Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
224 syf.
·
Puan vermedi
·
29 saatte okudu
“ Sevildiğin yere çok gidip gelme , kesilir muhabbet itibar olmaz”
Aşık Sümmani
Aşık Sümmani
sözüyle başlmk istedim, kendimce incelememe..
Nurdan Gürbilek
Nurdan Gürbilek
, ara, ara olsada bu sekizinci, buluşmamız, keyıfli gecen tadı damakta kalan hem hal oluşumun sonuna., gelmiş bulunuyoruz ruhumu besleyen verimli bir okuma oldu yıne.. Kalemine sağlık olsun.
Nurdan Gürbilek
Nurdan Gürbilek
Yazarlar yapıtlarının dünyaya verilmiş benzersiz yanıtlar olmasını ister. Ama bir yapıtın neden benzersiz olduğunu görmek için ona bir başkasının ışığını düşürmek gerekir.. Başkaları ne söylerken o bize bunu söylemiştir? Aynı soruyu başkası nasıl, o nasıl yanıtlamıştır? Başkasının probleminin yerine kendi problemini geçirebilmiş midir? Benden Önce Bir Başkası bir yazarı bir başkasının ışığında okuyan denemelerden oluşuyor. Dostoyevski'nin Suç ve Ceza'sını Kafka'nın Dönüşüm'üyle, Kafka'nın Babama Mektup'unu Oğuz Atay'ın "Babama Mektup"uyla, Tanpınar'ın günlüklerini Dostoyevski'nin Yeraltından Notlar'ıyla, Benjamin'in Pasajlar'ını Tanpınar'ın Beş Şehir'iyle birlikte okuyan ikili denemeler. Peyami Safa'nın "Şark Nedir?"ini Cemil Meriç'in Bu Ülke'siyle, Cemil Meriç'in Bu Ülke'sini Edward Said'in Şarkiyatçılık'ıyla birlikte ele alan, bir çapraz okuma perspektifiyle birbirine bağlanan karşılaştırmalı denemeler.
Benden Önce Bir Başkası
Benden Önce Bir Başkası
Deneme yi bırde
Nurdan Gürbilek
Nurdan Gürbilek
'ten okumk isterseniz BUYURUN
Benden Önce Bir Başkası
Benden Önce Bir BaşkasıNurdan Gürbilek · Metis Yayınları · 2016137 okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
·
18 saatte okudu
"Roman Kuramı bir edebi tür olarak roman üzerine yapılmış ilk büyük sistematik çalışmadır. Kuramlar, sınırları özenle belirlenmiş bir yaklaşım, birbiriyle tutarlı ilkelerin meydana getirdiği bir çerçevedir. Kuramlar bize edebiyat metinlerini hangi yollarla, nasıl okuyacağımıza dair yol gösterir. Kuramı oluşturan tekil örnekler değil, bütüncül bakıştır.
Georg Lukács
Georg Lukács
burada biçimsel ve estetik kategorilerin tarihsel-mantıksal zorunluluğunu, imkanlarını, iç çelişkilerini ve sınırlarını ortaya koyar..
Georg Lukács
Georg Lukács
'ın bu gençlik yapıtı, Walter Benjamin'den Adorno'ya, Paul de Man'dan Edward Said'e kadar birçok eleştirmen ve edebiyat kuramcısı için de her zaman ana kaynaklardan biri olmuştur..
Roman Kuramı
Roman Kuramı
Kant ve Hegel'in felsefeleri ve Schlegel gibi Romantik yazarların düşünceleriyle modern edebiyat kuramları arasındaki en önemli bağlantı halkalarından biridir.
Georg Lukács
Georg Lukács
'ın önemli eseri Roman Kuramı'nı
Orhan Koçak
Orhan Koçak
’ın önsözüyle yayımlıyoruz.
