Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bizlere dünden bugüne devamlı öğrebme metodu anlatıp duruyorlar, yeni bir metit buldum, buna yaparsan daha hızlı öğrenirsin.. Gibi gibi Oysaki öğrenme metodu herkesin 9yaşina kadar geliştirdiği ve alıştığı yöntem ne ise odur yeni bir yönteme geçmenize giç gerek yoktur, cünkü Aslolan öğrenme metodu değildir. Öğrendiğinizi hafizanizdan istediğniz bir anda geri çağırabilmektir. Hafıza dediğmiz yapı gördüğü, duyduğu hiç bir şeyi unutmayan büyük bir kütüphane olarak düşünebilirsiniz. Peki istediğmiz anda bu kütüphaneden lazim olani neden çağiramiyoruz? Yani hatirlayamiyoruz. Bunun en önemli sebeplerinden birisi yaşantılarinizdir. Hayatinizin merkezinde hızlı yaşamak, çabuk para kazanmak ve kendi keyifleriniz geliyorsa, siz o büyük kütüphane içerisinde kendi küçücük kütüphanenizi kurmuş ve size bu yaşantı için ne gerekiyorsa sadece bununla ilgilenmekte olduğnuz için,Kurduğnuz kütüphanenin dışında öğrendiklerinizi beyin bu hayat amacimiz için gereksiz deyip arkalara atmaktadir.
Fiziksel egzersizin beyin gelişimine katkısı
Fiziksel egzersiz, genlerinizi değiştirmenin en etkili yollarından biridir. Basitçe açıklamak gerekirse, egzersiz yaptığınız zaman genlerinize de egzersiz yaptırmış olursunuz. Aerobik egzersiz sadece yaşam süresiyle ilgili genleri aktif hale getirmekle kalmayarak beynin “büyüme hormonu” olan BDNF genini de etkiler. Daha açık bir şekilde ifade edecek olursam, aerobik egzersiz yapmak BDNF üretimini artırır, yaşlılarda görülen hafıza çöküşünü önler ve beynin hafıza merkezindeki yeni beyin hücrelerinin üretimini tetikler.
Reklam
“Eğer beyninizi kolesterolden mahrum bırakırsanız nörotransmiterlerin salınımını tetikleyen mekanizmayı da doğrudan etkilemiş olursunuz. Nörotransmiterler verilerin işlenmesini ve hafıza fonksiyonlarını, yani ne kadar zeki olduğunuzu ve hafızanızın ne kadar kuvvetli olduğunu belirler. Kolesterolü ilaç yardımıyla düşürmek, karaciğerdeki kolesterol sentezi mekanizmasına saldırmaktır. Bu ilaçlar beyne de ulaşır ve burada da kolesterol sentezlenmesini azaltarak beyni ihtiyaç duyduğu kolesterolden yoksun bırakır. Çalışmamız, kolesterolle nörotransmiter salgılanmasının doğrudan ilişkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca hücrelerde olup bitenlerin moleküler mekaniğini tam olarak biliyoruz. Kolesterol, proteinlerin şeklini değiştirerek düşünmeyi ve hatırlamayı desteklemektedir.” Yeonkyun Shin
Prof Dr. Sinan Canan bir konferansında, hafıza türle­rinden biri olan duygusal hafızadan bahsederken şunları ifade etmişti: "En kuvvetli hafıza duygusal hafızadır . Bir şeyi severek veya ondan nefret ederek veya ona öfkelenerek kaydettiğimizde en kalıcı kaydetme işlemini yapmış oluruz. Dünyada aslında birçok şeyi duygularla kaydediyoruz. Hiç fark etmesek de davranışlarımızı büyük oranda yönlendiren duygusal hafızadır: Beyin hak­kında tek bir cümle söylemem gerekirse, ben şu cümleyi söylerim: Beynin öğrenmesi duygusal bağ kurmasına bağlıdır . Duygusal olarak bağlanamadığımız bir şeyi öğrenemeyiz. Homo Sapiens olarak insanın özelliği budur . Duygular bir yan ürün değildir . Duygular beynin çalışmasının ana temelidir . Duygulara hitap edemezseniz, hafızada her şey bir süre kalır ve sonra uçar . "
Sayfa 312Kitabı okudu
Süheyl Bey’in çok sevilen , sosyal medya vasıtasıyla bugünlere dek taşınan “Herkesin bir mesleği olmalı , bir de meşgalesi .
Kas Hafızası
Kas hafızası, fiziksel aktiviteler sonucu kaslarda gerçekleşen bir hafıza türüdür. Aslında kasların hafızası yok. Ama fiziksel aktiviteler sonucunda kas ve beyin kondisyonu geliştiği için bir anlamda kas hafızası denilen bir hafıza türü oluşur. Yani geçmişte fiziksel olarak düzenli yapılan ve belli bir alışkanlık haline getirilen aktiviteleri beyin bir şekilde hafızasına alır. Kas hafızası; fiziksel aktivitelere(antrenman vb. gibi) belli bir süre ara verdikten sonra, aktiviteye tekrar başlandığında, kısa bir süre içinde bir önceki seviyeye ulaşmasını sağlar.
