Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Görünüşe göre 1905'te ilk zeka testini yayımlayan Alfred Binet tümüyle iyi niyetliymiş. Binet'nin kendini adadığı pratik sorun, o dönemde Paris'teki sıradan devlet okullarında verilen eğitimden yararlanamayacak çocukları tespit etmekte kullanılacak kısa bir test oluşturmaktı. Binet, çocukların sorununu "zeka"larının ge­rektiği gibi gelişmemiş olmasıyla açıklıyordu. Zeka testi, teşhis koymak için bir araç olarak kullanılacaktı. Test bir çocukta zeka eksikliği olduğunu tespit ettikten sonra bir sonraki adım çocu­ğun zekasını artırmaktı. Bu, Binet'ye göre, uygun "zihinsel orto­pedi" kurslarıyla yapılabilirdi. Buradaki önemli nokta, Binet'nin hiçbir zaman, testin bir çocuktaki birtakım "sabit" veya "doğuş­tan" niteliklerin bir ölçümü olduğunu ileri sürmemiş olmasıdır. Bir kişinin zekasının nicelik olarak sabit olduğunu ve artırıla­mayacağını iddia eden birine Binet'nin cevabı açıktı: "Bu vahşi kötümserliğe itiraz etmeli ve direnmeliyiz."
Sayfa 116 - Yordam Kitap, 2013.Kitabı okudu
Zekâ ve IQ
Oldukça uzun bir zamandır zekânın kalıtım yoluyla edinildiğine dair bir varsayım mevcut. Buna dair ilk fikirler arasında beyin ve kafatası boyutunun zekâ ile ilişkili olduğu yer alıyordu. Bunu kanıtlamak adına bulunulan tüm girişimler başarısız oldu, özelikle de zekayı ölçmenin herhangi bir yolu mevcut olmadığı için.1890 'larda Fransız sinirbilimci Alfred Binet, ileri okuma ve yazma becerilerinden kaçınarak problem çözümü odaklı bir zeka testi tasarlamak suretiyle konuya dair yeni bir yaklaşım benimsedi Binet'nin testi, her bir belirli bir yaş grubunun yüzde 50'si tarafından yanıtlanabilecek olan, sorular ilerledikçe bu yaş grubunun arttığı ve soruların zorlaştığı bir testti. Kişinin bocaladığı yer onun "zihinsel yaşını" gösteriyordu 1916'dan itibaren artık insanın zeka katsayısını ölçen ve elde edilen ortalama skorun 100 olduğu benzer bir test IQ testi olarak biliniyordu. Biz gittikçe daha zeki olsak da IQ testleri hâlâ mevcut bu nedenle ortalama skorun 100 kalabilme için testlerin düzenli olarak geliştirilmesi gerekiyor IQ skorlarının ve öğrenim becerilerinin ailede tutarlılık göstermesi genetik bir faktör olabileceğine işaret ediyor. Yine de varsayımsal "zeka genleri" rol oynadığı mekanizmalar henüz gizemlerini korumakta.
Reklam
Alfred Binet, zekânın sadece duyuların keskinliği ile ölçülemeyecek kadar karmaşık bir kavram olduğu üzerinde durarak, Galton'u eleştirmiştir.
1900'lü yılların başında Fransız psikolog Alfred Binet ve arkadaşlarından ilköğretimin birinci kademesinde başarısız olma riski taşıyan öğrencilerin belirlenmesinde kullanılacak bir test geliştirmeleri istendi. Binet ve Simon'in bu çalışmaları ilk zekâ testlerini doğurdu. Bu geliştirilen testler başta ABD olmak üzere birçok ülkede kullanıldı. Bu anlayış insan zekâsının ölçülebileceğini ve IQ denilen bir sayıya indirgenebileceğini savunuyordu. Binet, zekâyı; kavrama, hüküm verme, akıl yürütme olarak tanımlamıştı. Binet, kişinin zekâsının direk gözlemlenerek ölçülemeyeceğini, bu nedenle kişileri çeşitli problemlerle yüz yüze getirip verdikleri tepkilere bakılarak zekasının ölçülebileceğini belirtmişti.
İlkokul psikoloğu olarak değerlendirilir. Kökeni daha eskilere dayanan, cansız bir nesnenin veya bir beden parçasının tahrik edici olarak algılanması olan cinsel fetişizm kavramı da ilk olarak Alfred Binet tarafından tanımlanmıştır.
1900lü yıllarda Fransız hükümeti Psikolog Alfred Binet'e özürlü (!) çocukları ayırma görevi verdi. Bu görev neticesinde bugün hâlen kullanılan IQ ölçen testler ortaya çıktı.
Reklam
Alfred Binet (1857-1911 )
Fransız psikolog... İlk zekâ testini hazırlayan kişi olan Binet, asistanı Simon ile bir dizi soru geliştirmiş ve bunları Paris teki okul çocuklarına uygulayarak hangilerinde zihinsel gerilik ya da öğrenme güçlüğü bulunduğunu saptamaya çalışmıştır.
Sayfa 33 - carpe diem kitap, 2. Baskı (2009)Kitabı okudu
"Zekâda, eksikliği ya da bozukluğu gerçek hayatta büyük sorun yaratacak temel bir unsur mevcuttur. Bu da yargıdır." Alfred Binet
"Kötü bir öğretmenin öğrencisine verdiği zarar her türlü tasavvurun üstündedir. Gerçekten zalimliğin, tembelliğin, sevgisizliğin, bulanık işlere bulaşmanın adı öğretmenlik olamaz. Kendi alanında bilgisi olsa da böyle bir insanı bu kutsal mesleğin bir üyesi sayamayız." Alfred Binet
Sayfa 23 - LiteratürKitabı okudu
Trajik bir ölüm.
Binet-Simon testi diye bilinen IQ (zekâ katsayısı) testini babası Alfred Binet ise ölüleri elektrikle diriltmeyi hayal eden bir nörolog yaratmıştı. Bu nörolog, ölen kızının kalbine elektrot bağlamaya çalışırken, bir kasılma refleksiyle kapanan kızının kolları arasında boğularak ölür.
Reklam
Binet ve Schrenk, sonradan Freud, çocuklukta seksüel bir travmanın ya da yaşantının söz konusu olduğu, bunun sonraki fiksesyonunun da seksüel içgüdünün izleyeceği yönü belirlediği görüşünü benimsemişti.
42 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.