Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Ölüm döşeğinde, "Arap ceziresinde iki din bir arada olmayacak" diyerek İslam dünyasına hoşgörüsüzlük duygusunu miras bırakmıştır. Onun bu vasiyetini yerine getirmek için 1400 yıl boyunca İslam devletlerinin amacı "cihat" olmuştur. "Müşrik" bildikleri halkları kılıçla Müslüman yapmışlardır; örneğin Orta Asya'daki yüz binlerce Türkün kafaları kesilmiştir. Kitaplılardan (yani Yahudilerden ve Hıristiyanlardan) İslama girmeyenleri "cizye" (yani "kafa parası") vermeye zorlayıp ikinci sınıf insan durumunda tutmuşlardır. Şimdi durum buyken, İslam şeriatının hoşgörü dini olduğunu ya da başka dinlere saygılı olduğunu ya da zorlamaya başvurmadığını söylemek mümkün olur mu? Pek muhtemeldir ki, bu soruya karşı İslamcılar, hoşgörü kılığındaki bazı buyrukları öne süreceklerdir ki bunlar arasında, "Ey Muhammed! Sen öğüt ver. Esasen sen sadece öğüt vericisindir. Sen onlara zor kullanacak değilsin" (Gaşiye Suresi, ayet 21-22) ya da "Benim dinim bana, senin dinin sana...." ya da "Dinde zorlama olmaz" (Bakara Suresi, ayet 256) gibi örnekler bulunmakta. Hemen belirteyim ki, bu tür buyrukların hoşgörüyle ilgisi yoktur.Bunlar, Muhammed'in henüz güçlü bulunmadığı dönemde (örneğin Mekke döneminde) ortaya koyduğu şeylerdir. Medine'ye geçip de güçlenmeye başlayınca ölüm ve dehşet saçan bir siyaset izlemiştir.
Sayfa 321Kitabı okudu
Kur'an'ın Bakara Suresi'nin 256. ayetinde "Dinde zorlamak yoktur" şeklinde bir hüküm var." Şeriatçılar bunu "din ve vicdan özgürlüğünün temel taşı" olarak göstermeye çalışırlar. Oysa yalandır, çünkü bu ayetin "din ve vicdan özgürlüğü" ya da "hoşgörü" kavramı ile hiç ilgisi yoktur. Şu nedenle ki, bir kere Muhammed, İslamdan gayrı bir dinin varlığını kabul etmediği gibi, güçlendiği dönemde insanları İslama sokmak ve İslamda tutmak için zor kullanarak, daha doğrusu kılıçla iş görmüştür. Taraftarlarını bu işe hazırlamak üzere Kur'an'a: "...Yalnız Allah'ın dini ortada kalana kadar onlarla savaşın." (Bakara Suresi, ayet 193) "...(Ey Muhammed!) De ki 'Güçlü, kuvvetli bir millete karşı, onlar Müslüman olana kadar savaşmaya çağırılacaksınız'..." (Fetih Suresi, ayet 16) şeklinde nice hükümler koymuştur. Burada geçen "Güçlü, kuvvetli bir millet" deyimi, bazı yorumculara göre İranlıları ve bazılarına göre de Yemen'de yerleşik Benu Hanife kavmini kapsar.
Sayfa 283Kitabı okudu
Reklam
- BAKARA SURESİ -
DİNDE ZORLAMA YOKTUR. DOĞRU YOL, EĞRİ YOLDAN TAMAMEN AYRILIP AÇIKÇA ORTAYA KONMUŞTUR. ARTIK HER KİM, TAĞUTLARI İNKAR EDER, VE ALLAH'A İNANIRSA, KOPMAK BİLMEYEN SAPASAĞLAM BİR KULPA TUTUNMUŞ OLUR. ALLAH, İŞİTENDİR, BİLENDİR. (256. Ayet)
"Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğruluk, sapıklıktan ayırdedilmiştir." Bakara Suresi 256. Ayet
Sayfa 43 - Temel NeşriyatKitabı okuyor
Dinde zorlama yoktur ayeti
İslam, hiçbir din"i "din" olarak tanımaz. Kur'an'ın "Tanrı"sı; "Tanrı'nın dininden başka bir din mi istiyorlar? (Yani hiç olur mu?)" diye sorar" (A.1-i İmran Suresi, 83. ayet). Sonra, "kim İslamdan başka bir din isterse, onunki kabul edilmeyecektir hiçbir zaman" der. Ve yine şöyle açıklamada bulunur: "Tanrı katında din, kuşkusuz, yalnızca İslamdır." Güçleninceye dek şöyle demiştir: "Senin dinin sana, benim dinim bana." (Kafirı1n Suresi, 6. ayet.) "Dinde zorlama yoktur. .. " (Bakara Suresi, 256. ayet.) Güçlendikten sonraysa, inanmazlar gösterilerek Müslümanlara şu buyruk verilmiştir: " ... Onları nerede bulursanız orada öldürün!" (Bkz. Bakara Suresi, 191. ayet; Nisa Suresi, 89 ve 91. ayetler; Tevbe Suresi, 5. ayet.)
