Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kerim Aykan

528 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Çile
ÇileNecip Fazıl Kısakürek
9.1/10 · 21,2bin okunma
Reklam
Kerim Aykan tekrar paylaştı.
Cansın Rousseau
Muhammed (sav) son derece sağlam fikirlere sahipti; sistemini köklü esaslara bağladı. Kurduğu hükümet, kendisinden sonra gelen halifeler zamanında şeklini muhafaza ettiği müddetçe , tam bir birlik içinde kaldı ve böyle olduğu için de iyi bir hükümet oldu.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Kerim Aykan tekrar paylaştı.
Tiran kime denir? :)
Tiran, halk dilinde, hakka ve yasalara aldırış etmeksizin zorbaca yöneten bir krala denir. Açık ve kesin anlamındaysa, tiran haksız olarak krallık gücünü eline geçiren bir kişidir. Yunanlılar bu sözcüğü bu son anlamda alırlardı: İyi kötü ayrımı yapmadan, güçleri hakka dayanmayan bütün hükümdarlara tiran derlerdi. Aynı şeylere aynı adı vermek gerekirse, krallık gücünü zorla ele geçirene tiran, egemen gücü zorbalık ve düzenle kendine mal edene de despot diyeceğim. Tiran, yasalara göre yönetme hakkını yasalara aykırı olarak kendine mal eden kimsedir. Despot ise, kendini yasaların üstüne çıkaran kişidir. Demek ki, tiran despot olabilir; despot ise her zaman tirandır.
Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Ancak burada Schiller'in karısının aptal olduğunu belirtmek zorundayız. Bunu, aptallığın güzel bir kadının güzelliğine güzellik kattığını bilmemize karşın belirtmek zorundayız. Öyle kocalar var ki, karısının aptallığından büyük sevinç duyarlar, bunu çocuksu bir safiyetin belirtisi gibi görürler. Ey güzellik, sen nelere kadirsin! Ruhsal yetersizlikler, kusurlar güzel bir kadında iticilik yaratmak şöyle dursun, ona ayrı bir çekicilik kazandırıyor. Ayıp diye nitelenen şey güzel bir kadında sevimli duruyor. Kadından güzelliği alın, kendisine sevgi değilse de saygı duyulmasını sağlayabilmek için kadının erkekten yirmi kat daha fazla akıllı olması gerekir.
Reklam
Filozof olun olmasına ama felsefeyle uğraşırken yine de insan kalın.
Sahte filozof tabiatı bakımından istidadı olmadığı halde teorik ilimleri öğrenen kimsedir. Bundan dolayı teorik ilimlerin tahsilini tamamlamış olsalar bile , boş ve sahte filozofların sahip olduğu ilimler yavaş yavaş hükümlerini yitirir ve insanın erdemleri bakımından mükemmel olması gereken bir yaşa ulaştıklarında da , Platon'un bahsettiği , Herakleitos'un ateşinin sönmesinden daha şiddetli bir biçimde , ilimleri tamamen yok olur. Çünkü birincisinin tabii eğilimleri , ikincisinin ise alışkanlıkları , gençken öğretilmesi mümkün olan şeylere ağır basar , bu da sabır ve meşakkatle öğrendikleri şeyleri muhafaza etmeyi zahmetli kılar. Böylece onu ihmal ederler ve muhafaza ettikleri şey, ateşi etkisiz kalır , sonra da tamamen sönene dek yavaş yavaş azalır. Bu suretle ondan bir yarar elde edemezler.
965 öğeden 916 ile 930 arasındakiler gösteriliyor.