Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
... ve en önemlisi yazı Asya'dan Afrika'ya geldi ve onun tarih öncesini, tarihe çevirdi.
Sayfa 32 - İnkılâp Yayınları, Eserin Aslı The Cultural Atlas of Islam, Al-Faruqi, Ismail R., Lois Lamia, New York 1986Kitabı okuyor
Böylece bir kere daha boynunlayız sayılı yerlerinden En uzun boynun bu senin dayanmaya ya da umudu kesmemeye Laleli\'den dünyaya doğru giden bir tramvaydayız Birden nasıl oluyor sen yüreğimi elliyorsun Ama nasıl oluyor sen yüreğimi eller ellemez Sevişmek bir kere daha yürürlüğe giriyor Bütün kara parçalarında Afrika dahil
Reklam
2. Coğrafya Bilinci
Nerede yaşıyoruz, hangi coğrafyada hayatımızı sürdürüyoruz? Yaşadığımız coğrafyanın anlamı nedir? Anadolu ne demektir mesela? Asya ve Avrupa'nın kıymeti nedir? Afrika ne söyler bize? Coğrafya bilinci, insan ve mekân arasındaki ilişkiyi öğretir.
Sayfa 171 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Sanat "gelişmiş" ve "gelişmemiş" mefhumlarını tanımaz. Afrika; folklor, müzik, şarkı ve özellikle oyun hususunda bir süper güçtür.
Başkaldır ey halkım, intifada ey Gazze, devrim ya Küba, Sulh ey ikiyüzlü İran, isyan ya Mısır, vicdanı tok Afrika İhbar ediyorum: Başkaldırın bu yenilmiş, kül tutmuş insanlığımıza!
Sayfa 21
Etiyopya İmparatorluğu
Etiyopya 1896 yılında İtalyanlar karşısındaki yenilgisine dek sömürgeciliğe direnebilmiş tek Afrika ulusu olarak özel bir konuma sahip olmuştu. 1917 yılında Prens Ras Tafari iktidarı ele geçirdi. 1930 yılında Haile Selassie (Kutsal Üçlemenin Gücü) adıyla imparator oldu. Ülkesini modernleştirmeye çalıştı. 1936 ve 1941 yılları arasında İngiltere'de sürgünde kaldı. Bu sırada ülkesi Etiyopya İtalyan işgalindeydi. İngiliz kuvvetleri İtalya'yı özgürleştirdikten sonra Haile Selassie ülkesine geri döndü. Köleliği yasadışı ilan etti (1930'larda 26 milyonluk ülkede yaklaşık 2 milyon kölenin bulunduğu tahmin ediliyordu). 1930'larda Jamaika'da başlayan Rastafari hareketi, Haile Selassie'yi Afrika halklarını özgürlüğe götürecek Mesih gibi bir figür olarak görüyordu. Hem Jamaika'da hem de dünyanın farklı bölgelerinde halen Rastafari adıyla anılan takipçileri bulunmaktadır.
Sayfa 142 - Haile SelassieKitabı okudu
Reklam
Avrupa Sömürgeciliğine Direniş
Günümüzde Tanzanya'nın bulunduğu Doğu Afrika topraklarının Almanlarca istilasında Afrikalılar vahşice direniş gösterdiler. Ayrıca Almanların ihracat amacıyla pamuk yetiştirme politikalarına da karşıydılar. İsyan Swahili dilinde su için kullanılan ifadeyle Maji Maji İsyanı olarak adlandırıldı (Dini otoriteler, asileri sihirli suyun kendilerini Alman kurşunlarından koruyacağına ikna etmişti). Almanlar isyanı bastırdılar. Sistematik bir biçimde köyleri, ekinleri ve yiyecek stoklarını yok ettiler. Yaşanan kıtlık sonucunda yaklaşık 200.000 kişi hayatını kaybetti.
Sayfa 140Kitabı okudu
Afrika hariç değil.
Çiçek pasajında akşamüstleri Asıl yoksulluk ondan sonra başlıyor Bütün kara parçalarında
Ben böyle canlı saç görmedim ömrümde Her telinin içinde ayrı bir kalb çarpıyor Bütün kara parçaları için Afrika dahil
Çinliler Türki topluluklarla baş etmeye çalışıyorlar­dı
Orta Asya, Arap fethinden önce kendi kendini yöneten bir bölgeydi. Bü­yük ölçüde İran'dan besleniyor olmakla beraber artan bir Türki nüfusa sa­hipti ve muhtelif İrani ve Türki dillerin konuşulduğu bölgede haklar ye­rel krallıklar etrafında toplanmıştı. Bu krallıklar Sasani İmparatorluğu' na ve fethin başlamasından bir asır önce bölgeye akınlar düzenlemiş olan Türklere bağlılardı. Ancak İranlılara, Türklere ve bölgenin doğusunda hakimiyet tesis etmiş olan Tang hanedanlığına olan bağlılıkları kağıt üze­rindeydi. Yedinci asır itibariyle Türkler de Sasaniler de güçten düşmüş­lerdi. Tang hanedanlığı ise daha ziyade Sincan bölgesine yoğunlaşmıştı. Arap orduları batıda Kuzey Afrika'ya, kuzeyde Kafkasya' ya ve doğuda da İran' a ulaşmışlardı. Ordusuyla birlikte bitkin haldeki Sasani İmparatorluğu iki muharebe ve 636'daki büyük bir sa­vaşın ardından Araplara direnememişti. Bu çaresiz İran şahı, Çin'deki Tang hanedanlığından Araplara karşı yardım bulabileceğini ummuştu, ancak Chang'an (bugünkü Şiyan-Xian) sarayı bu talebini karşılıksız bırakmıştı. Çinlilerin bu tavrı boşuna değildi, zira Orta Asya'daki Türki topluluklarla baş etmeye çalışıyorlar­dı. İmparatorlukların köhnemesiyle ortaya çıkan boşluğu Arap asker­leri hızlıca dolduruyorlardı.
Sayfa 165 - Kronik KitapKitabı okuyor
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.