Roman Kuramı
Roman KuramıGeorg Lukács · Metis Yayıncılık · 201984 okunma
Reklam
128 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Entelektüeller sınıfı, ırk ve toplumsal cinsiyet imtiyazlarını sorgulayan kişiler olmalıdırlar, diye başlıyor kitapta Said. Kişinin hangi partiye, hangi ırka ve nereye bağlı hissederse hissetsin, doğruları söylemekten çekinmemesi gerektiğini vurguluyor. Eğer söylenmesi gereken bir şey varsa ve entelektüel susuyor ise, bu onun kamusal rolüne gölge
Entelektüel
EntelektüelEdward Said · Ayrıntı Yayınları · 2011921 okunma
86 syf.
·
Puan vermedi
·
23 saatte okudu
" Ben yazmayı Aliya'dan öğrendim. Onun "Doğu ve Batı Arasında İslam" adlı o şahane eserini okuduktan sonra değil, Tito'nun hapishanelerinde yattığını beklediğim gün yazmaya başladım. Öykü mü roman mı yazayım, demeden, "Aliya'yı yazmalıyım!" dedim. Ve hala Aliya'yı yazabilmiş değilim." Esselamu Aleyküm. Hüzünlü Yüzler kitabında yazar tarihe ismini kazımış önemli isimleri kendi hayatındaki izleriyle okurlarına tanıtmaya çalışmıştır. Düşünceleriyle, davalarıyla, duruşlarıyla bizlere örnek olan bu güzel insanları okumak çok kıymetliydi. Kimini tanıyorken kimiyle yeni tanışmanın hüznüyle karşılaştım.Ama gözlerim bir Necip Fazıl Kısakürek üstadı aramadı değil. Hayatımıza önemli fikirleriyle yol gösteren bu kıymetli insanları okumanızı çok isterim. Kitaptaki hüzünlü yüzlerden bir kaçının ismini aktarıyorum. • Dünyanın hayran olduğu Bilge Kral: Aliya İzzetbegoviç • Kış Ruhu, Kudüslü: Edward Said • Yusuf Yalnızlığında Bir Adam: İsmet Özel • Türküleriyle gönüllere yer edinmiş: Neşet Ertaş • Kudüs denilince akıllara gelen ilk isim: Nuri Pakdil • Dirilişin bayrağını taşıyan: Sezai Karakoç ...daha nice önemli isimler okunmak için sizleri bekliyor. Allaha emanetsiniz.⚘
Hüzünlü Yüz
Hüzünlü YüzZeki Bulduk · Tdv - Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları · 20238 okunma
128 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
33 saatte okudu
Entelektüel deyince, fildişi kulesinde yaşayan, diğer insanları aşağı sınıfta gören, kendini ayrıcalıklı gören pozitif yanlarından çok negatif yanları olan kişiler aklımıza geliyor nedense. Lakin bu kitaptaki entelektüel tanıma göre; laik, uzmanlaşmaya aldırmayan, sürekli meraklı, halkın düşündüğünü kendi fikrini benimser gibi benimsemeyen, sürekli sorgulayan ve hiç bir değere (devlet,din,toplum, politika) bağımlı hissetmeyen, aynı zamanda gerçek anlamda sürgün olsun olmasın, zekasıyla her daim, her coğrafyada sürgün olmaya muktedir biri. Günümüz toplumunda bu çerçevede bir entelektüele o kadar ihtiyacımız var ki söyleyemem. Bizim entelektüelimiz olsa olsa kemalist ya da komünist. Azınlık sanıyorlar bir de kendilerini ona yanıyorum. Neyse, umarım bütün entelektüellere bir yol olur bu kitap. İyi okumalar dilerim.
