Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şenay Beşer

Şenay Beşer
@Snybsr
51 okur puanı
Aralık 2019 tarihinde katıldı
176 syf.
·
Puan vermedi
Naturans
NaturansÇetin Balanuye
9.3/10 · 51 okunma
Reklam
192 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Türker Kılıç, İnsan Konnektom Projesini anlatırken beyin nöronlarının birbiri ile ilişkisinden yola çıkıp, en yetkin bilgi işleme sisteminin insan beyni değil yaşamın ta kendisi olduğunu söylüyor. Yaşamın yapı taşının ise bütünü oluşturan parçalar değil, bu parçaların birbirleri ile ilişkisi ve bu ilişkilerin etkileşimi olduğunu belirtiyor. Her yaşam bütünlüğünün bir başka yaşam bütünlüğünün parçası olduğunu... Bu bağlantısal bütünlükte, insanın yaşamın merkezinde olmadığını "İnsan için yaşam değil, yaşam için insan" diyerek vurguluyor. Yaşamın karşısında insanın değil, insanın karşısında yaşamın haklarını korumanın gerekliliğini ve önemini orman-yaprak metaforu ile açıklıyor. Yaşamı ormana, insanı ise yaprağa benzeterek, ormanın yaprak için değil, yaprağın orman için varolduğunu, yaprağın iyiliğinin diğer yaprakların iyiliğine bağlı olduğunu ve işte yaşamdaşlığın da bu yaprak olma bilincinden çıkıp, ormanın bağlantısallığı içinde, orman olma bilincinde varolması olduğunu söylüyor. Dileğim, biz insanların, yaşam dediğimiz bu bağlantısal ağın içerisinde bir an önce ben yerine biz demeyi öğrenerek yaşaması, yaşamdaş olması. Yoksa hep birlikte muhteşem kaybedeceğiz. "İnsan Konnektom Projesi: İşte insan beynindeki bu bağlantısallıgı, yani nöronlar arasındaki bağlantıların haritasını çıkararak, insan beyninin fonksiyonlarını ve davranışlarını anlamayı hedefleyen, uluslararası bir projedir."
Yeni Bilim: Bağlantısallık - Yeni Kültür: Yaşamdaşlık
Yeni Bilim: Bağlantısallık - Yeni Kültür: YaşamdaşlıkTürker Kılıç · Ayrıntı Yayınları · 2021133 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Sefil bir fani olan ben daha kendi zekamı kavrayamıyorsam, beni harekete geçiren şeyi bilemiyorsam, maddenin tamamını gözle görülür şekilde hükmeden o tarifsiz zekayı nasıl tanıyacağım? Böyle bir zeka var, her şey bana bunu kanıtlıyor. Fakat beni onun ebedi ve meçhul meskenine götürecek olan pusula nerede?
İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Ne mutlu ki, çektiğim güçlüklerin ve cehaletimin ahlaka herhangi bir zarar vermeyeceğini hissediyorum. Doldurulmuş uzamın enginliğini veya her şeyi yapmış ve yine de hala yapabilecek sınırsız gücü tasavvur edemezsek edemeyelim. Bu sadece bizim idrakimizin zayıflığını daha fazla kanıtlamaya yarar ve bu zayıflık bizi eseri olduğumuz Ebedi Varlığa daha da tabii kılar.
İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Küçük ayrıntılardan hoşlanmayan bir adamın büyük bir adam olduğundan şüphe ederim. Onlar yalnızca bilgiçtir." "Ne iş yaparsın?” “Bu tür sorulardan nefret ederim.” “Neden?” “Çünkü insanlar her zaman seni yaptığın işe indirgemeye çalışırlar.”
Bize diyor...Hepimize:)
Gerçek olmayanı sevip gerçek olanı ayırt edemez olmuştur; yani suretini Ay'ın kendisi sanan, yazılı hasırı yaşamın yerine koyan güçsüz, kafası karışmış insanlar.
Eğer insan çok fazla “şey” e gereksinim duyuyorsa, bu büyük bir yoksulluğun göstergesidir. Çünkü bu, o insanın, Büyük Ruh’un “şey”leri açısından yoksul olduğunun kanıtıdır. Papalagi de yoksuldur, çünkü o tam bir “şey” düşkünüdür, “şey”leri olmadan yaşayamaz.
Bir insan için, görüntüler her ne kadar aksini iddia ediyor olsa bile, ataları ve ebeveynlerinin yaradılışına sahip olup da onların özellikleri ve tercihlerini taşımaması olanaklı DEĞİLDİR. Bir ırk sorunudur bu.."
236 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
"Hem ne de olsa bir kadındır gerçek ve onun üzerinde güç kullanmamak gerekir." dese de Nietzsche, beynimizi iyi tokatlıyor gibime geliyor. Duyan da kadınlara çok insaflı olduğunu düşünür. :))) Her şey iyinin ve kötünün ötesinde bakabilmemiz için tabii..:) Ben kendi adıma şikâyetçi değilim. Ahlak için evrensel yasaların olmadığını ve bizlerin gelenekleştirdiği bu yasa ve erdemlerimizi sorgulamamız gerektiğini sert üslubuyla başımıza vuruyor. Akla dayalı kararlar vermenin, önkabullerimizden arınıp hiç bir şeyi kutsallaştırmamanın ve duygularımızı aklın üzerine çıkarmamamız gerektiğinin önemini bir kez daha idrak ediyor insan. Diğer bir yandan " bir ırk sorunudur bu.." diyerek adeta işi dedelerimizin dedelerine ve onlarında dedelerinin dedelerine kadar götürüyor.. Heyhat! Olan olmuş. Geliyor gelmekte olan.
İyinin ve Kötünün Ötesinde
İyinin ve Kötünün ÖtesindeFriedrich Nietzsche · Dorlion Yayınlar · 20194,734 okunma
494 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.