Reklam
Beynin, ön lobların orta kısmı boyunca uzunlamasına uzanan bir parçası olan singulat (sing-u-lat olarak telaffuz edilir), beynin "vites değiştirici" olarak adlandırdığım kısmıdır. Dikkatinizi düşünceden düşünceye ve davranışlar arasında kaydırmanıza olanak tanır. Beynin bu kısmı aşırı aktif olduğunda insanlar belirli düşünce veya davranış döngülerine takılıp kalmakta sorun yaşarlar. İşlevini anlamak, tekrarlayan endişelerle başa çıkmanıza yardımcı olacaktır. Bu kitabı okuduktan sonra kendinizde veya başkalarında endişe, katılık ve "aşırı odaklanma" davranışıyla başa çıkmak daha kolay olacaktır.
Biz yetişkinler ve ergenler ...
Frontal korteks, ergenlik döneminde en geç olgunlaşan bölgelerden biridir. O nedenle 10 ile 18 yaşları arasında ileriye yönelik bellek yeteneğiyle ilgili beyin bölgeleri pek de kullanışlı sayılmaz. Bu yeteneğin gelişimi âdeta 20 yaşından itibaren başlar. Bu sebeple ergen bir bireye görev, sorumluluk verildiğinde bunu unutmasının altında, bu fizyolojik gerçek yatar. Biz yetişkinler ise ergen olan bireyin sorumsuz olduğunu düşünürüz. Halbuki asıl sorun , ergen beyindeki hafıza merkezlerinden kaynaklanır. O nedenle bir ergene ileriye yönelik bir görev verildiğinde, bunun sıklıkla hatırlatılması çok mühimdir.
Beyin aynı zamanda tarihi bir organdır. Bizim kişisel tarihimizi barındırır. Hayat deneyimlerimiz, bazen bilinçli bir şekilde farkında olduğumuz, çoğunlukla da farkında olmadığımız süreçlerle davranışlarımıza rehberlik eden hafıza kalıplarımızın kataloğunu oluşturarak bizim kim olduğumuzu şekillendirir.
DEMANS (BUNAMA)
DEMANS (BUNAMA) terimi, belirleyici, özellikleri hafıza bozukluğu, zayıflayan mahakeme ve kişilik değişimi olan bir grup beyin rahatsızlığı ifade eder.
Kaknüs PsikolojiKitabı okudu
Reklam
Ne güzel olurdu :)
Bir kitabı, içerisindeki bilgileri yazarıyla müzakere edecekmiş gibi okuyun...
Çocuklar beynin iki yarısını beraber kullandıkları halde, onlara hayal gücüyle hafıza gibi sağ beyin fonksiyonları ile ilgili eğitimden çok, mantık ve ezbere dayalı eğitim verilmesi sonucunda bu yetenekleri büyük ölçüde yok olmaktadır.
Dialog
Dialog Nasıl net gözlem yapa biliriz? Olanları bir birinden nasıl ayıra biliriz? Doğru,yanlış nasıl kolay anlarız? Nasıl nura ulaşıb yalnışdan arınırız? Derler insan çözülmez kutu bağlı. Açılmaz bu kutunun hiç bir zaman sırları.
Göz ile beyin arasındaki sinir yolları bildiğinizden daha güçlüdür. İşitme duyu organı olan kulağınız ile beyin arasındaki sinir hatları, göz ile beyin arasındaki sinir hatlarından 20-25 kat daha zayıftır. Bu sebeple görsel kayıtlar ve zihinsel imgeleme daha kalıcı izler bırakır.
Sayfa 213 - Olympia YayınlarıKitabı okudu
Öncelikle beyni resetlemek için uyuyoruz. Öğrenme, hafıza, doğru karar alma, doğru seçim yapma kapasitemizi ertesi gün yükseltebilmek için uyuyoruz. Psikolojik sağlığımız için uyuyoruz. Uyku beynimizdeki duygusal beyin yolaklarını kalibre eder. Ertesi gün sosyal hayatımızda ve hislerimizde doğru rotayı daha kolay buluruz. Daha temiz bir beyin için uyuyoruz. Beynin lenfatik sistemi beyindeki metabolizma artıklarını gece boyunca detoks eder. Uyku bağışıklık sistemini güçlendirir. Tümörlerle savaşmayı, enfeksiyona direnmeyi artırır. Uyku; şeker, insülin, leptin metabolizmasını dengeler. Kiloyu kontrol eder. Uykusuzluk ise kilo aldırır.
1.153 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.