Entelektüel
EntelektüelEdward Said · Ayrıntı Yayınları · 2011921 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Kaçmak, kovulmak, dönmek üzerine denemelerden oluşuyor ikinci hayat.Kapağıyla sizi meraklandıran,içine çeken bir kitap. Önce kitabın kapağına vuruldum desem yeridir. Denemeler belli başlıklar altında toplanıyor. Toplam 10 başlık mevcut. Her başlığın içinde çeşitli yazarlar, şairler,filmler,vs. Konuyla ilgili yönüyle irdeleniyor. Başlarken bir
İkinci Hayat
İkinci HayatNurdan Gürbilek · Metis Yayıncılık · 2020317 okunma
Reklam
192 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Önceden beri Doğu ile Batı'nın arasındaki hem teknoloji, hem ekonomi hem de bilimde ortaya çıkan farkların neyden kaynaklandığını, nasıl aşılabilirliğini sorgularım. Tabi ince bir nokta var. Bunu yaparken asla aşağılık duygusu içerisinde olmamalıyız. Çünkü toplumlar değişebilir, biri yükselirken diğeri düşebilir veya tam tersi olabilir.
Hata Neredeydi?
Hata Neredeydi?Bernard Lewis · Kronik Kitap · 20201,679 okunma
416 syf.
8/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Okuma yolculuğuna başladığımız ilk yer olduğu için önsözler benim için önem arz eder. Eğer daha başlar başlamaz orada bir aksilik yaşarsam ister istemez bu huzursuz ruh hali kitabın ilerleyen bölümlerinde de bana eşlik eder. Ama tam tersi de olursa yani önsöz beni çok etkilerse sanki o kitabın benim için yazılmış olduğu hissine kapılırım. İşte ben bu kitabın önsözüne aşık oldum. Yazarın söylediği her bir satırı su gibi içtim. Bu kitap bunca zamandır neredeymiş dedim. çünkü yazarın fikirleri o kadar derinden etkiledi ki beni, dedim işte kafa dengi birini buldum. Akademisyen yazarımız ile fikirlerim o kadar uyuşuyordu ki gerçek hayatta onun öğrencisi olmayı çok isterdim. Onunla uyuşan bu fikir noktalarımızla ilgili saatlerce konuşmak isterdim. Bahsettiği konular, kavramlar, verdiği örneklerin çokluğu kapsamlılık her şeyiyle dört dörtlük bir akademik kitaptı. Bu alanda okuma yapması gereken bilim tarihi, sanat tarihi ve tarih bölümü öğrencileri için biçilmiş bir kaftan. Eserin tek eksi yönü kitabın akışı, anlatım tarzı ve içeriğin devinimi. Çünkü kitabın ortalarına doğru olan bölümlerde konular ve fikirler durağanlaştı ve yazarımız bir döngü şeklinde kendini tekrar etmeye başladı. İşte bu bölümler beni çok yordu ve hayattan bezdirdi maalesef. Ama her güzelin kusuru vardır. Hiçbir şey kusursuz değildir sonuçta :)
Şarkiyatçılık
ŞarkiyatçılıkEdward Said · Metis Yayınları · 2016487 okunma
472 syf.
·
Puan vermedi
Edward Said 'Oryantalizm' isimli kitabında şöyle der: "Eğer Doğu kendi kendisini takdim edebilseydi herhalde sonuç başka türlü olurdu. Ama yapamamaktadır. Bu çalışma Batılılar tarafından yürütülür. Ve sonuçta takdim Batılıların hesabına çalışır. Doğu böylece daima zarardadır. "Şunu da ekler: "Kültürel ilişkilerde ve bir kültürün iç münasebetlerinde en fazla geçerli olan 'gerçekten' ziyade bu gerçeğin 'takdimi'dir." Edward Said "oryantalizm" konusunda bir paradigma geliştirmiştir. Sadece bu bile, onun "entellektüelliği" için yeter de artar bile. Geliştirdiği paradigma tartışılır, yanlışlanır, yeni paradigmalar kurulur. Bu Edward Said 'in "entellektüelliği"ne halel getirmez. Edward Said'in "Oryantalizm" kitabı, Batılı bilim insanlarının Doğu'yu (özellikle Arap ve İslam kültürlerini) anlama ve temsil etme şekillerini eleştirdiği bir eserdir. Kitap, 1978'de yayımlandı ve Oryantalizm adını verdiği disiplinin Doğu'yu nasıl anlama ve temsil etme eğiliminde olduğunu eleştirmektedir. Said, Batılı akademisyenlerin, yazarların ve sanatçıların Doğu'yu genellikle önyargılı ve egzotik bir şekilde sunma eğiliminde olduklarına dikkat çeker. Kitap, Batılı hegemonyanın ve egemenliğinin nasıl inşa edildiğini ve sürdürüldüğünü anlamak için önemli bir kaynaktır.
