Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Selef rahimehullah günaha düşen bir adama nasihat ettiklerinde ölümü hatırlatıyorlardı. İşte onlardan birinin meclisinde bir adam bir başkasının gıybetini yaptı. O da gıybet eden adama nasihat ederek şöyle dedi : "Gözlerine konulacak pamuğu - yani kefenleme esnasında - düşün."
Gevezelikle bir şey olunmaz, bir yere varılmaz. Sükutta; gıybet- ten, nemîmeden, yalandan, birine iftira etmekten, boş ve bâtıl konuş- maktan, bir insanın kalbini kırmaktan kaçınmak vardır. Fakat mümin olan, konuşulması lâzım gelen yerde susmaktan da men edilmiştir.
Reklam
Konuşmanın kısımları *
Susmaya devam etmenin faziletine bir şey delalet eder. Şöyle ki; Konuşma dört kısımdır. Bir kısmı katıksız zararlı, başka bir kısmı katıksız faydalı, diğer bir kısmı hem zararlı, hem faydalı, dördüncü bir kısmı ise, ne zararlı, ne de faydalıdır. Katıksız zarar olan kısma gelince; bu kısımda mutlaka susmak gerekir. Çünkü onun faydası, zararını karşılayamaz. İçinde ne fayda, ne de zarar olan konuşmaya gelince; bu fuzuli konuşmadır. Zamanın heba edilmesi de zararın ta kendisidir. Bu bakımdan elimizde dördüncü bir kısım kalıyor. O halde konuşmanın dörtte üçü düştü, dörtte biri kaldı.Bu dörtte birin içinde de tehlike vardır, zira bu kısım içine riyanın inceliklerinden olan yapmacıklık, nefsi temize çıkarmak ve fuzuli konuşmak gibi günah olan şeyler karışır. Öyle bir şekilde karışır ki, idrak edilmesi pek güçtür. Bu nedenle insanoğlu böyle bir konuşma ile kendisini tehlikeye atmış olur. Bu gerçekler göz önünde tutulursa, Allah Resulü [s.a.v]'in, مَنْ صَمَتَ نَجَا "Susan kurtulur" sözündeki hikmet iyice anlaşılır. Gıybet, koğuculuk ve yalancılık hakkındaki konuşmayı erteleyelim. Çünkü bu husustaki konuşma oldukça uzun-dur. O âfetler yirmi tanedir. Bunları bil ve Allah (c.c)'ın inayetiyle irşat ol.
Sayfa 27
Genç kızlara...
Aileni veya bayan arkadaşlarını ziyaret etmek istediğinde,ziyaret için uygun gün ve saati seçmeye özen göster. Bazı zamanlarda ziyaret güzel bir davranış olurken,bazı zamanlarda ise -aileyi ve arkadaşları bile- ziyaret etmek pek uygun olmaz. Ziyarette külfetsiz,tahammül edilebilir ve sempatik ol. Zahmet verici ve çekilmez biri olma. Boş konuşan,sözü uzatan biri de olma. Konuşmalarının tamamı,hem senin hem de karşındaki kişinin istifadesine yönelik bir fayda taşısın. Gıybet,laf taşıma,dedikodu gibi amaçsız sözlerden uzak dur.
Amr b. As radıyallahu anh, Peygamber sallallahu aleyhi ve­sellemden şöyle rivayet etmiş: "insanoğlunun kalbinden her vadiye yönelen (arzu edilen herşeye meyleden) bir parça var. Kim ki kalbi bütün vadilerin peşine düşerse, Allah onu hangi vadide helak ede­ceğine önem vermez. Kim de Allah'a tevekkül ederse, Allah onun kalbini dağınıklıktan korur.”
İbn Mace rivayet etmiştir.
Bidat ehlinin hiçbir saygınlığı yoktur. Onlar hakkında konuşmak gıybet olmaz. Aynı şekilde şirk ehli hakkında konuşmak da gıybet değildir.Fakat kişinin dilini buna alıştırmasını hoş görmem.
Reklam
Unutma! Senin gerçek Müslümanlık seviyen eşinin ve çocuklarının yanındaki Müslümanlık seviyendir. Dışarıda büyük bir dava adamı olarak dolaşıp, eve girince farklı bir karaktere bürünüyorsan, dışarıda gıybet edeni uyarıp, eve girince eşinle akrabalarının gıybetini etmekten geri duramıyorsan, sokakta harama bakana kızıp, evde haram dizileri izlemekten kendini alamıyorsan, camide namazlarını özenle kılıp, evde sünnetleri terk ediyorsan, dışarıda son derece nazik, evde eşine ve çocuklarına karşı kaba bir insana dönüşüyorsan, İslam'ı anlama ve yaşama konusunda büyük eksiklerin var demektir.
Biz kendimizi hep doğru yoldan ayrılmamış kabul eder ve dünyanın bir imtihanhane olduğunu hep başkaları için düşünürüz. Yolda karşılaştığımız bir dostla ayaküstü falan kişiyi gıybet ediveririz de, iş nutuk çekmeye gelince, gıybet konusundaki hadis-i şerifleri sıralamakta arkamızdan kimse yetişemez. Dinleyen bizi hiç gıybet etmez sanır. Gözümüz namahremden hiç ayrılmaz ama anamıza, bacımıza, aman yabancıya teninizi göstermeyin, sonra çarşıda işlerimiz düzgün gitmez, evimizin bereketi azalır deriz, onlar da bizi başımızı yerden kaldırmaz sanırlar.
Gıybet
Yaratılıştan gelen bir şey ile kişiyi ondan dolayı kötülemek, yaratanı kötülemek demektir, zira bir sanatı kötüleyen, sanatçıyı kötülemiş olur.
Sayfa 174 - Çelik YayıneviKitabı okudu
Dil'e gelince: O, tabii olarak serbesttir. Harekette ona bir, zorluk yok... Gıybet etmek, yalan söylemek, iftirada bulun- mak, nefsi tezkiye etmek, halkı ve yemekleri zemmetmek, lanet okumak, düşmanlara bedduâda bulunmak, konuş mada mücadeleye tutuşmak gibi hareketlerde dilin cinayeti pek büyüktür.
Reklam
Hızır as bizzat zahirî ve batıni ilimler tahsil etmiş.her asırda dünyayı manen ayakta tutan dört direkten biridir.Naksibendi hz zaman zaman onun ruhaniyetine teveccüh ettiği naklolunmaktadır. Kul hakkından kurtulmak için Gıybet iftira gibi kul haklarından kurtulmak için. Dikkatle tatbiki gereken 24 amel yazmaktadır. Çok faydalı bir kitap herkes okumalı
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.