Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
224 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Ya Evde Yoksam; . . Beyin hücrelerinin zamanla ölümüne bağlı olarak hafıza kaybı, bunama (demans)  Alzheimer hastalığı olarak adlandırılır. Başlangıç evresinde yalnızca basit unutkanlıklarla kendini belli eden hastalık, zaman geçtikçe hastanın yakın geçmişte yaşadığı olayları unutmasına ve aile fertleri ile yakın çevresini tanıyamamasına kadar ilerleyebilir. Sanırım en zor kısımda bu. Sevdiğiniz yanınızda olduğu halde bir o kadar uzakta... sizin yüzünüze herdaim baka baka sizi unutması... . . Çocukluğunda yeterince anne sevgisi görmeyen Sevgi, annesiyle rolleri değişip annesine anne olmaktadır. Bir yandanda geçmişini sorgulayıp kardeşlerinin vefasızlıklarına katlanmaktadır. Sevgi ile Nebiş'in yaşamı anlatılırken bir taraftan da biz okurlara alzheimer hastalığının nedenleri, özellikleri ve hastalara nasıl yaklaşılması onlarla nasıl ilgilenmesi gerektiği anlatılıyor . . İçim kan ağlayarak okudum, bu kadar zor bir süreç olduğunu tahmin bile edemezdim. Yazarımız konuyu trajikomik olarak ele alsada gülerken yüreğinizde bir burukluk hissediyorsunuz ve düşünmeden edemiyorsunuz. Giderek yaygınlaşan Alzheimer hastalığı hakkında bilinçlenmek ve bakış açımızı değiştirmek için okunacak çok anlamlı bir kitap . . Alzheimer okulu gibi sosyal sorumluluk projelerinede imza atmış işinin ehli bir doktorun kaleminden öğretici bir kitap okuduğum ve elzem bilgiler edindiğim için mutluyum, kesinlikle tavsiye ederim @dr_sevda_sarikaya
Hayykitap
Hayykitap
Hayykitap
Hayykitap
@hayykitapedebiyat
Ya Evde Yoksam
Ya Evde YoksamSevda Sarıkaya · Hayykitap · 2017236 okunma
Insanin kendi kafası içindekilerini çıkarırken ne çok mutlu olabiliyor. Kendinle basbasa kalmanin verdiği o dayanılmaz agirlik ne itici ve rahatsızlık verici. Kendi kendimizle kalmaktan gelen huzursuzluk. Beyin nakli ne zaman gerceklesir, hafıza silme nasıl mümkün olabilir?? Delirmenin bir yolu var mıdır?
Reklam
96 syf.
10/10 puan verdi
·
20 saatte okudu
Anadolu’da seyahat ederken bir anda Mars fotoğraflarında gördüğümüz kızıl toprak ve kayalardan oluşmuş bir yeryüzü deseniyle karşılaşıveririz. Bu şaşırtıcı manzara bizi yolumuzdan alıkoyar. Hemen bu nadir güzelliği fotoğraflamaya koyuluruz. Dikkatimiz manzaraya kayınca görürüz ki değişen sahneler ve içindeki oyuncular bize bir şeyler söylüyorlar. Çeşitli renk ve desendeki bitki örtüsü, ağaçlar, dereler, evler, kayalar her biri ayrı bir hikâye anlatıyor. Türkiye’den bilimcilerin de yer aldığı OPERA deney ekibinin bilim tarihine geçecek buluşunu anlatan “Bukalemun Parçacık Nötrino” başlıklı yazı, bizi en küçüklerin dünyasına götürecek. “Kuantum Penceresinden Biyoloji” başlıklı yazımız, temel bilimler arasındaki etkileşimlerden yola çıkarak biyolojik ölçekte gerçekleşen kuantum etkilerini ele alıyor. Çocuk nörolojisi konusunda çalışan ve aynı zamanda müzikle de uğraşan yazarımız Bahri Karaçay “Müzik ve Beyin” başlıklı yazısında müziğin hafıza, öğrenme ve beyin üzerindeki etkilerini ele alıyor. “Küresel Soğutma” başlıklı yazıda, küresel ısınmaya karşı öne sürülen çözüm önerilerinden örnekler sunuluyor. Yeni yeni kullanmaya başladığımız temassız kredi kartları, bozuk parayı hayatımızdan çıkarmaya aday. “Temassız Kredi Kartları Güvenli mi?” başlıklı yazıda bu yeni teknoloji etrafındaki tartışmalara dikkat çekiliyor.
