birisi. Size “aradığım aşkı buldum. Zeusun benden ayırdığı eksik parçam tamamlandı” dedirtecek birisi. O da size karşı aynı hisleri duyuyorsa BİNGO :) Artık tüm aklınız, dikkatiniz hep onun üstündedir. Yanınızda değilken bile bir şeyler yaparken her an
İle
İleOruç Aruoba · Metis Yayınları · 20183,372 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Seher Altun tekrar paylaştı.
“seni seviyorum” sözünü — o çok önemli sözü— çok sık kullanıyordun : bu beni rahatsız ediyordu ; sanki fazla sık söylenirse , sıradanlaşacak , içi boşalacak , anlamı yitecekmiş gibi geliyordu bana — bir yalana dönüşecekmiş gibi… bu duygumu anlattım sana ; sen de, “peki söylemeyelim — başka birşey söyleyelim ki öteki anlasın”, dedin. ben, “şimdi bir martı uçtu” dedim — biliyorsun; daha önce de , “bırak güvercini uçsun” demiştim. anladın. anlıyordun."
Seher Altun tekrar paylaştı.
Acaba bazı şeyleri başka türlü yapamaz, yaşamımı farklı bir biçimde yaşayamaz mıydım - daha az acı çekip, daha az çektiremez miydim... Bilmiyorum. Belki. Belki de değil. Ama şunu biliyorum: Yaşam tek seferliktir. Bir kişi de kim ise odur. Ben de ancak öyle yaşadığım gibi yaşadım; başka türlü yapamazdım. Başka türlü yapabilmeyi ister miydim... Sanıyorum, hayır. Peki o zaman bütün bunları yeniden yaşamak durumunda kalsaydım, bunu ister miydim... Sanıyorum, evet. Çünkü, başka, olduğumdan farklı bir kişi olmak istemezdim. Bütün yoksunluklarımla, kusurlarımla, bozukluklarımla, ben benim... Yaşamım da böyle olacaktı; zaten de öyle oldu.
Reklam
Seher Altun tekrar paylaştı.
Kendi olarak, sana gelen Sana gereksinimi olmadan, seni isteyen Sensiz de olabilecekken, senin ile olmayı seçen Kendi olmasını, seninle olmaya bağlayan O, işte..."
Seher Altun tekrar paylaştı.
160 syf.
7/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
“Ölüm yitmekse,yaşam da yitirmektir.”
Adını kitaplarıyla duyduğum ilk günden beri eserlerini kütüphaneme eklediğim yazarla tanışmam maalesef ki vefatından sonra oldu. Aforizmalara dayalı felesefi metinleriyle bilinen yazarın De ki İşte kitabı,üçlemenin ikincisi(tümceler-de ki işte-yürüme). Ve eğer üslubunu anlamayı istiyorsanız bu üçlemeyle başlamanızı öneririm. Sonuç odaklı bi anlatı değil Aruobanın kalemi,süreç odaklı.Düşünceler,aforizmalar,şiir tadında felsefi metinlerle süslüyor soyut dünyamızı,okurken tam cevaba denk geldiginizi sandığınız sırada yeni bir soru doğuyor cevaplardan.Tam bir felsefe adabı. Deyimiyle; “Felsefe,kişinin,bastığı yeri görmeden,gittiği yönü bilmeden,’kör’ olarak yürümesi gereken yoldur—herhangi bir yere ulaşma beklentisi de olmadan...” Kitabın bölümlerinden ölüm,yaşam,felsefe üzerine aforizmalar okumak isteyenlere,dünyaların en zengini olan soyut düşünce dünyasını zenginleştirmek isteyenlere tavsiyemdir. Sevgi ve Muhabbetle..
De ki İşte
De ki İşteOruç Aruoba · Metis Yayınları · 20185bin okunma
Seher Altun tekrar paylaştı.
157 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kitabın türünü anlamaya çalışırsak biraz şiir, biraz deneme ve bolca felsefe dersek uygun olur. Üç bölüme ayrılıyor: Ölüm(de), Yaşam(ki) Felsefe(işte). Yaşam ve ölüm hakkında aslında bizim sürekli tekrarladığımız cümleleri şiirleştirerek,edebi bir dille yazarımız aynı şeyleri tekrarlayarak ama farklı bir tarzda, düşündürücü bir şekilde anlatmıştır. Son bölümde felsefe,şiir,psikoloji vs alanları birbiriyle karşılaştırıp,nasıl etkilendiklerini anlatarak felsefecilere de seslenmiş kimlerin felsefeci olup olmadığına, nasıl olmaları gerektiğine değinmiştir. Ayrıca felsefe bölümünde Nietzsche, Hobbes,Epiktetos, Aristoteles gibi bir çok felesefecinin alıntılarını paylaşarak bize felsefi bakış açısını gösterip, felsefenin önemini hatırlatmayı başarmıştır. Demem o ki bu kitapta diğer şiir kitaplarından daha zorlayıcı,sorgulayıcı farklı bir anlatımla karşılaşacaksınız. Okumak isteyenlere iyi okumalar...
De ki İşte
De ki İşteOruç Aruoba · Metis Yayınları · 20185bin okunma
Seher Altun tekrar paylaştı.
yaşamında, genel çizgilerinde, üç tür şeyle karşılaşacaksın:- 1) gelip geçmiş şeyler. 2) gelip geçmemiş şeyler. 3) gelmeyip geçmiş şeyler.
Seher Altun tekrar paylaştı.
Yaşamında, şunları da yaşayabileceksin:- 1) Birisini, ona söyleyecek bir şey bulamadığın için, aramak… 2) Birisini, onu artık görmeyeceğini söylemek için, beklemek… 3) Birisini, onu görmemeye dayanamadığın için, terketmek… Neler yaşamayacaksın ki!…
Reklam
Seher Altun tekrar paylaştı.
"Nietzsche'nin Zerdüşt'ün başına yazdığı söz, bütün felsefe metinleri için geçerlidir : "herkes ve hiç kimse için"... bu da şu demek : anlayabilecek durumda olan herkes anlayabilir; ama, işte, hiç kimse o durumda değil..."
Sayfa 112Kitabı okudu
97 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.