Can ve mal kaybını had safhaya çıkaran "hard power/sert güç" eksenli müdahale biçimlerini yavaş yavaş terk eden Amerikan devleti, Barack Obama'nın iktida- ra geldiği 2008 yılından bu yana "soft power" denilen yumuşak darbe mühendisliğini devreye sokuyor. Bu yolla muhalefeti destekleyerek manipüle ettiği seçimler vasıtasıyla istediği yönetimi iktidara taşıyıp amaçlarını gerçekleştiriyor. "Arap Baharı" döneminde test edilmeye başlanan yumuşak darbe mühendisliği mekanizması ilk başarısını 2013'te Mısır'da daha sonra da Tunus ve Sudan'da gösterdi. Yumuşak darbe mühendisliğinin başarılı olamadığı Libya, Yemen, Suriye, Irak ve Afganistan gibi ülkeler ise işgal ya da iç savaş kaosuyla cezalandırıldı. Ancak bu ülkeler ne kadar ağır bedeller ödeseler de bir o kadarını da abdye odettiler.
(Obama iktidarı boyunca, 8 yılda Arap Baharı ayaklarıyla Tunus Libya, Mısır , Suriye domino taşları gibi devrilecekti, Tunus'ta yönetim değişecek, Kaddafi linç edilecek , Mısır'da darbe üstüne darbe olacak, Suriye'de iç savaş çıkarılacak, IŞİD icat edilecek, iki milyondan fazla müslüman ölecek, 10 milyondan fazla müslüman mülteci olacaktı. Tüm bunlar yaşanırken, bir yanda "Selamünaleyküm" dediği için müslüman zannedilen Obama olacak, bir yanda Davos Fatihimiz olacaktı. Ve, Obama'nın görev süresi bitince , van münüts de derhal sona erecek, Türkiye yeniden İsrail'lr "dost" olacaktı.)
Sayfa 109 - Sia
Reklam
272 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Dikkat spoiler içerir. Suriyeli olan ve yıllarca Yeni Şafak ile Akşam gazetelerinde köşe yazıları yazan yazarın, Arap Baharı özelinde genel bir Ortadoğu değerlendirmesi yaptığı güzel bir araştırma eseri. Hicaz Emiri Hüseyin'i soyundan gelenlerin yönettiği Ürdün, El-Cezire'yi kuran ve Muza isimli karısı ile paparazziye malzeme veren
Ortadoğu'da Kanlı Bahar
Ortadoğu'da Kanlı BaharHüsnü Mahalli · Destek Yayınları · 201291 okunma
Toplumlar da yeryüzüne benzerler. Toplumların da fay hatları vardır. Enerji birikir ve bir gün toplumsal bir patlama meydana gelir, bu da deprem etkisi yaratır. En yakın örnek hiç kuşkusuz hala artçıları devam eden Suriye'deki sosyal depremdir. Buazizi adlı bir gencin Tunus'ta kendini ateşe vermesiyle tetiklenen ve başlarda "Aгар baharı" adı verilen, irili ufaklı birçok Arap ülkesini sarsan sosyal deprem ve ardından yaşanan beşeri tsunami hala dinmiş değildir. Ege kıyılarına her gün cesetler vurur. Merkez üssü Tunus'tu ama en büyük ve en uzun yıkım Suriye'de yaşandı. Doğal olarak Suriye'nin bir komşusu olarak biz de sarsıldık.
Sayfa 68
382 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ramazan Yıldırım ve Mahmut Alrantisi editörlüğünde hazırlanan Arap Devrimleri, Değişim ve Süreklilik adlı kitap, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı tarafından basılıştır. Türk ve Ortadoğulu araştırmacıların makalelerinden oluşan kitap, 2010 yılında başlayan Arap Baharı eylemlerinin 10’uncu yıl dönümü sebebiyle hazırlanmıştır.
Arap Devrimleri Değişim ve Süreklilik
Arap Devrimleri Değişim ve SüreklilikRamazan Yıldırım · SETA · 20214 okunma
Tunus'ta diktatör Zeynel Abidin Bin Ali'nin yönetimi esnasında devlet okullarında ve resmi kurumlarda kadınlar örtünme yasağına tabiydi. Nahda Hareketi Partisi'nden olan Fatma el-Esvad bana hukuk okuduğu dönem boyunca bere taktığını ve böylelikle hâlâ tesettüre riayet ettiğini ama aynı zamanda üniversiteye de gidebildiğini anlattı.
Sayfa 85 - Epsilon YayınlarıKitabı okudu
Reklam
62 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.