Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
“Flectere si nequeo superos, acheronta movebo.” "Gökyüzü tanrılarını ikna edemesem de yeraltı tanrılarını harekete geçireceğim"
Eğer tanrıları ikna edemezsem, yeraltı dünyasında kargaşa çıkarırım. (Flectere si nequeo superos Acheronta movebo.)
Reklam
"Flectere si nequeo superos Acheronta movebo;"
Sayfa 36 - Sigmund Freud, *Tanrılara boyun eğdiremezsem cehennemi ayağa kaldırırım.Kitabı okudu
"Flectere si nequeo superos, acheronta movebo" "Gökyüzü tanrılarını ikna edemesem de yeraltı tanrılarını harekete geçireceğim" (virgilio).
"Yalan söylediğini biliyordum," dedi aniden ağabeyine. "Bir sürü yalan söyledim, tatlım," dedi Sebastian. "Hangisini kastediyorsun?" "Bileziğin," diye yanıtladı Clary. "Acheronta movebo... Her zaman tiranlara karşı, demek değil. Onun karşılığı: Sic semper tyrannis. Bileziğinde yazan Virgil'den alıntı. Flectere si nequeo superos, Acheronta movebo. Cenneti harekete geçiremezsem cehennemi diriltirim." "Latincen sandığımdan iyiymiş." "Hızlı öğreniyorum."
Sayfa 522Kitabı okudu
"Flectere si nequeo superos, acheronta movebo" 'Gökyüzü tanrılarını ikna edemesem de yeraltı tanrılarını harekete geçireceğim.'
Reklam
Vergilius’tan Foucault’a: Acheronta movebo!
College de France’de sıradan bir gündü ( üç yüz kişilik amfiye beş yüz kişi sığmayı başarmıştı) ve Foucault 10 ocak 1979 tarihli biyopolitika konulu dersini “acheronta movebo” diyerek açmıştı. Peki bu girizgah neyi ifade ediyordu? Efsaneye göre Truvayı küllerinden yeniden inşaa etmekle mükellef olan `Aeneas`’ın, Kartaca kraliçesi Elissa’ya (`Dido`) olan aşkını kıskanan ve onun yoluna ket vurmaya kararlı olan tanrıça `Juda` öfkesini şu şekilde dile getirmiştir: “Flectere si nequeo superos, acheronta movebo” yani, eğer cennetin kararını değiştiremezsem ben de Acheron'u, yani cehennemi ayağa kaldırırım diye haykırmıştır. (Acheron ölüler diyarını yaşayanlar diyarından ayıran nehirin adıdır.) Ayrıca Purcell’in üç perdeden oluşan “Dido and Aeneas” operası, meşhur aşıklarımızın münasebetini estetize bir şekilde ruhlara nüfuz ettirmesi bakımından şiddetle tavsiye edilir.
392 syf.
·
Puan vermedi
Acheron-Foucault
College de France’de sıradan bir gündü (üç yüz kişilik amfiye beş yüz kişi sığmayı başarmıştı) ve foucault 10 ocak 1979 tarihli biyopolitika konulu dersini “acheronta movebo” diyerek açmıştı. peki bu girizgah neyi ifade ediyordu? Efsaneye göre truvayı küllerinden yeniden inşaa etmekle mükellef olan Aeneas’ın, Kartaca Kraliçesi Elissa’ya (Dido)—-Ki bu Tanrıça’nı resmeden tablo kapak fotoğrafımdadır—-olan aşkını kıskanan ve onun yoluna ket vurmaya kararlı olan Tanrıça Juda, öfkesini şu şekilde dile getirmiştir: “Flectere si nequeo superos, acheronta movebo” diye, yani, eğer cennetin kararını değiştiremezsem ben de Acheron'u, yani cehennemi ayağa kaldırırım diye haykırmıştır. (acheron ölüler diyarını yaşayanlar diyarından ayıran nehirin adıdır.) Ayrıca Purcell’in üç perdeden oluşan dido and aeneas operası, meşhur aşıklarımızın münasebetini estetize bir şekilde ruhlara nüfuz ettirmesi bakımından şiddetle tavsiye edilir.
Biyopolitikanın Doğuşu
Biyopolitikanın DoğuşuMichel Foucault · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 201937 okunma
“Flectere si nequeo superos Acheronta movebo” “If I cannot deflect the will of heaven, then I shall move hell.”
Aeneas
III. Kesinliğin Öznesi
Freud bu dünyayı kurcalamaya başladığında dile getirdiği bir dize o zamanlar endişe ve huzursuzluk uyandırır nitelikteydi -Flectere si nequeo superos Acheronta movebo;* * Tanrılara boyun eğdiremezsem cehennemi ayağa kaldırırım, -ç.n.
Reklam
Freud bu dünyayı kurcalamaya başladığında dile getirdiği bir dize o zamanlar endişe ve huzursuzluk uyandırır nitelikteydi — Flectere si nequeo superos Acheronta movebo;* atmış yıllık deneyimden sonra bu dizenin taşıdığı tehdidin tamamen unutulmuş olması dikkat çekici. Cehenneme açıldığı söylenen bir kapının sonradan böylesine sterilize edilmiş olması dikkate değer. * Tanrılara boyun eğdiremezsem cehennemi ayağa kaldırırım
flectere si nequeo superos, acheronta movebo* *eğer cennete gidemezsem cehennemi yükselteceğim.
Sayfa 31 - Öteki YayıneviKitabı okudu
459 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Neredeyse tüm kitaplarını bayılarak okuduğum halde bir türlü inceleme yapamadığım yazar: Jean Christophe Grange.. Kuşkusuz kendimi herhangi bir Grange kitabını inceleyebilecek seviyede hissetmediğimden kaynaklanıyor. Yine de artık inceleme yapmaktan çok övgülerimi yağdırmayı bir borç biliyorum. Dünya üzerinde daha fazla saygı duyduğum ve hayran
Ölü Ruhlar Ormanı
Ölü Ruhlar OrmanıJean-Christophe Grangé · Doğan Kitap · 20196,5bin okunma
'' Flectere si nequeo superos , Acheronta movebo , '' dedim. '' Kitaptan bir alıntı. Aynı zamanda kişisel bir motto. İlk defa okuduğumda oturup şöyle düşündüğümü hatırlıyorum. İşte bende eksik olan buydu. O ana dek hissettiğim her şeyi özetleyen tek bir cümle. Tüm öfkemin ve kafa karışıklığımın ve umutsuzluğumun kaybolmasını sağladı. Tüm küçük sorunlarımı anlamlı kıldı. O zamandan beri bunu kendi kendime söyleyip , hatırlatırım. '' Lakes yanağını ısırdı. '' Bana ne anlam geldiğini söylemedin. '' '' Cennete ulaşamıyorsan , cehennemi harekete geçir , demek. ''
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.