Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Kurusallaşmış tasavvufa tepki - gemiyi terk edenler
Her tür gösterişten uzak olma temelinde bir tür gizli zühd fikrini savunmaktaydı. Zira onların temel hareket noktası gösteriş ve riyadan kaçınmaktı. Herhangi bir güzel halin insanlara zahir olması onlar için riya demekti. Bunun için ibadet ve güzel hasletlerin ortaya dökülmesine izin vermezler ve halk tarafından fasık [günahkâr] olarak bilinmek
Sayfa 65 - Kitap Yayınevi, İnsan ve Toplum Dizisi - 70, 2. Basım, Birinci Bölüm, Şam ve Anadolu Dolaylarında 7./13. Yüzyılda Tasavvuf ve Muvelleh Dervişlik, KURUMSALLAŞMIŞ TASAVVUF: TARİKATLAR
Bize el-Hâkim Muhammed B.Muhammed B.Abdullah-Ezdî tahdis etti: Bize Ebû Ya'la haber haber verdi: Bize (Havsere B.)tahdis etti: Bize Hammâd B.Seleme, Sabît el-Bunanî'den, o Abdurrahmân B.Ebî Leyla'dan tahdis etti: Suheyb (رضي الله عنه) şöyle dedi: Nebî (صلى الله عليه وسلم) Allah (عز وجل)'nin "İyilik eden kimselere daha güzeli ve ziyadesi vardır." (Yûnus, 26) ayeti hakkında şöyle buyurdu: "Daha güzeli cennettir, ziyadesi ise Allah (عز وجل)'nin vechine bakmaktır." (Müslîm İman, 298; İmam Ahmed Müsned 5/332)
Sayfa 34
Reklam
Mesela Ebû Hüreyre (Allah kendisinden ebeden razı olsun). Ebû Hüreyre'nin adını bilen var mı? Gerçekten de bilmiyoruz. Ebû Hüreyre'nin kendisi unutturmuştur bize kendi adını. Yalnızca bir rivayette Abdurrahman olduğu söylenir. Efendimiz (sas); Hz. Ali'ye "𝗘𝗯𝘂̂ 𝗧𝘂̈𝗿𝗮𝗯", Halid b. Velid'e "𝗦𝗲𝘆𝗳𝘂𝗹𝗹𝗮𝗵", Hz. Hamza'ya "𝗘𝘀𝗲𝗱𝘂𝗹𝗹𝗮𝗵", Aişe annemize "𝗛𝘂̈𝗺𝗲𝘆𝗿𝗮", Enes b. Malik'e "𝗜̇𝗸𝗶 𝗸𝘂𝗹𝗮𝗸𝗹ı", Esmâ annemize "𝗖̧𝗶𝗳𝘁𝗲 𝗸𝘂𝘀̧𝗮𝗸𝗹ı" demiştir. İnsanları taltif ve teşvik eden ve bir yönüyle heyecanlandıran güzel lakapların verilmesini Efendimiz (sas) hem teşvik etmiş hem de uygulamalı olarak göstermiştir.
Efendimiz (sas), özellikle olumsuz isimlerle yanına gelenlerin isimlerini değiştirecekse erkekler için Abdullah ve Abdurrahman, kızlar için ise Zeynep ve Cemile isimlerini çokça tercih etmiştir.
"Abdullah b. Mes'ûd, Hz. Ömer ve Abdurrahman b. Avf'ın naklettiğine göre Efendimiz (sas) bir kabrin önünde oturmuştu. Hatta sahâbe, Efendimiz'in (sas) bu hâli için şöyle demiştir: 'Resûlullah öyle ağladı ki ondan (sas) endişe etmeye başladık, başına bir iş geleceğini zannettik.' Hz. Ömer çıkıp: 'Ya Resûlullah bu hâl nedir?' diye sorunca, Efendimiz (sas) şöyle buyurdu: 'Yâ Ömer! Burada yatan annemdir. Annemin bana olan şefkati aklıma geldi, onun için ağlıyorum.' Kendi elleriyle annesinin kabrini düzeltti. Üzerindeki otları temizledi. Mezar yeri kaybolmasın diye etrafına taşlar dizdi. Annesi için dua etti ve dakikalarca orada oturduktan sonra yoluna devam etti." (Beyhaki.Delail,I 147)
Siyer Yayınları
Zikir Hakkında Yazılan Eserler Bir gün ve gecede yapılacak zikirler konusunda (ki bu zikirlere “amelü’lyevm ve’l-leyle” denir) birçok âlim pek değerli kitaplar yazmışlardır. Bu kitaplarda naklettikleri hadisleri muttasıl (kopukluk bulunmayan) senedlerle ve birbirinden farklı râvi zincirleriyle (tarîkler) rivâyet etmişlerdir. Bu kitapların en
Reklam
#kitapvecayy_
• Rasullullah sav.'in şöyle buyurduğu sabit olmuştur:"Allah ( Azze ve Celle) katında en aşağılık isim , Meliku'l Emlak ( Hükümdarlar Hükümdarı ) ismidir. Zira Allah'tan başka hükümdar yoktur." ( Buhari 78/114) Yine Rasullullah sav.'den sabit olduğuna göre " Allah'a en sevimli isim Abdullah ve Abdurrahman, en doğru isim ise Haris ve Hemmam'dır. En çirkin isimler ise Harb ve Mürre'dir.buyurdu. ( Ebu Davud , 4950 )
Sayfa 144
Ebû Abdurrahman Muhammed b. Hüseyin es-Sülemî (v. 412/1021) bu mevzuda çok dinamik, çok değerli bir metot zikrediyor ve diyor ki: "Bize ilim öğreten üstatlarımız rivayet ettiler ki onlar, on âyet-i kerîme (veya bir aşr-ı şerîf) öğrendiler mi, asla daha öteye geçmez, önce o on âyet ile amel ederler, sonra öğrenmeye devam ederlermiş. Biz de o usulü takip ettik. Bu yolla Kur'ân-ı Kerîm'i ve onunla ameli (ahkâmına ittibayı) birlikte yan yana öğrendik."
Sayfa 35 - Server YayınlarıKitabı okuyor
Şeyh Abdurrahman Bin Hasan şöyle der: Allah (subhanehu ve tealâ) şirkten ve müşriklerden uzak durmayı, müşrikleri reddetmeyi, onlara düşmanlık yapmayı, onlardan nefret etmeyi ve onlara karşı cihad etmeyi farz kılmıştır. Allah (subhanehu ve tealâ) şöyle buyurur: “Fakat zalimler, kendilerine söylenenleri başka sözlerle değiştirdiler.” (Bakara/59)
Sayfa 24 - Beyaz Minare Kitap
Şeyh Abdurrahman Bin Hasan(12) (rahimehullah) Mümtehine Suresi’ndeki ayetler ile ilgili olarak şunları söyler: “Bu ayetler üzerinde dikkatle düşünen kişi, Allah (subhanehu ve tealâ)’nın, Rasullerini kendisiyle göndermiş olduğu ve kitaplarını kendisiyle indirmiş olduğu Tevhid’i tanıdığı gibi, Rasullerin ve Rasullere tabi olanların üzerinde bulundukları duruma karşı çıkan ve böylece de hüsrana uğramış olan aldanmış cahillerin durumunu da tanımış olur.
Sayfa 21 - Beyaz Minare Kitap / (12) Fethu’l-Mecid isimli eserin müellifi.
876 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.