Kim tâğûtu¹ reddedip, Allah'a inanırsa, kuşkusuz ki kopması mümkün olmayan en sağlam kulpa tutunmuş olur. Allah, Her Şeyi İşiten ve Her Şeyi Bilen'dir. Bakara suresi 256. Ayet
Reklam
Nisa Suresi 80. Ayet
80. Resûlullah'a itaat eden Allah'a itaat etmiş olur, yüz çevirenlere gelince seni onlara bekçi olarak göndermedik. [Allah Resulünün işi, görev ve yetkisi vahyi tebliğ etmekten ibaret değildir. Onun ümmete örnek olmak, vahyi açıklamak, gerekli görülen yerlerde boşlukları doldurmak ve yeni oluşan İslâm toplumuna (ümmet) liderlik etmek gibi vazife ve salâhiyetleri vardır. "Dinde zorlama yoktur" kuralının (Bakara 2/256) bir başka delilini teşkil eden “Seni onlara bekçi göndermedik" mealindeki cümle, din ve vicdan hürriyeti konusunda önemli bir dayanaktır. Müslüman olduğu halde aleni olarak dinin emirlerine itaat etmeyen, yasakları çiğneyen kimselere uygulanan yaptırımlar, onları baskı altında ibadete sevk etme, zorla dindar kılma amacına yönelik olmayıp, kamu düzenini, asayişi ve genel ahlâkı korumak içindir.]
( Eleştirel bir Bakış )
_Dinde zorlama yoktur. (Bakara 256) _Ama, kim İslamdan çıkıp başka bir dîn'e yönelirse sapkındır ve af yoktur. (İmran 90) _Çünkü, tek gerçek din islamdır. (İmran19) _İslam dışı tüm inançlar batıl ve sapkınlıktır.(Hadis) _İslam hakim gelene kadar kafirlerle savaşın.(Enfal39) _Kâfirler istemeseler de Allah nurunu tamamlayacaktır. (Saff 8)
Fakat mü'minin kalbinde hak ile batıl asla uzlaşmaz. Bakara suresi,256-cı ayet tefsiri
Sayfa 41 - Server yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Allah, hakkıyla içtendir, hakkıyla bilendir. (Bakara Suresi, 256. ayet)
Ezberciler kendiliklerinden bir şeyler söyleyemez mi? Kur'an 'daki "Şeytan ayetleri" denilen ayetleri, aynı konuda kimi olumlu, kimi olumsuz, çelişkili birçok ayeti bu kimseler yaz­dırmış olabilir diye düşünmeden edemiyor insan. Bu çelişkili ayetlerin bir kısmı: Dinde zorlama yoktur (Bakara Suresi, ayet 256). Buna karşılık; Müşrikleri (puta tapanları) bulduğunuz yerde öldürün! (Tevbe Suresi, ayet5). Allah kimi doğru yola koymak isterse, onun kalbini açar. Ki­mi de saptırmak isterse, kalbini dar ve sıkıntılı kılar (En'am Suresi, ayet 125). Buna karşılık; Allah kimi hidayete erdirirse, doğru yolu bu­lan odur. Kimi de şaşırtırsa, işte asıl ziyana uğrayan onlardır (A'raf Suresi, ayet 178). Allah dileseydi bütün insanları doğru yola sevk ederdi (Ra'ad Suresi, ayet 3 1 ). Buna karşılık; Puta tapanlardan yüz çevir, Allah isteseydi pu­ta tapmazlardı (En'am Suresi, ayet 106-107).
Sayfa 18 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
56 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.