Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Derya

Eskiden bilmezdim, şimdi biliyorum, siz de biliyorsunuz: Gülüşler farklı renklerde olur. Gülmek içinizdeki patlamanın sadece uzaktan gelen yankısıdır; belki kutlamaların renkli, kırmızı, lacivert, altın havai fişekleri gibidir, belki de insan bedeninin havaya uçan parçacıklarıdır...
Sayfa 226Kitabı okudu
Reklam
Yüzyılda sadece bir defa açan çiçekler olduğu söylenir. Neden bin yılda, on bin yılda bir açan çiçekler olmasın? Belki bin yılda bir gelen şey tam da bugün geldiği için bugüne kadar onu bilmiyorduk.
Sayfa 137Kitabı okudu
... Nasıl doluyum. Ah, ne kadar dolu olduğumu bir bilseydiniz!

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Gerçi elimizin altında kitaplar var, ama bu canlı bir sohbetin, karşılıklı ilişkinin yerini tutmuyor. Çok da doğru olmayan bir kıyaslama yapmama müsaade edecek olursanız, bence kitaplar notaya, sohbet ise şarkı söylemeye benziyor.
Çok okuyordu. Bütün gün kulüpte otururken sakalını sinirli sinirli karıştırdığı, dergilerin ve kitapların içine gömüldüğü zamanlar olurdu. Yüzüne bakıldığında bunları okumaktan ziyade çiğnemeden yuttuğunu görmek mümkündü. Okumak onun hastalıklı alışkanlıklarından biri kabul edilmelidir; zira geçmiş yılların gazete ve takvimleri bile olsa eline geçen her şeye aynı açgözlülükle saldırırdı. Evinde ise her daim uzanarak okurdu.
Reklam
İnce Denge
Beyin, önceden edinilmiş bilgileri kullanmak ile yeni olasılıkları keşfetmek arasında bir denge kurmaya çalışır. Bu, her zaman alengirli bir takastır.
Bilişsel Esneklik
Bizler deneyimin hammaddesini bünyemize katar ve yeni bir şey oluşturmak üzere işleriz. Öğrendiğimiz gerçeklerin ötesine uzanma kapasitemiz sayesinde çevrimizdeki dünyayı algılayabilir, ancak olası başka dünyaları kurgulamaktan da geri kalmayız. Gerçekleri öğrenir, kurguyu üretiriz. Olanı kavrar, olabilecekleri düşleriz.
Çocukken, içinde bulunduğumuz şu günleri düşünüp robotlarımız olacağını varsayardım; yemeğimizi getirecek, giysilerimizi temizleyecek ve bizimle konuşacak robotlar. Gelgelelim yapay zeka alanında bir şeyler ters gitti ve sonuçta evimde bulunan robot denebilecek tek şey de kendi kendini yönlendirebilen ama biraz kıt zekâlı bir elektrik süpürgesi.
Sayfa 149Kitabı okudu
Robot Sözcüğü
İnsansı makinelerle bir arada yaşamamıza ramak kalan günümüzde, onları tanımlamak için yaklaşık yüz yıldır kullandığımız sözcük olan; Avustralya'dan Ekvator'a kadar her ülkede, her dilde aynı varlığı betimleyen "Robot" kelimesini Karel Čapek'in 1920'de Çekoslovakya'da yazdığı fütüristik tiyatro oyunu R.U.R. - Rossumovi Univerzální Roboti dünya dillerine kazandırılmıştır. Fakat bu terimin gerçek yaratıcısı, yazarı Karel Čapek'in kendisi gibi yazar ve kübist bir ressam olan kardeşi Josef Čapek'tir.
Sayfa 7 - Çevirmenin ÖnsözüKitabı okudu
Belirli bir ürüne ya da yüze tekrar tekrar maruz kaldığınızda, onu giderek daha fazla tercih eder hale gelirsiniz. Sürekli göz önündeki şahsiyetlerin, beklenenin tersine olumsuz basından her zaman rahatsız olmamalarının nedeni de bu etkidir. Ünlülerin sıklıkla söylediği gibi "tek kötü reklam, reklam olmamasıdır" ya da "gazetelerin hakkımda ne yazdığı umurumda bile değil, yeter ki adımı doğru yazsınlar.
Reklam
Söz konusu başkalarının derdi olunca nasıl da hep daha zeki ve daha nesnel oluruz.
İnsan istemeyi aklından geçirmediği malların yokluğunu kesinlikle hissetmez, bunlar olmaksızın da tümüyle memnundur; öte yandan yüz kat daha fazlasına sahip bir başkası, istediği şey onda olmadığı için kendini mutsuz hisseder.
Başkalarının niteliklerini ve özelliklerini taklit etmek, başkalarının kıyafetlerini giymekten çok daha onur kırıcıdır.
Önünde ne çok kimsenin olduğunu görürsen ne çok kimsenin de arkanda olduğunu düşün.
Başkasının mutlu olması seni rahatsız ediyorsa asla mutlu olamazsın.
485 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.