Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Atatürk o sırda Trablusgarb Cephesi'ndedir ve memlketini aybetmiştir. Derne'den İstanbul'a gelince gözleri yaşla dolu olduğu halde Selanikli bazı asker arkadaşlarına, "Selanik'i, o güzel yurdumuzu düşmana nasıl teslim ettiniz de buraya geldiniz?" diye sitem etmiştir.
Balkan Savaşları bizim tarihimizin en acı sayfalarındandır. Orada imparatorluk hazin ve hatta utanç verici bir geri çekiliş yaşamış ve esasında bir vatan yitirmiştir. Mesela Atatürk, memleketini kaybetmiştir. Bu sırada Trablusgarp Cephesi'nde idi ve Derne'den İstanbul'a gelince gözleri yaşlı Selanikli bazı asker arkadaşlarına, "Selanik'i, o güzel yurdumuzu düşmana nasıl teslim ettiniz de buraya geldiniz? " diye sitem etmiştir.
Reklam
ATATÜRK’ün Trablusgarb Harbinde...
nasıl yıldız gibi parla­dığını belirliyen bir başka olayı da rahmetli Celâl Bayar’dan dinlemişimdir: Bayar 1956’da Türkiye Cumhurbaşkanı olarak Libya’yı ziyâret etti. Şeyh Sünnîsiyi Millî Mücadele yıllarından tanıyordu. Şeyh Sünnusî demiş ki: "-Kendisini DERNE Cephesi Kumandanı iken bir çadırın içindeki karargâhında ziyâret etmiştim. Bu yeri tesbit ettirdim. Burada bir Darülfünün (Üniversite) yaptırmak istiyorum. İsmi de GAZİ olacak. Çünkü bu yaşadığımız asırda GAZİ denilin­ ce hatıra gelebilecek ilk isim Gazi Mustafa Kemal’indir. Çanakkaledeki gazasıyla dünyanın kaderini değiştirdi, Millî Mücadeledeki gazasıyla da dünya yüzünde son Türk devleti­ni kurdu. Ben ikisine de şâhid oldum." Görüyorsunuz O’nun 1907 Misak-ı Milli’si ile 1911 Trablusgarb’ın düşman istilâsına uğraması karşısındaki tutumu arasında hiç bir çelişki yoktur ve yine görüyorsunuz ki, içinde bulunduğu her vatan vazifesinde, ardından gidilmeye değer aydınlık yollar mirası bırakmıştır.
Sayfa 30 - Kazancı KitapKitabı okudu
1912-1913 yılları arasında cereyan eden Balkan Savaşları tarihimizin en acı sayfalarındandır. Orada imparatorluk hazin ve hatta utanç verici bir ricat yaşamış ve esasında bir vatan yitirilmiştir. Atatürk o sırada Trablusgarb Cephesi'ndedir ve memleketini kaybetmiştir. Derne'den lstanbul'a gelince gözleri yaşla dolu olduğu halde Selanikli bazı asker arkadaşlarına, "Selanik'i, o güzel yurdumuzu düşmana nasıl teslim ettiniz de buraya geldiniz?" diye sitem etmiştir. Hatta Atatürk'ün kitapları arasındaki notlarında, Balkanlar ve bazı yerler için, "tekrar bize dönecektir" mealinde yazılar vardır. Öte yandan Kuzey Yunanistan, Batı Trakya, Güney Bulgaristan ve Makedonya Türklüğün hazmedemeyeceği kayıplardı ve imparatorluk toprakları değil Rumeli'deki ana vatan şeklinde görülüyorlardı. Buna mukabil hiçbir şekilde bir hatıra yaratamadılar. Dolayısıyla yeni nesil maalesef Balkanlar'ı tanımıyor ve oradan göç edenlerin torunları bile bilmiyor. Bu durumu, "geçmişe mazi" diye tanımlamanın ötesinde, tarih örgüsüne ve şuuruna karşı mutlak bir kayıtsızlık ve bilgisizlik olarak nitelemek gerekir.
Sayfa 62 - Kronik Kitap
Balkan Savaşı | Selanik, o güzel yurdumuz...
