CUMHURİYET ve EDEBİYATIMIZ...
- "Cumhuriyet açıldığı zaman, tek başına Yahya Kemal dışında, şairler, romancılar ve yazarlar, devrimci; edebiyat, bir nevî devrim edebiyatıydı. Fakat, daha ilk adımda devrimle edebiyat birbirinden farkına varılmadan ayrılıyorlardı. Edebiyat, halka, devrim ise Batıya yönelmişti. Devrimin öncü yazarları gün gün edebiyattan siyasete geçiyorlardı. Devrim Batı tipi bir insanın peşindeydi. Edebiyatsa, kurtuluş savaşını verdiği bir hissiyatla, halka, Anadolu'ya ve Türk insanına doğru gidiyordu..."
Sayfa 41 - Devrimler ve Edebiyatımız, -Diriliş 1966-, Diriliş YayınlarıKitabı okudu
İçki ve Algı
Yapılan bir araştırma, ABD üniversite öğrencilerinin kişi başına içki harcamasının yıllık 446 dolar olduğunu gösteriyor. Öğrencilerin % 4'ü her gün içiyorlar. Diğer bir araştırma sonucu ise üniversite öğrencilerinin % 40'ının ayda on veya daha fazla sarhoşluk düzeyinde içtiğini gösteriyor (5 ve daha fazla bardak). Bu içki firmaları için
Sayfa 67-68
Reklam
"Her zaman düşünüyordum, Nâzım Hikmet gibi bir dahi Anadolu halk aşısı almasaydı, bu Nâzım Hikmet olur muydu, Türk dilini böylesine zenginleştirebilir miydi? Nâzım Hikmetten sonra da Anadolu insanları edebiyata girdiler. Romanlar, şiirler yazdılar. Bu dil şehirde yetişmiş şairleri, yazarları da etkiledi. Onların dili de zenginleşti..."
MAKTELLER
Türkçe makteller, halka hitap etmek, özellikle gece toplantılarında, Muharrem ayinlerinde okunmak amacıyla kaleme alındıklarından, üslup ve ifade tarzları daima daha sade ve daha anlaşılır olmuştur. Bu nevi kitaplar, yazarları farkında olsun olmasın birer propaganda eseri olup, özellikle Şiî düşüncesinin Anadolu'da daha kolay yerleşmesi ve yayılmasında büyük rol oynamıştır Özellikle tarikat mensupları tarafından kaleme alınan bu eserler, sayfalarında Ehl-i Beyt'e muhabbeti taşır ve onların acısına ağlamanın ne büyük sevap olduğunu anlatır. Bu nedenle özellikle kahramanlık hislerine çok bağlı olan Türkler arasında büyük ilgi gören makteller Türkler için birer destan sayılabilir.
Sayfa 217 - PANAMAKitabı okudu
ÖZGÜR ULUSAL DEVLET
Şimdi, imparatorluk dağılıp yıkılınca, ortada sadece Türk kalmıştı. Anadolu Türkü. O koca imparatorluğu kuran, sonra da dağılıp yok olmaması için savaşmış olan hep o; ama onun türlü halkları arasında en unutulup hor görülmüş olanı da gene o idi. Sadece kabalık simgesi olarak anılan Türkün, adını bile unutturmuştu Osmanlı tarihi ve yazarları. Ancak, imparatorluğun son kalıntısı da büyük çatırtılarla yıkılıp batarken, hatırlandı Türklüğümüz. Ama onu Anadolu'da değil, bir hayal ülkesi olan Turan'da arayarak.
Sayfa 172Kitabı okudu
3 MAYIS 1944'Ü HAZIRLAYAN ORTAM Yakın dönem Türk siyasi hayatının önemli sıra taşlarından biri de 3 Mayıs 1944'te cereyan eden olaylar ve akabinde sahnelenen Türkçülük Davası'dır. 3 Mayıs 1944'te Türkçülüğe karşı Haçlı Seferine girişilmiştir. İsmet İnönü'nün cumhurbaşkanlığı sırasında CHP, devletin bütün imkânlarını
Reklam
81 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.