Boşunaymış gibi bunca uzaması saçlarının Ben böyle canlı saç görmedim ömrümde Her telinin içinde ayrı bir kalp çarpıyor Bütün kara parçaları için Afrika dahil
Sayfa 60 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Yorgunluktan ben
Ne yatağa yattığımı ne de kalktığımı anımsıyorum.
Reklam
Güney eyaletlerinin köleliği yaygınlaştırma çabalarına karşı durmak amacıyla 1854'te Cumhuriyetçi Parti kurulmuştur. Cumhuriyetçi Parti'nin ve yeni başkan Lincoln'ün köleliği yasaklamak istemesinin altında yatan neden, onların özgürlük ve demokrasiye olan bağlılıklarından ziyade ekonomik etkenlere de dayanmaktadır. Çünkü İngilizler
Sayfa 47 - AltıKırkbeş YayıneviKitabı okudu
İngilizler Watt'ın geliştirdiği buhar makinesini 1776'da maden eritme ocağında, 1786'da ise pamuk eğirme makinelerinde kullanmaya başlamıştır. Afrika sömürgelerinin insanlarına işletilen ürünlerden birisi olan pamuk artık daha seri bir üretimin içerisine dâhil olmuştur. Bu, daha fazla pamuk, onu işlemek için daha fazla köle ve toprak yani daha fazla sömürge, bunların işlenmesinden sonra elden çıkarılma aşamasında ise daha fazla pazar demektir. Dolayısıyla Watt'ın buhar makinesinden yola çıkarak gelişecek ve karşımıza Endüstri Devrimi olarak çıkacak olan olgu sömürgeciliğin gelişim aşamasının ana motorlarındandır desek asla yanlış olmayacaktır. 19. yüzyılın ortalarına gelindiğinde ABD'de kuzey ve güney eyaletleri üretim biçimi açısından ikiye ayrılmıştır. Kuzey eyaletlerinde ekonomik yapıyı endüstriyel faaliyetler belirler olmuş ve kölelik kaldırılmıştır. Bunun yanında güney eyaletlerinin ekonomisinde ise tarımsal faaliyetler önemli bir yer tutmaktadır. Bu yüzden triangle trade için önemli bir zincir olan Afrika'dan köle getirmenin 1808'de siyahî nüfusun kontrolsüz bir şekilde artmasından endişelenildiği için yasaklanmış olmasına rağmen tarlada çalışacak ucuz işgücü gereksinimi bu olgunun devamını zorunlu kılmıştır.
Sayfa 46 - AltıKırkbeş YayıneviKitabı okudu
Afrikalı köleler bugünkü ABD toprakları içerisinde yer alan Virginia kolonisine Hollandalılar tarafından 1610'da getirilmiştir. Bunlara ilk başta ileride özgürlüklerini kazanabilecek sözleşmeli hizmetkârlar olarak bakılmıştır. Buna karşın 1660larda Güney kolonilerindeki büyük çiftliklerde işçi talebinde bir artış görülmüştür. Bu yüzden bahsedilen bölgede kölelik kurumsallaşmıştır. ... Toprakta çalışması için insana duyulan gereksinim sonu- cunda 1519 1867 tarihleri arasında Afrika'dan Amerika kıtasına 12 milyon civarında köle gemilerle götürülmüştür. ... İspanyolların başlattığı ve İngilizlerin hızlandırdığı ticaret üçgeni Amerika kıtasında demografik yapıyı önemli ölçüde etkilemiş, böylece Kıta'da azımsanamayacak bir Afrika kökenli nüfus oluşmuştur. İkinci olarak İngiltere'de ortaya çıkacak olan Endüstri Devrimi'nin önemli bir yapıtaşı olan sermaye oluşmaya başlamıştır. Üçüncü olarak İngilizlerin Kuzey Amerika'daki kolonileri İngiltere'ye karşı bir bağımsızlık mücadelesi başlatacak kadar zenginleşmiş ve bu durum ilerleyen süreçte ABD'nin kurulmasıyla sonuçlanmıştır.
Sayfa 43 - AltıKırkbeş YayıneviKitabı okudu
Bir gün bulacaksam bile parça parça bulmalıyım seni. Ayaklarını Afrika'dan getirip bir kâğıt üzerine yapıştırmalı yım, saçların Sibirya'da olmalı, dudakların Çin'de. Gözlerin Hindistan'da bir mabudun gözleri olmalı, ellerin İtalya'da bir heykelin elleri. Bulsam da seni parça parça bulmalıyım. Yine de bir yerin eksik kalmalı. Yeniden yollara düşmeliyim, onu aramalıyım. Ve tam seni tamamladığım anda ölmeliyim.
Sayfa 118
Reklam
1.000 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.