Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Anlaşma yapıldı. Onda öyle bir madde vardı ki; çekilen tüm sıkıntılara bedeldi.. On yıl boyunca, savaş yapılmayacaktır .. Bu madde; huzurun, sükunetin, başarının ve zaferin anahtarıydı. Böylece savaşa son veriliyordu. Ve geri dönülürken Fetih Suresi indi. Bu sure müslümanlara; yenilgi zannettikleri bu barışın gerçekte büyük bir zafer olduğunu bildirmekteydi Bu gece bana, üzerine Güneş'in doğduğu her şeyden daha değerli ve güzel bir sure gönderildi.⚘️
Eğer savaş değilse, Fetih Suresi'nin inişi için ödenen bedel neydi? Şüphesiz biz sana, apaçık bir fetih verdik!... Peygamber Efendimiz bir gün rüyasında; sahabeyle birlikte Mekke'ye gittiklerini ve orada Umre ziyareti yaptıklarını görür. O günlerde bu ilahi buyruğun yerine getirilmesi, imkan dahilinde gözükmüyordu. Çünkü Kureyş kafirleri müslümanlara, Kabe yolunu kapatmışlardı. Bir tek müslüman dahi Hac ve Umre için de olsa Kabe'nin sınırlarına yaklaştırılmıyordu.
Reklam
-'Fetih Suresi; neden inmiştir, bilir misiniz?' Sanırsınız ki; savaş sonrası inmiştir. Yanılıyorsunuz!.. Hiçbir savaş, zafer getirmez. Asıl fetih, barıştır. Ne Bedir ve Hendek savaşı, ne de Mekke'nin fethidir bu ayetlerin iniş sebebi!.. Hudeybiye Antlaşması'nın hemen ardından inmiştir. Zira fetihler yani gönüllere girmeler, huzur kapısını aralamalar ancak ve ancak barış, sulh ve sakinlikle elde edilir. Huzura giden bu yola ermek de, bedel ister.'
Allah, ordumuzu daima fetihlerle müjdelesin.. Amin.
Allahu Teala, Fetih Suresi'nde mealen buyuruyordu ki; ■ Şüphesiz biz sana, apaçık bir fetih ihsan ettik! ■ Böylece Allah senin, geçmiş ve gelecek günahını bağışlar. Sana olan nimetini tamamlar ve seni doğru bir yola iletir. ■ Ve sana, şanlı bir zaferle yardım eder. ■ İmanlarını bir kat daha arttırsınlar diye, müminlerin kalplerine güven indiren, O'dur. Göklerin ve yerin orduları, Allah'ındır. Allah bilendir, her şeyi hikmetle yapandır....
Şükreden Bir Kul Olmayayım mı?
Âişe validemiz der ki: “Bir gece, neredeyse sabaha kadar Allah Resülü'nün (sas) kıyamda, secdede dua ettiğini gördüğümde dayanamadım, gidip yanına Fetih Süresi'nde geçen şu âyeti okudum: “Böylece Allah senin geçmiş ve gelecek günahlarını bağışlar, sana olan nimetini tamamlar ve seni doğru bir yola iletir.” Resülullah bu âyeti duyunca tebessüm etti, ben O'nun bu tebessümünden aldığım güç ile dedim ki: “Yâ Resülullah! Allah sana bunca ikram vermiş iken seni bu denli ızdıraba sokan nedir?” Benim bu sözüme karşı gözleri dolu dolu oldu ve dedi ki: “Ya Âişe! E felâ ekûnu abden şekûra / Ey Âişe! Şükreden bir kul olmayayım mı?”