" Balkan Savaşları bizim tarihimizin en acı sayfalarındandır. Orada imparatorluk hazin ve utanç verici bir geri çekiliş yaşamış ve esasında bir vatan yitirmiştir. Mesela Atatürk, memleketini kaybetmiştir. O sırada Trablusgarb Cephesi'nde idi ve Derne'den İstanbul'a gelince gözleri yaşlı Selanikli bazı asker arkadaşlarına, "Selanik'i, o güzel yurdumuzu düşmana nasıl teslim ettiniz de buraya geldiniz?" diye sitem etmiştir. Trakya Cephesi'nde göreve başlamıştı ve Tahsin Paşa'nın Selanik'i kolayca teslim etmesini affetmediğini açıklamıştır. "
Sayfa 91 - Kronik KitapKitabı okudu
1912-1913 yılları arasında cereyan eden Balkan Savaşları tarihimizin en acı sayfalarındandır. Orada imparatorluk hazin ve hatta utanç verici bir ricat yaşamış ve esasında bir vatan yitirilmiştir. Atatürk o sırada Trablusgarb Cephesi'ndedir ve memleketini kaybetmiştir. Derne'den lstanbul'a gelince gözleri yaşla dolu olduğu halde Selanikli bazı asker arkadaşlarına, "Selanik'i, o güzel yurdumuzu düşmana nasıl teslim ettiniz de buraya geldiniz? " diye sitem etmiştir. Hatta. Atatürk'ün kitapları arasındaki notlarında, Balkanlar ve bazı yerler için, "tekrar bize dönecektir" mealinde yazılar vardır.
Sayfa 62
Reklam
Trablus - Bingazi İtalyan saldırısına uğradığında savaşanlar yerli halka (Araplar) İttihatçı subaylar ve Türk askeri olmuştur. Arap dünyası sadece moral desteği vermekle yetinmiştir. Balkan Savaşı'nda ise Arap milliyetçiliğinin lideri sayılanlardan Aziz Ali Mısri, derne cephesi kumandanlığını yaparken, emirlerin aksine yerlilerin lideri Şeyh Sunusi ile çatıştığı ve ona bırakması gereken silah ve paraları Mısır'a götürdüğü için suçlanmıştır. Balkan Savaşı'nda da neredeyse İstanbul elden çıkarken, ilgi, duygusallığı aşamamıştır. Böyle bir ortamda İttihatçıların desteği Türkçülük'de aramaları çarpıklık ya da dinden kopma gibi hafifliklerle izah edilemez. Nitekim aynı dönemde Arap milliyetçilerinin Osmanlı'dan sonraki dönemin hazırlığını yapmaları da doğal bir davranıştır. Federatif yapı düşüncesi bunun ürünüdür. Dünyayı yönlendiren güçler Arap ve Türk milliyetçiliklerinin minnacık birer zerre oluşturdukları bir kazanda kâinatı karıştırırken bu ikisinin çatışmasında suçlu, hele hele bahane aramak yanlıştır. Cemal Paşa -belki aşırı şekilde- sorumluluğunu üstlenerek görevini yapmıştır, Şerif Hüseyin'de patlama aşamasına gelmiş bir dinamiği, kendi hayallerine göre yönlendirmeye girişmiştir.
Sayfa 90 - Boyut YayınlarıKitabı okudu
"Mesela ATATÜRK, memleketini kaybetmiştir. O sırada Trablusgarp Cephesi'nde idi ve Derne'den İstanbul'a gelince gözleri yaşlı Selanikli bazı asker arkadaşlarına "Selanik'i, o güzel yurdumuzu düşmana nasıl teslim ettiniz de buraya geldiniz?" diye sitem etmiştir.
