. Doğa yasaları hayatım boyunca beni her şeyden daha çok gücendirdi. ...
Bilgi gittikçe karmaşıklaştıkça genellemeler yaparız. Bu genellemelerin gücü bunların ardındaki delillere bağlıdır. Böylelikle, genellemeleri karşılaştırdıkça ve onlar üzerine yenilerini inşa ettikçe giderek daha güçlü ve daha doğru doğa yasalarına ulaşabiliriz -ta ki hiçbir istisnası görülmemiş birtakım doğa yasaları elde edilsin. Hiç şaşırtıcı olmayan bir biçimde, John Stuart Mill, Darwin’in türlerin kökeni üzerine geliştirdiği tümevarıma dayalı teoriyi kucaklamıştır: Bu teori, kendisinin tikelden hareketle teorilere ve yasalara yükselme yönündeki epistemolojik programına uygun görünmüştür.
Ntv yayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Bu ana düşüncenin özü şudur: İnsanlar doğa yasaları gereğince, genellikle iki bölüme ayrılırlar: Aşağılar (sıradanlar), ki bunların biricik görevleri, kendileri gibi olanların çoğalmalarını sağlamak, bu işin aracı olmaktır ve kendi çevrelerine yeni bir söz söylemek yetenek ve dehasını olanlar olanlar. Doğaldır ki, bu arada sınırsız sayıda
Sayfa 324 - Raskolnikov
“Evet, hapishaneler, tımarhaneler kalkacak; söylediğiniz gibi, gerçek üstün gelecek, ama ne yazık ki genel durum değişmeyecek, doğa yasaları da olduğu gibi etkisini sürdürecek. İnsanlar eskisi gibi hastalanacak, yaşlanıp ölecekler. Yaşamınız ne kadar tantanalı geçerse geçsin, sonunuz gene de tahta bir tabuta konup karanlık çukura atılmak olacak!”
Sayfa 43 - Can Yayınları, Doktor Andrey Yefimoviç RaginKitabı okudu
Çağdaşlarımızın pek çoğu hırslı, paraya aç, kibirli insanlar ve sonuç olarak da mutluluğa giden soylu yoldan sapmış bulunuyorlar. Mutluluk dingin, basit bir hayatta ve bedenimizi ve aklımızı sağlıklı kılan çalışmada; hayatın büyük yasaları ile uyumlu olan gerçek dinlenmede; dostluk ve aile sevgisi ile zenginleşmiş tatlı, sakin ve huzurlu bir hayatta; doğa ile temas halinde olmada; sanat, edebiyat, tarih, felsefe ve bilim sevgisinde yatmaktadır. Para, hırs ve kibir gibi aşağılık hevesler mutluluğu imkansız kılar. Mutluluk zihinde, enerjide ve ruhu arı kılan çalışmakta bulunabilir.
Sayfa 159
İnsanların Hıristiyanlık, demokrasi veya kapitalizm gibi hayali düzenle­re inanmasını nasıl sağlarsınız? Öncelikle hayali olduğunu asla itiraf et­memelisiniz. Daima toplumun sürekliliğini sağlayan düzenin, tanrılar veya doğa yasaları tarafından yaratılmış nesnel bir gerçeklik olduğunu iddia etmelisiniz. İnsanların eşit olmamasının sebebi Hammurabi öyle söylediği için değil, Enlil ve Marduk öyle buyurduğu içindir. Ya da in­sanların eşit olmasının sebebi Thomas Jefferson öyle söylediğinden de­ğil, Tanrı onları öyle yarattığı içindir. Serbest piyasanın en iyi ekonomik sistem olmasının sebebi de Adam Smith’in öyle buyurması değil, bunun doğanın değiştirilemez yasası olmasıdır.
Sayfa 121Kitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 981 ile 990 arasındakiler gösteriliyor.