Sayfa 152Kitabı okudu
هُوَ الَّذ۪ٓى اَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدٰى وَ د۪ينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدّ۪ينِ كُلِّه۪ Kemal-i kat'iyyetle ihbar ediyor ki: "Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm'ın getirdiği din, umum dinlere galebe çalacak." Halbuki o zamanda yüzer milyon tebaası bulunan Nasara ve Yahudi ve Mecusi dinleri ve Roma, Çin ve İran hükûmeti gibi yüzer milyon tebaası bulunan cihangir devletlerin edyan-ı resmîleri iken, kendi küçük kabilesine karşı tam galebe edemeyen bir vaziyette bulunan Muhammed-i Arabî Aleyhissalâtü Vesselâm'ın getirdiği din, umum dinlere galib ve umum devletlere muzaffer olacağını ihbar ediyor. Hem gayet vuzuh ve kat'iyyetle ihbar ediyor. İstikbal, o haber-i gaybîyi, Bahr-i Muhit-i Şarkî'den Bahr-i Muhit-i Garbî'ye kadar İslâm kılıncının uzamasıyla tasdik etmiştir. Lemalar -30 Ərəbcə olan ayətin mənası: (Bütün dinlere üstün kılmak üzere Resulünü hidayet ve hak din ile gönderen odur)-Fetih suresi 48:28
Reklam
(Fetih Suresi)Hudeybiye'deki olayların gerçek anlamını açıklıyor ve adil savaş teolojisi için gerekli bir başarı olduğunu bildiriyordu. Batılı eleştirmenler cihat yüzünden İslam inancını saldırgan bir din olarak tanımlarken, Hz. Muhammed'in barış teolojisini de dikkate almalıdırlar.
Sayfa 333Kitabı okudu
Nasr Suresi
1- Allah’ın nasr’ı (yardımı) ve fetih geldiği zaman! 2- Ve insanları bölük bölük Allah’ın dinine girerken gördüğün (zaman)! 3- Artık Rabbine hamd ile teşbih et ve O’ndan mağfiret dile! Çünkü O, Tevvab (tevbeleri çok kabul edendir.)
Her sure bir bakıma Fetih suresi Her ayet bir ülkeye bedel bir erdir Her sure cihana bedeldir
Reklam
Fetih Suresi 13. Ayet
13. Kim Allah'a ve resulüne iman etmezse bilsin ki biz, kâfirler için kavurucu bir ateş hazırladık.
Sayfa 511Kitabı okudu
Fetih suresi:
.. Efendimiz s.a.v; "Bu gece bana, üzerine güneşin doğduğu herşeyden daha değerli ve güzel bir süre gönderildi" dediği sûredir.
Sayfa 546Kitabı okudu
Kur'an'ın Bakara Suresi'nin 256. ayetinde "Dinde zorlamak yoktur" şeklinde bir hüküm var." Şeriatçılar bunu "din ve vicdan özgürlüğünün temel taşı" olarak göstermeye çalışırlar. Oysa yalandır, çünkü bu ayetin "din ve vicdan özgürlüğü" ya da "hoşgörü" kavramı ile hiç ilgisi yoktur. Şu nedenle ki, bir kere Muhammed, İslamdan gayrı bir dinin varlığını kabul etmediği gibi, güçlendiği dönemde insanları İslama sokmak ve İslamda tutmak için zor kullanarak, daha doğrusu kılıçla iş görmüştür. Taraftarlarını bu işe hazırlamak üzere Kur'an'a: "...Yalnız Allah'ın dini ortada kalana kadar onlarla savaşın." (Bakara Suresi, ayet 193) "...(Ey Muhammed!) De ki 'Güçlü, kuvvetli bir millete karşı, onlar Müslüman olana kadar savaşmaya çağırılacaksınız'..." (Fetih Suresi, ayet 16) şeklinde nice hükümler koymuştur. Burada geçen "Güçlü, kuvvetli bir millet" deyimi, bazı yorumculara göre İranlıları ve bazılarına göre de Yemen'de yerleşik Benu Hanife kavmini kapsar.
Sayfa 283Kitabı okudu
Gerçekten de, Medine'ye geçip de güçlenmeye başladığı andan itibaren hoşgörülü tutumunu terk etmiş ve şiddet uygulamalarına yönelmiştir. Örneğin güçsüz bulunduğu dönemde: "Kur'an bir öğüttür... dileyen öğüt alır." (Müddessir Suresi, ayet 53-54) şeklinde ya da; "(Ey Muhammed!) Sana düşen yalnızca duyurmaktır..."
Sayfa 276Kitabı okudu
Şübhesiz ki biz sana, apaçık bir fetih açtık (ihsan ettik). Fetih Süresi,1
515 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.