Oryantalizm (Doğubilim)
Oryantalizm (Doğubilim)Edward Said · İrfan Yayıncılık · 1998233 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
Kitap benim entelektüel tanımımı epey etkiledi ve derinleştirdi. Said'in Entelektüel'i tamamen özgür, hiçbir doğmaya veya hamiye bağlı değil. Memnun etmek zorunda olduğu kimse yok. Söylediklerinin ucunun nereye dokunacağını umrunda değil hatta söyledikleri mutlaka birilerini rahatsız etmeli. Bu da onu daima sürgün olmaya mahkum kılıyor. "Entelektüel" kavramı hakkında düşünmek ve tartışmak isteyenlere biçilmiş kaftan.
Entelektüel
EntelektüelEdward Said · Ayrıntı Yayınları · 2011921 okunma
Reklam
416 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Okurken yorulmadım desem yalan olur... Nefes alarak okunması gereken bir kitap bence. Şarkiyatçılık yani Oryantalizm yani Batı'nın Doğu'ya bakış açısı. Kendisi de Şark'ın bir çocuğu olan Edward W. Said, Batı'nın Şark'a bakış açısını çeşitli Şarkiyatçıların çalışmalarından yola çıkarak örneklerle açıklıyor kitabında. Bu çalışmaların genelinde Şark'ın İslamiyetle (bazılarına göre Muhammedçilik, ki bu İsa'nın kıskanılmasıyla ortaya çıkan çakma bir dindir) İslamiyet'in de Araplarla eş tutulduğu vurgulanıyor. Şark ile Garp'ın (Batı) etkileşiminde, Garp'ın Şark'ı mümkünse kontrol altında tutmasının bir gereklilik olduğu çünkü Şark'ın kendini yönetme yetisinden eksik olduğu ifade ediliyor. Garp'ın Şark'a olan genel bakış açısı ''kimlik yaratma" üzerinde gelişmiştir. Şark da Garp da birbirlerini ötekileştirerek kendi kimliklerini yaratmaktadır. Şark'ın kimliği daha çok II. Dünya Savaşı'ndan sonra şekillenmiştir. Garp bunu 18. yy'dan beri yapmaktadır. Dolayısıyla Said de kitapta 18.yy'dan günümüze kadar gelişen Şarkiyatçılığı okura aktarmaya çalışmıştır.
Şarkiyatçılık
Şarkiyatçılık
Şarkiyatçılık
ŞarkiyatçılıkEdward Said · Metis Yayınları · 2016487 okunma
128 syf.
7/10 puan verdi
Genel olarak içeriğini beğendim. Çokça notlar aldım. Lakin editör hakkını verememiş. Okumayı zorlaştıran bir dokunuş olmuş. Yazarın bazı tespitleri, analizleri ise doğruyu yansıtmıyor. Suçlular üzerinden temsil edilen hakikatleri yermenin anlamı yok. Her doğru da Said'in kaleminden çıkmıyor. Yani kısacası bazı noktalarda çok fazla saçmalamalara yenik düşmüş. Güncel olan çoğu meseleye ise yaklaşımı çok kaliteli. Hayran kaldığım bakış açıları beni benden aldı diyebilirim. Kütüphane de olması gereken bir eser sanki.
Entelektüel
EntelektüelEdward Said · Ayrıntı Yayınları · 2011921 okunma
250 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.