Balkan Savaşları
1912-1913 yılları arasında cereyan eden Balkan Savaşları tarihimizin en acı sayfalarındandır. Orada imparatorluk hazin ve hatta utanç verici bir ricat yaşamış ve esasında bir vatan yitirilmiştir. Atatürk o sırada Trablusgarb Cephesi'ndedir ve memleketini kaybetmiştir. Derne'den İstanbul'a gelince gözleri yaşlarla dolu olduğu halde Selanikli bazı asker arkadaşlarına, "Selanik'i, o güzel yurdumuzu düşmana nasıl teslim ettiniz de buraya geldiniz?" diye sitem etmiştir. Hatta Atatürk'ün kitapları arasındaki notlarda, Balkanlar ve bazı yerler için, "tekrar bize dönecektir" mealinde yazılar vardır.
1912-1913 yılları arasında cereyan eden Balkan Savaşları tarihimizin en acı sayfalarındandır. Orada imparatorluk hazin ve hatta utanç verici bir ricat yaşamış ve esasında bir vatan yitirilmiştir. Atatürk o sırada Trablusgarb Cephesi'ndedir ve memleketini kaybetmiştir. Derne'den istanbul'a gelince gözleri yaşla dolu olduğu halde Selanikli bazı asker arkadaşlarına, "Selanik'i, o güzel yurdumuzu düşmana nasıl teslim ettiniz de buraya geldiniz?" diye sitem etmiştir. Hatta Atatürk' ün kitaplar arasındaki notlarında, Balkanlar ve bazı yerler için, "tekrar bize dönecektir" mealinde yazılar vardır.
Reklam
Balkan Savaşları bizim tarihimizin en acı sayfalarındandır. Orada imparatorluk hazin ve hatta utanç verici bir geri çekiliş yaşamış ve esasında bir vatan yitirmiştir. Mesela Atatürk, memleketini kaybetmiştir. O sırada Trablusgarb Cephesi'nde idi ve Derne'den İstanbul'a gelince gözleri yaşlı Selanikli bazı asker arkadaşlarına, "Selanik'i, o güzel yurdumuzu düşmana nasıl teslim ettiniz de buraya geldiniz?” diye sitem etmiştir.
1912-1913 yılları arasında cereyan eden Balkan Savaşları tarihimizin en acı sayfalarındandır. Orada imparatorluk hazin ve hatta utanç verici bir ricat yaşamış ve esasında bir vatan yitirilmiştir. Atatürk o sırada Trablusgarb Cephesi'ndedir ve memleketini kaybetmiştir. Derne'den İstanbul'a gelince gözleri yaşla dolu olduğu halde Selanikli bazı asker arkadaşlarına, "Selanik'i, o güzel yurdumuzu düşmana nasıl teslim ettiniz de buraya geldiniz?" diye sitem etmiştir. Hatta. Atatürk'ün kitapları arasındaki notlarında, Balkanlar ve bazı yerler için, "tekrar bize dönecektir" mealinde yazılar vardır.
Sayfa 62 - Kronik Kitap 1. BaskıKitabı okudu
Balkan Savaşları bizim tarihimizin en acı sayfalarındandır. Orada imparatorluk hazin ve hatta utanç verici bir geri çekiliş yaşamış ve esasında bir vatan yitirmişti. Mesela Atatürk, memleketini kaybetmiştir. O sırada Trablusgarp Cephesi'nde idi ve Derne'den İstanbul'a gelince gözleri yaşlı Selanikli bazı asker arkadaşlarına, "Selanik'i, o güzel yurdumuzu düşmana nasıl teslim ettiniz de buraya geldiniz?" diye sitem etmiştir. Trakya Cephesi'nde göreve başlamıştı ve Tahsin Paşa'nın Selanik'i kolayca teslim etmesini affetmediğini açıklamıştır.
Balkan Savaşları bizim tarihimizin en acı sayfalarındandır. Orada imparatorluk hazin ve hatta utanç verici bir geri çekiliş yaşamış ve esasında bir vatan yitirmiştir. Mesela Atatürk, memleketini kaybetmiştir. O sırada Trablusgarb Cephesi'nde idi ve Derne'den İstanbul'a gelince gözleri yaşlı Selanikli bazı asker arkadaşlarına, "Selanik'i, o güzel yurdumuzu düşmana nasıl teslim ettiniz de buraya geldiniz?” diye sitem etmiştir.
63 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.