Bilim ve Teknik Sayı: 512
Bilim ve Teknik Sayı: 512Bilim ve Teknik Dergisi · Tübitak Yayınları · 201011 okunma
Sanat; gençliğe terbiye, ihtiyarlığa teselli, fakirliğe zenginlik, zenginliğe süs verir.
Sayfa 132
Bu kitapta sağ lob ve sol lob özellikleri çok güzel verilmiş hangi yiyeceklerin beyne faydalı oldukları vitaminler ve onların hangi yiyeceklerde bulundukları hakkında bilgiler ve her bölüm sonunda o bölüme dayalı kalp ve beyin ile ilgili karikatürler var bence çok bilgilendirici bir kitap ben beğenerek okudum tavsiye ediyorum.
·
Puan vermedi
Zihinsel Şifa, sağlığımızı derinden etikeleyen beynimizi ve zihnimizi dengeli yönetme sanatıdır. Hastalıklar, ya genetikten ya olumsuz alışkanlıklardan veya zihin dengesiz çalışmasından doğar.Unutkan, dalgın, yorgun, sinirli, duygusal, isteksiz,uyumsuz, neşesiz hâle kapılıp gitmemiz beyin ve zihin sistemimizin bozulduğunu gösterir. Stresi, yemeğe
Zihinsel Şifa
Zihinsel ŞifaMuhammed Bozdağ · Yediveren Yayınları · 2014284 okunma
Reklam
BEYİN DALGALARI YAŞA GÖRE DEĞİŞİYOR Rotman Araştırma Enstitüsü’nde gerçek￾leştirilen çalışmada genç ve yaşlı insanların beyin dalgaları incelendi ve iki grubun beyin dalgalarının birbirinden farklı dalga örüntü- süne sahip olduğu görüldü. Bulgular, beynin öğrenme ve hafızayla ilişkili birimi hipokampus başta olmak üzere hafızayla ilişkili ana birimlerin ritmik aktivitesinde yaşlanmayla beraber büyük değişimler oluştuğunu gösterdi. Yavaş yayı- lan beyin dalgalarının güçlü bir hafıza, hızlı yayılanlarınsa dikkat seviyesinin yüksek olduğunu gösterdiği biliniyor. Araştırmada, gençlerin beyninde hafızayla ilgili süreçler￾de teta dalgalarının (yavaş), yaşlılardaysa daha çok alfa dalgalarının (daha hızlı) görüldüğü raporlandı.
Beyin, hayatlarımızdaki hikayelerin derlenip depolandığı bir kütüphanedir. Gerçekten de güzel bir metafor. Ancak ne yazık ki hatalı ve yanıltıcı. Hafıza bir depo değil, geçmişe bakıp kendimize anlattığımız bir hikayedir. Bu anlamda hafıza, hikaye anlatırken kullanılan unsurlardan oluşur: Abart ve yalan, karmaşa ve zorunluluklar, açığa vurma ve saklama...
Beyin aynı zamanda tarihi bir organdır. Bizim kişisel tarihimizi barındırır. Hayat deneyimlerimiz, bazen bilinçli bir şekilde farkında olduğumuz, çoğunlukla da farkında olmadığımız süreçlerle davranışlarımıza rehberlik eden hafıza kalıplarımızın kataloğunu oluşturarak bizim kim olduğumuzu şekillendirir.
1.000 öğeden 761 ile 770 arasındakiler gösteriliyor.