Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Alman halkı çok geçmeden Hitler'in orduyu yeniden inşa etme arzusunun etkilerini hissetmeye başladı. Zorunlu askerlik 1935'te yeniden yürürlüğe kondu. Genç erkeklerin orduda bir yıl geçirmeleri ve ardından bir süre ulusal işçi birliklerinde çalışmaları bekleniyordu. Alman gençlerinin eğitimini tamamlama görevi artık okulların değil ordunun sorumluluğundaydı. Almanya'nın genç erkekleri, hem silahlarını nasıl kullanacaklarını bilecek hem de Anavatan için savaşmakla niçin yazgılı olduklarını anlayacak politik askerlere dönüşmeleri umuduyla Nazi idealleriyle endoktrine edildi.
Sayfa 18 - Kronik Kitap 1. BaskıKitabı okuyor
Hitler'in 1933 yılında Almanya'da iktidara gelmesinden bu yana, Avrupa'da ikinci bir dünya savaşı olası görünüyordu. Hitler ve Nazi ideolojisi, savaşı bir ulusun diriliğinin en büyük sınavı olarak resmederek yüceltiyordu. Alman diktatör, Almanya'yı Avrupa'nın başat askeri gücü hâline getirecek ve Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra imzalanan barış antlaşmalarını yırtıp atmasını sağlayacak bir savaşçılar ulusu yaratmaya kararlıydı.
Sayfa 18 - Kronik Kitap 1. BaskıKitabı okuyor
Reklam
Hitler, İngiltere ve Fransa'nın biatını güvenceye aldıktan sonra hiç vakit kaybetmedi. Bir haftadan kısa bir süre içerisinde, yani takvimler 5 Ekim 1938'i gösterirken, Cumhurbaşkanı Edvard Beneş istifa etti ve Alman askerleri Sudetenland'a yürüdü. Bunun üstünden daha altı ay bile geçmemişti ki Hitler, 15 Mart 1939'da habis bir şekilde sözünü bozdu ve Çekoslovakya'nın geri kalanını işgal etti. 1939 Nisan ayına gelindiğinde ülke ortadan kalkmış, parçalanarak Hitler'in imparatorluğunca yutulmuştu
Sayfa 17 - Kronik Kitap 1. BaskıKitabı okuyor
Alman bombardıman uçaklarının Britanya şehirlerini vurmaya teşebbüs etmesi ihtimaline karşın bir hava uyarı sistemi hazırlanmış ve çocukların büyük yerleşim alanlarından kırsal kesimdeki bölgelere güvenle tahliye edilebilmesi için planlar tertiplenmişti. Yarım milyon kadın ve erkek, kaygı ve meydan okuma duygularıyla Hava Akını Tedbirleri'ne (Air Raid Precautions - ARP) katıldı. O zamanın sloganı "bombardıman uçakları her zaman hedeflerine varır"dı ki, hem siviller hem de ordu buna inanıyordu.
Sayfa 12 - Kronik Kitap 1. BaskıKitabı okuyor
Britanya Başbakanı Neville Chambarlain, Nazi Almanyası diktatörü Adolf Hitler ile yaptığı gergin diplomatik müzakereleri tamamlamasının ardından 30 Eylül 1938'de Münih'ten döndüğünde, savaş bulutları Avrupa üzerinde toplanıyor gibiydi. Chamberlain Münih'e barış için gitmişti ancak İngiliz kamuoyu sürecin başarısızlıkla sonuçlanmasından öylesine korkuyordu ki, gaz maskeleri fabrikaların üretim bantlarını çoktan doldurmuştu. Birinci Dünya Savaşı'ndaki korkunç tecrübeler nedeniyle kimyasal gaz saldırılarından duyulan yoğun kaygı kadar Alman hava taarruzlarından da endişeleniliyordu.
Sayfa 12 - Kronik Kitap 1. BaskıKitabı okuyor
"Bu dünya sonsuzluklar dünyası değil, burası kısıtlamalar dünyası. Her şey kısıtlı. Yürümen,yorulman,tat alman,paran, görmen, duyman, yaşaman."
Reklam
Garip, ama gerçektir ki, Adolf Hitler 1933’te iktidara geldikten sonra ‘Yeni Alman Hıristiyanlığı’ diye yeni bir Kilise kurdurmuş ve hem Protestan hem de Katolik kiliselerini dışlamıştı. Bu kilisenin yayımladığı İncil’de tek kelimeyle dahi yahudi sözünün geçmesine izin verilmemişti. İsa Mesih ise, aslen esmer ve yahudi bir haham olduğu halde, bu İncil’de ‘Soylu Bir Alman Prensi’ olarak gösteril­miş ve irikıyım, sarışın, mavi gözlü, uzun saçlı, kulağı küpeli bir Töton Şövalyesi olarak tanıtılmıştı!
Sayfa 85 - ALFA Yayınları | 18. Basım 2014Kitabı okuyacak
Almanlar der ki: Bir masada bir Nazi ile ona tek laf etmeden oturan on Alman varsa masada aslında on bir Nazi vardır.
Lutherin dönüş hızı kimsede yok
Martın Luther Türkleri Hristiyanlarla kıyaslayarak, onları alçakgönüllü, yaşamında sade ve karakterli bulur ve derki, doğu Avrupa’da köylüler o kadar kötü koşullar altında yaşamaktadır ki, Türkleri adeta kurtarıcı olarak karşılamaktadırlar. Kanuni Sultan Süleyman, Luther’i bir alman elçisi vasıtasıyla Türkiye’ye çağırdı. Fakat Osmanlılar Almanya’yı tehtit edince, Luter bir alman ve Hristiyan olarak Türkleri ‘şeytanın hizmetkarları’ ilan etti bütün Hristiyanları onları karşı savaşa çağırdı.
anıtkabir yapımı için açılan mimari yarışmaya dair..
Mimari yarışmaya katılma süresi 2 Mart 1942'de sona erdi. Jüri 12-20 Mart tarihleri arasında dokuz gün boyunca her gün toplandı; bu, sadece 50 civarında proje sunulduğu hesaba katıldığında nispeten uzun bir süreydi. Yarışmaya tam olarak kaç proje sunulduğu aslında belli değildir. Anıtkabir inşaatına nezaret eden kontrol şefi Sabiha Güreyman
1.000 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.