Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Dîvân-ı Kebîr-i âlîlerinde münderic olan gazel-i Arabî şudur: Ey Yemen âhûları arasındaki bir âhû, sen bedende benim gözüm ve rûhumsun! Ey yaşı küçük ve bedeni tâze, ey süt içmekten karîbu’l-ahd! Nâs indinde benim âşık olduğum sâbit oldu; şu kadar ki, aşkımın kime olduğunu bilmediler. Onun rûhu benim rûhum ve benim rûhum da onun rûhudur; bir bedende iki rûhun yaşadığını kim gördü? İster benimle sizin aramızı açın, ayırın, ister ulaştırın, kavuşturun; bence, sizden ne gelirse gelsin; iyidir, güzeldir! Ey Yûsufî yüzlü, Türk başlı, Deylemî saçlı, çenesi Rum ülkesi halkının çenesine benzeyen dost. Dîvân-ı Kebîr, I, s. 566 (beyit: 14676 vd. [Füruzânfer neşri: 2127. gazel]). Tercüme için bk. Konuk, Mesnevî-i Şerîf Şerhi, III, s. 33-34; Can, Dîvân-ı Kebîr - Seçmeler–, III, s. 51; Dîvân-ı Kebîr (trc. Abdülbâki Gölpınarlı), IV, s. 287 (beyit: 2398 vd.).
Sayfa 1527 - cilt 2
youtu.be/CNCWfWKIU4c *Bu güzel şiiri bir de sevgili Nevzat Yılmaz'ın yorumu eşliğinde okuyun derim. Büyüleyici bir yanı var.* Bir safâ bahş edelim gel şu dil-i nâşâda Gidelim serv-i revânım yürü Sa’dâbâda İşte üç çifte kayık iskelede âmâde Gidelim serv-i revânım yürü Sa’dâbâda II Gülelim oynayalım kâm alalım dünyâdan Mâ-i tesnîm içelim çeşme-i nev-peydâdan Görelim âb-ı hayât aktığın ejderhâdan Gidelim serv-i revânım yürü Sa’dâbâda III Geh varup havz kenârında hırâmân olalım Geh gelüp Kasr-ı Cinân seyrine hayrân olalım Gâh okuyup gâh gazel-hân olalım Gidelim serv-i revânım yürü Sa’dâbâda
Nedim
Nedim
Reklam
Hikmet-i dünyâ vü mâfîhâ bilen ârif değil. Ârif oldur bilmeye dünyâ vü mâfîhâ nedir. Âh ü feryadın Fuzûlî incidipdir âlemi Ger belâ-yı aşk ile hoşnûd isen gavgâ nedir (Gazel III- Fuzuli)
''..zamanımızdan 31 binyıl kadar gerilere gidiyordu..''
Yukarı Paleolitik ''sanat'' yorumları: * ''Mağara sanatı'' buluntularının, en güzellerinin en son yapılanlar olacağı (evrimci bakışla) düşünülmüştü. Bu görüşün ışığında, bu görüşü destekleyen tarihlemeler yapılmıştı. Resimle buna göre kronolojik bir sıraya sokulmuştu. Buna uygun yorumlar geliştirilmişti.
Baba Tahir-I Uryan; Âlemin Manevi Yorumcusu
Modern dönemle birlikte felsefe analitik, empirik pozitivist mantığa indirgendiği için iflas etmiştir. Felsefe artık burada “bilgi/bilgelik sevgisi” değildir. Hele hele geç kapitalistleşen ve pozitivist depremin şoklarını yeni hisseden Ortadoğu toplumları için felsefe, dini ve manevi geleneklerle mücadele etme, onları tasfiye etmenin bir aracına
Gazel
Muradî nesne yok zâhir elimizde Velî âyine-i ibret-nümâyız Muradî( Sultan III.Murad)
Sayfa 220 - MEB
Reklam
III GAZEL
Sâyem ziyâ vireydi gün gibi gökde aya Bir gün mukârin olsam sen serv-i meh-likâya (Sen ay yüzlü servi boylu güzele bir gün yakın olsam, gölgem güneş gibi gökteki aya ışık verirdi.)
Sayfa 76 - YKY Yayınları
GAZEL -III - Öyle ser-mestem ki idrâk etmezem dünyâ nedir; Ben kimim, sâki olan kimdir, mey ü sahbâ nedir? Öyle sermestim ki, idrak edemem dünya nedir; Ben kimim, sâki olan kim, bu şarap acaba nedir?
Gazel III
Şarap getirin dostlar vakit varken Sabah olmuş, sis gözlere ağarken... Arkadaşlar bu dem şarap demidir Çiğ lalenin yanağına damlarken... Hafız
Sayfa 584Kitabı okudu
AZALAN ÖMRE GAZEL - III
Bu dünya bakidir ve herkesten, elbette bir şeyler kalır Kanayan bir sevda kalacak, delik deşik, benden kala kala
Sayfa 288 - Kanayan bir sevda..
39 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.