Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Sermayedar, sermaye ve faiz bağlantısı
Ürünün sermayeye safi kâr olarak düşen kısmı paranın faizi ile ölçülür. Çünkü sermayedar, üretime sermayesi dışında hiçbir şey katmadığında elde ettiği tek şey bu olur.
Sayfa 52 - KapraKitabı okuyor
Vahyi yaşamak Efendimiz’in (s.a.v) buyurduğu gibi yoldaki bir taşı kaldırmaktır’, ırkçılık yapmamaktır. Emaneti sahibine vermektir. Zulmetmemektir. Kan davası gütmemektir. Kadınların haklarını gözetmektir. Kadınların da eşlerinin haklarına riayet etmeleridir. Mirasta Allah’ın hudutlarına riayet etmektir. Faizi terk etmektir. Faize dayalı sömürü düzeniyle mücahede etmektir. Kur’an’a sarılmak ve sünneti yaşamaktır.
Reklam
Alışveriş de faiz gibidir
Eskiden Yahudiler faizin mubahlığı sonucuna varmak için alım satım ile faiz arasındaki benzerliği değerlendirmeye çalışmışlardır. Bu sebeple Allah Teâla onlara Bu, onların, "Alışveriş de faiz gibidir” demelerinden dolayıdır. Oysa Allah, alışverişi helâl, faizi haram kılmıştır. (Bakara, 275.) ayetiyle Yahudilerin iddiasını kesinlikle reddetmiştir.
Kaporo ve Gecikme Faizi Hanbeli Mezhebinde Caizdir
Hanbelî mezhebinde akid sahih olursa semene mahsub edilmek, sahih olmazsa satıcıda kalmak üzere verilen paraya urbûn denir. Bu cihetten akid zamanında îfâ edilmezse veya bozulursa karşı tarafa bir meblâğın cezâî şart (gecikme fäizi) olarak ödenmesinin önceden şart koşulması veya alıcı vazgeçerse kaparonun satıcıda kalması şartı Hanbelî mezhebine göre câizdir. Bin lira peşinat verip mal alsa, zamanında geri kalanı ödemese ve malı almaktan da kaçınsa, üç mezhebde satıcı geri kalan alacağı için icrâya müracaat eder. Parayı alana kadar da malı elinde tutabilir. Hanbelî'de satıcı akdi feshedip bu parayı alabilir. İcrâ dairesindeki işlerin uzun sürmesi ve yüksek enflasyon gibi haller sebebiyle zarara uğramak mevzubahis ise Hanbelî mezhebi taklid edilebilir.
Sayfa 488Kitabı okudu
İyi bilindiği üzere faizi en katı biçimde yasak olması İslami kapitalizmin en önemli özelliklerinden biridir. Faizin olmadığı bu durumda, sermayedarın kazancının girişimciye aktarılmasının tek yolu iş ortaklığından ge­çiyordu.
Sayfa 31 - Ufuk YayınlarıKitabı okudu
“Allah faizi tüketir, sadakaları ise arttırır…” (Bakara, 276)
Yüreğimizden gönlümüzün derinliğinden Vermek hep vermek için Çünkü dağıttıkça çoğalır bizim zenginliğimiz
Sayfa 109
Reklam
"Geç gelir tiz gider deyu safa, çekme keder Âlemin hâli budur, böyle gelir böyle gider" ••Kafzade Faizî
Sayfa 162Kitabı okudu
Allah Teâla Alım Satımı Helal Kılmıştır
Alış verişin helal olduğu konusunda özel olarak Kur'ân'da açık nas gelmiştir. Bu nas faizin alış veriş gibi ya da alış verişin faiz gibi olduğunu ikisini arasında hiçbir fark bulunmadığını kabul eden Yahudilere reddiye olarak inmiştir. Allah Teâla bu konuda şöyle demiştir: "Bu, onların, "Alışveriş de faiz gibidir" demelerinden dolayıdır. Oysa Allah, alışverişi helal, faizi haram kılmıştır." (el-Bakara 275.)
Sayfa 24 - MUAMELATTA GEÇERLİ OLAN KURALLARKitabı okuyor
O yaratıkların soludukları hava değil, yedikleri de et değil. Onların soluduğu kâr, yedikleri de anaparanın faizi. Eğer bunları bulamazlarsa ölürler onlar. Siz havasız, etsiz kalınca nasıl ölüyorsanız, öyle.
Sayfa 40 - Sel YayınlarıKitabı okudu
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.