Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çağdaş Diker

Çağdaş Diker
@cagdasdiker
Özgürlük, farklılık, hoşgörü...
Mühendis - Sosyolog
Yüksek Lisans
Kocaeli
21 Eylül 1976
35 okur puanı
Nisan 2019 tarihinde katıldı
Dayanışma, Adalet, Özgürlük, Sadakat, Otorite, ve Kutsallık. Eğer sizin için ilk üç ahlaki değer önemli ise, yani zayıflarla dayanışmaya, adalet ve eşitliğe, insanların özgürlüğüne önem veriyorsanız sol ideolojilere daha yakınsınız demektir. Eğer sizin için devlete sadakat, dirlik düzenlik(otorite) ve kutsal değerlere saygı önemli ise sağ ideolojilere daha yakınsınız demektir.
Sayfa 141Kitabı okudu
Reklam
Tabii bu süreçte olan, “Obama gaf yaptı oyu düşüyor!”, “Romney ilk tartışmayı kazandı oyu yükseliyor!” türü yorumlar yapan siyaset gözlemcilerine oldu zira Silver onların da bir analizini yapmıştı: Televizyona sıkça çıkan yorumcuların söylediklerinin doğru olma olasılığı yüzde 50’ nin altındaydı. Bunları dinlemek yerine parayı havaya atın sözü nedeniyle medyanın ağır topları üzerine geldiğinde seçim sandığı açılmıştı. Silver 2012 seçimini de neredeyse virgülüne kadar doğru tahmin etmişti.
Sayfa 135Kitabı okudu
Britanya da devrimciler Kral James’ i tahttan indirip yerine William’ ı getirdiler, kralın yetkilerini kırptılar, parlamentonunkini arttırdılar, böylece ekonomik gelişmeye daha elverişli kurumların ortaya çıkmasına destek verdiler. Çağdaş Britanya’ nın zenginleşmesine, özellikle o şanlı devrim sonucu ortaya çıkan kurumlar yol açmıştır anlamına mı gelir bu? Zambiya ise 1688’ de çok açık nedenlerden dolayı şanlı bir devrim yaşayamazdı çünkü tahtından indirilecek bir kralı, yetkileri arttırılacak bir parlamentosu yoktu.
Sayfa 553Kitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Çin’ in bağlantılılığı daha sonra bir sakıncaya dönüştü, çünkü bir diktatörün aldığı bir karar yenilikleri engelleyebiliyordu ve pek çok kez engelledi de. Bunun tam tersine Avrupa’ nın coğrafi yapısı birbiriyle yarışan ve birer yenilik merkezi haline gelen onlarca ya da yüzlerce küçük bağımsız devletçiğin ortaya çıkmasına yol açmıştı. Avrupa’ daki coğrafi engeller siyasal birleşmeyi önlemeye yetecek nitelikteydi ama teknolojinin ve düşüncelerin yayılmasını durduracak nitelikte değildi. Çin’ deki gibi Avrupa’ da bütün yeniliklerin musluğunu kapatacak tek bir despot olmadı.
Sayfa 527Kitabı okudu
Araplar ile Yahudiler gibi, Koreliler ile Japonlar da aralarında kan bağı olan ama buna karşılık geleneksel bir düşmanlığa kilitlenip kalmış halklardır.
Sayfa 511Kitabı okudu
Reklam
Böylece Amerika kıtalarını istila eden Avrupalıları üstün duruma getiren iç grup neden saptamış olduk: Avrasya insan varlığının çok daha eskiye dayanması; evcilleştirmeye elverişli mevcut yabani bitkiler, özellikle hayvanlar Avrasya’ da daha fazla bulunduğu için yiyecek üretiminin de daha etkili olması; kıta içi yayılmaları güçleştirici coğrafi ve çevresel engellerin o kadar korkunç olmaması.
Sayfa 442Kitabı okudu
Hırsızkratların halkın desteğini kazanmalarının son çaresi hırsızkrasiyi haklı çıkaracak bir ideoloji ya da din inşa etmeleridir. Obaların ve kabilelerin zaten kör inançları vardı, çağdaş kurumsal dinlerin de var.
Sayfa 329Kitabı okudu
Dahi bir mucit belli bir zamanda, belli bir yerde doğmamış olsaydı acaba dünya tarihinin seyri önemli derecede farklı olur muydu sorusu. Yanıt açık: Hiç böyle bir mucit olmadı. Mucit olarak bilinen bütün ünlü kişilerin yetenekli öncülleri ve ardılları vardı, onlar getirdikleri yenilikleri toplum onların ürününü kullanabilecek hale geldiği zaman getirdiler.
Sayfa 288Kitabı okudu
Bereketli Hilal ile Yeni Gine ve Amerika Birleşik Devletleri’ nin doğusu arasındaki farkların insanların kendilerinden, yeteneklerinin sınırlılığından kaynaklanmadığını, doğrudan doğruya evcilleştirmeye uygun mevcut yabani hayvan ve bitki türü takımlarının farklılığından kaynaklandığı görülmektedir.
Sayfa 177Kitabı okudu
Yeni Ginelilerin yaşlısı genci düzenli olarak fare, örümcek, kurbağa ile başka küçük hayvanları yerler, büyük evcil hayvanlara ya da büyük yabani av hayvanlarına sahip olan başka yerlerdeki insanlarsa o küçük hayvanları yeme zahmetine girmezler. Yeni Gine’nin yüksek bölgelerinde yaşayan geleneksel toplumlar arasında yamyamlığın yaygın olmasının en belirgin nedeni belki de bu protein kıtlığıydı.
Sayfa 171Kitabı okudu
Reklam
Buğday ve arpanın dolaysız değerleriyle yabani rayananın(mısırın olası atası) yarattığı güçlükler arasındaki karşıtlık Yeni Dünya insan topluluklarıyla Avrasya insan topluluklarının gelişimi arasındaki farklılıkların önemli bir nedeni olabilir.
Sayfa 157Kitabı okudu
Tarih farklı halklar için farklı yönde gelişti ama bu, çevresel farklardan dolayı böyle oldu, o halkların biyolojik farklılıklarından dolayı değil.
Şüphe yok ki eğer bu dağ olmasaydı yol daha rahat ve daha kısa olurdu fakat o bir kere karşımıza dikilmiş bulunuyor ve onu aşmak gerekiyor.
Atalarımızın doğayla uyum içinde yaşadığını iddia eden doğaseverlere inanmayın. Sanayi Devrimi’ nden çok önce, Homo Sapiens en çok bitki ve hayvan çeşidini ortadan kaldıran tür olma rekorunu elinde tutuyordu. Biyoloji tarihindeki en ölümcül tür olmak gibi şaibeli bir özelliğimiz var.
Sayfa 85
Varoluşçuluğun çeşitli biçimlerini tanımlayan ana fikir budur: Var olabilecek tek gerçek anlam, kendi kendimize yarattığımız anlamdır.