Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sevde Korkmaz

Sevde Korkmaz
@SevdeGlpk
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
Yüksek Lisans
62 okur puanı
Ağustos 2020 tarihinde katıldı
Baylar, yemin ederim ki her şeyi fazlasıyla anlamak bir hastalıktır.
Reklam
“Mutluluk, kendisi için istenen, hiçbir zaman bir başka şeyin elde edilmesi için istenmeyen ‘iyi’dir. Onun ötesinde, insanın elde edebileceği daha büyük bir şey yoktur.”
“Kusurlar, değiştirilmelerine nazaran neredeyse her zaman daha katlanılanilirdir. Aynen dağlar arasından dolanıp giden engebeli yolların kullanıla kullanıla giderek düzgün ve rahat yürünür hale gelmeleri gibi.”

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
“İnsanlar belirgin bir konu yerine daha muğlak konular üzerine daha cesurca tahminlerde bulunurlar ve herhangi bir konuda üstünkörü bir fikre sahip olmak, onunla ilgili doğruya ulaşmaktan çok daha kolaydır.”
“Bilimlerin hepsi insan bilgeliğinden başka bir şey değildir ve nasıl ki şeylerin çeşit çeşit olması, onları aydınlatan güneşin doğasında bir fark yaratmıyorsa akıl da ne kadar farklı konuyla ilgilenirse ilgilensin hep bir ve aynı kalır. Dolayısıyla insan aklının herhangi bir sınırlamaya ihtiyacı yoktur.”
Reklam
“Mutluluk, insan ruhunun varlık bakımından, güç alacağı bir maddeye ihtiyaç duymadığı bir mükemmellik derecesine ulaşmasıdır.”
“Reform, Rönesans, Kopernik Devrimi ve coğrafi keşifler ... sonucunda Avrupalılar, Avrupa’nın ötesinde başka dünyaların bulunduğunu bizzat keşfetme imkanına sahip oldular. Bundan hristiyanlık da nasibini aldı ve ... hakikatin tek kaynağı olduğu iddiasını yitirdi. Bir taraftan hristiyanlığın koyduğu metafizik sınırların, öte tarafta Avrupa kıtasının sunduğu coğrafi sınırların ötesini görebilen Avrupalılar, yeni ve farklı dünyaları keşfetmek ardından işgal etmek ve sömürmek için artık hazırdılar. Müslüman toplumların 19.yy da Avrupa’ya, Batılılaşmaya ve moderniteye gösterdiği tepkileri, bu tarihi arka plan içerisinde değerlendirmek gerek.”
Sayfa 386Kitabı okudu
“Avrupa sömürgeciliği, tarih boyunca gördüğümüz savaş yahut işgallerden farklı bir nitelik arz eder. Medenileştirme misyonu sloganıyla hareket eden Avrupalılar, başka toplumları sömürmenin ve kendilerine benzetmenin ‘Beyaz Adamın Yükü’ olduğuna inanmışlardı.”
“Avrupalılar için Türkler, ordusu bulunan bir devlet değil, devleti ele geçirmiş bir orduydu.”
Sayfa 243Kitabı okudu
“Türklerde geleneksel olarak ırk, din, kan, şecere hatta dil birliği, toplumsal birlik temeli olmamıştır. Türkler bunların hepsinde tekçiliği değil çokçuluğu kabul ettiğinden toplumsal birliklerinin temeli ya zanaat birliği ya da devlet birliği olmuş; Türk, tarihte en çok bu iki kavramla var olmuştur.”
Sayfa 242Kitabı okudu
Reklam
“Bir sahne midir yoksa bu âlem, nazarında? Bir sahne ki milyarla oyun var üzerinde”
“ Batı’nın Türkiye’ye en yalıtkan ve yüzeysel biçimleriyle yerleştiği doğrudur. Ancak bunun nedeni taklit eğiliminde değil, Müslüman-Osmanlı-Türk kültürünün bir yapı unsurunda aranmalıdır.”
“Akıllı kimse ise akıllıların efendisi olan Hz. Ali’nin (r.a.) ‘Doğruyu kişilere göre değerlendirme. Aksine, doğruyu bilirsen ehlini de tanırsın.’ sözüne uyar. Akıllı kişi önce doğruyu bilir, sonra sözün kendisine bakar.”
“Hak olanı inkar etmek, zayıf akıllı kimselerin tuttuğu yoldur. Bunlar doğruyu, kişilerle tanırlar; kişileri doğruyla değil.”
“Kesin olarak anladım ki bir kimse herhangi bir ilmin yanlışlığını, o ilmi son noktasına kadar kavramadıkça bilemez. Hatta bu ilmin özünü en iyi bilenin düzeyine gelip sonra onu aşmalı ve derecesini geçmelidir.”
228 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.