Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Osmanlılarda pek çok alanda olduğu gibi kılıç kuşanma töreninin de temel protokol kurallarını belirleyen kişi Fatih Sultan Mehmed olmuştur. İstanbul fatihi olan 2. Mehmed, fetihten önce keşfedilen Ebu Eyyub el-Ensari'nin türbesi önünde, hocası Akşemsettin'in elinden ikinci defa kılıç kuşanmıştır. Osmanlı padişahları Kılıç Kuşanma törenlerinin mekânı olarak, son padişah Mehmed Vahideddin'e kadar, hep Eyüb Sultan'ı tercih etmişlerdir
Fatih Sultan Mehmed babasının ve dedesinin aksine bir divana hükmetmeyi, onu idare etmeyi kaldırmış…
Reklam
Fatih Sultan Mehmed büyük bir tasarımcıdır. Karşımızda halkla imparatorluğun ilişkilerini çizen, onları etkileyen büyük bir sanatkar vardır.
Fatih Sultan Mehmed bir imparator portresine, dehasına doğuştan sahiptir, o dehanın içinde bir imparatorun görünümü ve etrafındaki protokolü, manzarayı büyük bir vukufla oluşturmuştur.
Fatih Sultan Mehmed gemilerini karadan yürüttü ya Deniz kaçkını bir ulusun çocuklarıyız biz o gün bu gün
"Bizim kudretimizin yettiği yerlere İmparatorunuzun ümit ve emeli bile yetişemez!" Sultan II. Mehmed
Reklam
Atası Fatih Mehmed Han, Homeros okuyarak etkilendiği Truva'ya Hektor ve Aşil'in mezarlarını bulmaya gitmişti ama torunlarının pek azında tarih bilinci vardı. Sultan Hamid de onlardan biriydi işte.
Sayfa 228
Fatih Sultan Mehmed Han şarkta iki asırdır örneği hiç görülmeyen, hele hele bugün kendi milleti arasında hiç olmayan, komplekssiz, Batı’ya ve Doğu’ya açık, kendi hukukuna sahip bir entelektüeli temsil etmektedir.
Rumeli Hisarı Kaleiçi Mahallesi
*ÜÇ YÜZ YILLIK MAHALLENİN YOK OLUŞU* Babası II. Murad'ın vefatından sonra ikinci kez tahta geçen genç Padişah Fatih Sultan Mehmed'in artık tek hedefi vardı: Konstantinopolis'i fethetmek... Bu amaç uğruna başkent Edirne'de uzun süreli hazırlıklara girişen Sultan Mehmed, şehre Karadeniz tarafından girebilecek yardımlara engel
Sayfa 146Kitabı okudu
Reklam
Fatih Sultan Mehmed, hakkında çok şeyler yazılabilecek bir hükümdardır. Mensubu olduğu kavim ve dini camia, Fatih Sultan Mehmed hakkında müstakil bir eser meydana getirememişken, onunla ilgili hacimce ve içerik olarak büyük bir eser yazıldı. Bu eser, Franz Babinger’in Mehmed Fatih ve zamanı adlı büyük kitabıdır.
"İmparatorun sarayında örümcek perdedârlık ediyor, Efrasiyab'ın kulelerinde baykuş nevbet vuruyor."
İkinci Murat'ın Oğlu Fatih'e Öğütleri
"Bir adam bir bahçe dolusu meyveyi yemek için o bahçeye girerse henüz olmamış ham meyveleri koparıp ağzına atsa yemek istediği şey meyve değil belki de zehirdir. Fakat olgunlaşmasını bekleyip ondan sonra koparıp yese, yediklerine ancak o zaman meyve denebilir."
Fatih Sultan Mehmed Han
1463'te Çanakkale Boğazında yaptırdığı kalelerle Boğazlarda tam egemenlik kurdu ve bir haçlı donanmasının İstanbul'a saldırması olasılığını kaldırdı.
Şehzade Mehmed, hiç kimsenin hiçbir namazı kazaya bırakmadığı, cephesi kıbleye dönük, akşamları Kur'an ve Mevlit okunan bir evde dünyaya geldi. Namazını bir kez bile kazaya bırakan cariyenin üstünün çizildigini, bu kişinin hiçbir zaman padişaha eş olarak seçilmeyeceği anlamına geldiğini biliyor muydunuz?
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.